Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni are loc la Tulcea, între 16 și 19 iunie 2016, pentru al cincilea an consecutiv. Și de această dată, festivalul cuprinde zeci de documentare de mediu în premieră națională, dezbateri, concerte, expoziții foto, workshop-uri și întâlniri speciale cu regizori internaționali premiați și specialiști în domeniul mediului din toată lumea. Intrarea este gratuită la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului Pelicam.
“Free to Run” (r. Pierre Morath, 2015, Franța/Elveția/Belgia) este documentarul care va deschide ediția a cincea a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam. Va fi proiectat în prezența unuia dintre protagoniștii documentarului, Noël Tamini, cronicar sportiv, fondator al revistei Spiridon, cunoscută de toți alergătorii din anii ’70 ca fiind susținătoarea spiritului liber în sport. Elvețianul de 79 de ani care își împarte acum viața între Etiopia și Maramureș.
Industria modei, tema ediţiei Pelicam 2016
Industria modei este a doua cea mai poluatoare industrie din lume, după industria petrolului. Festivalul pregătește un Focus pe această temă în cadrul celei de-a cincea ediții care are loc la Tulcea între 16 și 19 iunie 2016.
Selecția din acest an cuprinde mai multe documentare care aprofundează diverse aspecte ale industriei modei. “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA) spune povestea hainelor pe care le purtăm, a oamenilor care le produc și a impactului pe care acestea le au asupra mediului. Prețul hainelor a scăzut constant de-a lungul anilor, dar costurile de mediu și umane cresc. Cine plătește cu adevărat prețul hainelor? Documentarul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în cadrul competiției oficiale, în prezența producătoarei și jurnalistei The Guardian Lucy Siegle.
“Sunt încântată să particip la Pelicam și să reprezint True Cost, regizat de Andrew Morgan. Ca producător, regizor, scenarist și jurnalist, povestea și subiectul filmului pentru mine sunt planeta și oamenii săi, precum și interacțiunea dintre ei. De la tehnici de filmare evoluate și platforme inovative, oportunitățile pentru cinema-ul activ și activist au tot crescut în direcția spunerii unor povești ca aceasta către tot mai mulți oameni. În iunie, la Pelicam o să am ocazia să cunosc profesioniști în domeniu din toată lumea, abia aștept”, spune Lucy Siegle.
“Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie) spune povestea a două fete dintr-un sat din India care sunt recrutate de sora regizoarei Chloe Ruthven să muncească pentru o companie care plasează fete tinere în fabricile de textile din Mumbai care produc haine pentru mari branduri internaționale. În competiția Fresh Perspectives am pregătit un film care arată partea mai optimistă a industriei. “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) urmărește traseul designeriței Reet Aus care are un plan ambițios de a schimba viziunea în industria modei.
“Inside Fur” (r. Ola Waagen, 2014, Norvegia) este un film cu impact puternic care intră în dedesubturile industriei de creștere a animalelor pentru blană.
Pelicam Talks sau cum devenim din spectatori cetățeni responsabili
Proiecțiile Pelicam continuă și după genericele de final ale filmelor cu dezbateri relevante. Pelicam Talks înseamnă umbrela sub care am pregătit, anul acesta, cinci discuții care pleacă de la temele abordate în filmele din competiție.
Temele de dezbatere din acest an sunt: industria modei, acapararea terenurilor agricole, energia nucleară, ecologia urbană și exploatarea cărbunelui. Toate sunt subiectele unor documentare din programul Pelicam 2016 și vor fi discutate împreună cu regizori/producători/protagoniști ai filmelor, dar și cu invitați români care vor analiza aceste probleme pe plan local.
Documentare din jurul Mării Negre
“Living Fire” (r. Ostap Kostyuk, 2014, Ucraina) urmărește trei bărbați din generații diferite care locuiesc în Carpații Ucraineni. Ivan este un fost cioban de 82 de ani care trăiește singur, după pierderea recentă a soției. Ivanko are 10 ani și studiază la școala din județ, iar Vasyl are 39 de ani și crește miei la ferma proprie. Când vine primăvara, toți trei pleacă spre munți urmând “chemarea păstorului” care devine tot mai greu de ascultat în lumea contemporană. Filmul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam 2016.
“I Talk Otherwise” (r. Cristian Cappucci, 2015, Italia/Elveția) este povestea unei călătorii de-a lungul Dunării spuse din chiar punctul de vedere al râului. De la vest la est, din Pădurea Neagră până la Marea Neagră, Dunărea traversează Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România până ajunge la gura de vărsare. Personajele de pe parcurs se reflectă în apa Dunării care devine o oglindă a sensibilităților oamenilor. Filmul va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizorului Cristian Cappucci la Pelicam 2016.
“The Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA) arată viața de zi cu zi a bătrânelor care locuiesc în mijlocul zonei de excludere din jurul centralei de la Cernobyl care a explodat în urmă cu 30 de ani. Zona interzisă se întinde pe 2.600 km2, e păzită și monitorizată, iar accesul este strict restricționat. În acest cadru, mai multe “babushkas” (bunicuțe, în ucraineană) s-au întors să locuiască semi-legal după ce au decis că relocarea e mai rea ca radiațiile. Filmul va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizoarei Holly Morris, la Pelicam 2016.
“Atlantis of Russian North” (r. Sofya Gorlenko, 2015, Rusia) ne arată o parte unică a Rusiei din punct de vedere al moștenirii culturale și istorice, o moștenire pe cale de dispariție. Arhitectura de lemn, stilul de viață, identitatea comunității, toate sunt sub semnul întrebării în fața viitorului care pare să nu cuprindă și această parte de lume. Filmul va fi proiectat în premieră națională, la Pelicam 2016.
Alături de Mircea Toma, din juriul competiției Black Sea Docs mai fac parte Gaetano Capizzi, directorul festivalului Cinemambiente din Torino, și Florentina Ciuverca, critic de film.
Juriul competiţiei principale va fi format din Vlad Alexandrescu, fost Ministru al Culturii, Margaret Parsons, directoarea departamentului de film din cadrul Galeriei Naționale de Artă din Washington și actorul Levente Molnár, cu rol în Son of Saul, câștigător al Oscarului pentru cel mai bun film străin.
Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român. Viitorul României este partner media al evenimentului.