a

Proiectul cultural ‘Centenarul filmului românesc’, lansat oficial la Chişinău

- - 82- 67 vizualizari

Asociaţia Artis Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău au lansat, vineri, la Chişinău, „Centenarul filmului românesc”, un proiect cultural în cadrul căruia vor fi făcute proiecţii a 100 de filme româneşti în 100 de localităţi din România, Republica Moldova şi Ucraina (Cernăuţi), cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

„Vrem să ajungem în 100 de localităţi din România, Republica Moldova şi Cernăuţi şi am zis noi că în felul acesta vom lansa conturul hărţii României Mari. În aceste 100 de localităţi vrem să aducem 100 de titluri de filme româneşti, pentru că avem de unde. Cinematografia românească, ştim cu toţii, în fiecare an aduce tot mai multe şi mai multe filme, care se bucură de succes şi la noi aici, dar vrem să venim şi cu titluri care au pregătit această generaţie nouă de filme”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul proiectului în Republica Moldova, Valentina Iusuphodjaev.

Proiecţiile din cadrul „Centenarului filmului românesc” au fost special alese de criticul şi istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, dar şi de criticul de film Irina-Margareta Nistor şi consultantul cinematografic Ileana Popovici.

„Îmi place să cred că noi în acest moment scriem o pagină de istorie. Aducem în prim-plan publicului personalităţi din cinematografia românească, aducem filme care nu se văd oricând pe marele ecran, aceasta este ideea principală a proiectului, şi pornind de la faptele istorice care s-au întâmplat în localităţile în care ajungem”, a declarat, într-o conferinţă de presă, managerul proiectului la nivelul României, Andrei Giurgia.

Proiectul se va desfăşura pe parcursul unui an, el derulându-se cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău şi al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, având ca partener media Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

De altfel, filmul documentar „Marea Unire – România, la 100 de ani” produs de AGERPRES va fi proiectat în cadrul „Centenarului filmului românesc”.

„O relaţie foarte importantă pe care acest o are cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, pentru că împreună suntem la acest drum. Pe parcursul acestei caravane, centenarul va fi însoţit de acest film documentar, pentru că vrem să fie cunoscută adevărata istorie”, a adăugat Giurgia.

Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, academicianul Valeriu Matei, şi-a exprimat speranţa că proiectul de va bucura de succes în rândul publicului din Republica Moldova.

„Ne-am dori, sigur că da, să avem un public cât mai numeros. Din păcate, reţeaua de cinematografe la Răsărit de Prut a dispărut. u fost cinematografe, au fost aparate de proiecţie chiar foarte perfomante şi bune. Cinematografele s-au transformat în altceva. A fost o perioadă în anii 90 când ele au cam dispărut”, a afirmat Matei.

Primul film proiectat în Republica Moldova în cadrul „Centenarului filmului românesc” a fost „Pădurea spânzuraţilor”, care a fost oferit, vineri seară, publicului din Chişinău prezent la Cinema Odeon.

Sâmbătă, caravana va fi prezentă la Călăraşi, cu filmul „Două lozuri”, iar duminică la Străşeni, cu filmul „Afacerea Est”.

82 recommended
67 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »