Cercetătorii caută de ani de zile metode prin care viața unei persoane cu dizabilități să fie îmbunătățită prin diferite dispozitive.
Doctorul inginer Răzvan Șolea de la Facultatea de Automatică a vorbit cu cei de la edițiadedimineață.ro despre invenția ingenioasă la care a lucrat unul dintre studenții săi.
Este vorba despre un scaun cu rotile motorizat care poate fi controlat cu privirea:
”Avem un scaun cu rotile pentru persoanele cu dizabilități. Inspirația pentru acesta mi-a venit din timpul doctoratului, perioada pe care am petrecut-o în Portugalia.
Acolo am făcut practică la un spital pentru copii cu deficiențe locomotorii, un institut de acolo creând un dispozitiv dedicat celor mici care erau paralizați aproape concret. Aveau un tub în gură și în funcție de cum suflau în acel tub, scaunul se mișca. Avea un monitor pe care era afișată o săgeată pentru câteva secunde, iar în funcție de sensul săgeții și în ce direcție voiai să te îndrepți, suflai sau nu în tub. Dacă pe afișor era indicat în față și acesta era drumul, suflai în tub, dacă nu reușeai în cele câteva secunde, trebuia să aștepți până revenea la săgeata pe care o doreai tu. Scaunul era echipat și cu sisteme de protecție ca să nu se lovească de pereți.
De acolo a pornit totul, împreună cu un fost student de al meu, inginer și el acum. El a venit cu ideea unui asistent de ghidare, cu ajutorul unei camere web și am zis să încercăm să schimbăm mecanismul scaunului din Portugalia, să nu mai fie prin suflare, ci prin cum se mișcă irisul. Suntem restricționați de direcții, pentru că nu putem mai mult de stânga, când te uiți spre stânga, dreapta, când te uiți în direcția aia și ca să te oprești, închizi ochii. De aici a plecat această temă, am fost încântați, studentul a vrut să o realizeze și am muncit destul de mult în implementarea fizică. An de an am implementat alături de alți studenți diferite lucruri, interfață, grafică, am mai adăugat și alte dispozitive pe scaun”, a explicat acesta în interviu.