Proceduri moderne pentru tratamentul afecţiunilor oncologice se fac, de luni, la Spitalul Judeţean din Galaţi, care a devenit centru regional de cercetare şi tratament pentru cancerul hepatic şi de colon.
Intervenţiile sunt suportate de Academia de Ştiinţe Medicale şi de Ministerul Sănătăţii.Proiectul european „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri Cercetare” lansat luni la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi se va desfăşura timp de cinci ani.
„Este un moment important pentru dezvoltarea cercetării în domeniul medical. Începând de astăz în spitalul nostru se vor efectua primele proceduri de chemoembolizare hepatică. Acest lucru se întâmplă în cadrul unui proiect mai mare de dezvoltare pentru cercetare, este un proiect în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale şi cu Ministerul Sănătăţii.
Pentru realizarea acestuia s-a achiziţionat un angiograf, a fost instalat la Spitalul de Urgenţă Galaţi. Aceste proceduri vor fi efectuate de domnul doctor Radu Dumitru de la Spitalul Fundeni, unul dintre puţinii specialişti care fac această procedură în Români”, a explicat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi, Aurelia Romilă, potrivit Ziarul Financiar.
Pacienţii care vor intra în programul lansat la Spitalul din Galaţi nu vor plăti tratamentul. În prezent, coordonatorii proiectului caută pacienţi, pe lista cu doritori fiind doar trei persoane deşi bugetul programului ar fi suficient pentru 50 de persoane.Potrivit specialiştilor chemoembolizarea hepatică reprezintă „o metodă de tratament minim invaziv al cancerului hepatic, fiind adresată pacienţilor fără indicaţie chirurgicală”.
Astfel de proceduri mai pot fi făcute doar la spitale din Iaşi şi Bucureşti, iar intervenţiiile de la unitatea gălăţeană vor fi coordonate de specialişti de la Spitalul Fundeni din Capitală.