a

Bursierul lui Obama. Lupta lui Florin Bogdănel Priboi pentru drepturile omului

- - 26- 392 vizualizari

Florin Bogdănel Priboi studiază drepturile omului la Washington și este beneficiarul unei burse pe care o obțin foarte puțini oameni în lume. Pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului, Florin a primit și un certificat Humphrey din partea Guvernului American, semnat de Barack Obama. De origine romă, tânărul a putut observa din perspectiva unei minorități la noi în țară, modul în care sunt încălcate sau respectate drepturile omului. De aici și pasiunea pentru drept și pentru dreptate. Florin Bogdănel Priboi crede că dacă societatea românească ar respecta și ar aplica mai mult drepturile omului, în structura sa, atunci România ar putea ajunge din urmă statele occidentale mult mai repede decât o face acum. Până la urmă, respectul reciproc și înțelegerea stau la baza idealului de civilizație modernă. Florin Bogdănel Priboi are şi ambiţii mari pentru etnia din care face parte şi pe care o doreşte integrată social şi politic.

De ce ai ales să studiezi în străinătate?

În 2013-2014, prin competiție internațională, am fost singurul participant al României în programul de excelență academică și universitară Hubert H. Humphrey Fellowship și primul participant de etnie romă din istoria Programului. Acesta aparține Departamentului de Stat al SUA și reunește circa 180 de specialiști mid-career (care și-au început deja cariera) cu un profil universitar și profesional de excepție, persoane care prezintă și potențialul de lider. Specializarea profesională se întamplă în prima parte a programului, iar a doua parte este rezervată afilierii profesionale. Specializarea mea este în Drept și Drepturile Omului la Washington College of Law American University – Washington, D.C., iar afilierea profesională s-a desfășurat la National Democratic Institute for International Affairs, în același oraș. Pentru activitatea mea, am primit pe lângă certificatele universitare, și Certificatul Humphrey conferit de Guvernul SUA și semnat de însuși Președintele Barack Obama.

Domeniul în care m-am specializat, Drepturile Omului, prezintă o importanță pe plan național în toate domeniile de activitate fie că este vorba despre relațiile dintre cetățean și stat, fie că este vorba despre relația dintre cetățeni.  Însă, atunci cand facem vorbire despre instrumentele și garanțiile drepturilor omului, ne referim în principal la dreptul internațional. Datorită acestui aspect și în interesul de a deveni specialist în domeniu, studiul într-o universitate multiculturală cu aplecare pentru dreptul internațional și drepturile omului este vital.

Deși când am plecat din țară aveam o impresie nu tocmai bună despre școala românească, am constatat că românii se bucură de un privilegiu universitar – acela de a fi pregătiți teoretic la un nivel foarte înalt chiar și în comparație cu cele mai mari universități. Studenții români vin cu un bagaj de cunoștințe serios prin care se fac apreciați. Însă, ceea ce dobândim noi în străinătate este aplecarea practică asupra chestiunilor de proximitate.

Florin bogdanel priboi

Cum te-ai adaptat la viața de student în străinătate?

Am plecat în SUA pe o poziție privilegiată care m-a ajutat să mă adaptez ușor. Veneam ca Hubert H. Humphrey Fellow. Participanții în acest Program de bucură de un deosebit respect în universitățile-gazdă datorită concurenței pe care o presupune. Adaptarea a fost una ușoară pentru că timp de 3 săptămani, universitatea ne-a oferit o sesiune de orientare în cadrul căreia ne-a pus la curent cu toate aspectele vieții de student.

Cu toate acestea, dificultatea provine totuși din responsabilitatea pe care o ai în ceea ce privește așteptările profesorilor și colegilor. Fiind singurul reprezentant al României în cadrul acestui Program, trebuia să mențin o conduită exemplară și să-mi concentrez atenția pe studiu și mai puțin pe distracții care, de altfel, fac parte din această «viață de student”.

Cum ai ales să studiezi domeniul în care te-ai specializat? De ce?

Alături de dreptul constituțional, drepturile omului reprezintă pentru mine acel domeniu de drept care este parte a fiecărei ramuri de drept, indiferent dacă vorbim de drept civil, drept penal etc. Pentru a face o apreciere corectă a dreptului civil, trebuie ca însăși normele civile să respecte drepturile omului, această cerință fiind valabilă oricărei norme de drept. La noi în țară, preocuparea pentru drepturile omului nu se regăsește la nivelul importanței de care acest domeniu se bucură în străinătate.

Chiar dacă România este parte a majorității tratatelor internaționale privind protecția drepturilor omului, noi le aplicăm doar acolo unde nu deranjează politic. Spre exemplu, am aplicat drepturile omului în învățămant, creând locuri speciale pentru romi pentru admiterea la licee și universități. Astfel, s-a aplicat o măsură afirmativă, o discriminare pozitivă care are rolul de a ajuta la dezvoltarea societății românești pe termen mediu și lung. Îmbunătățirea situației oricărei părți sociale a populației, fie că vorbim despre romi sau altă categorie marginalizată, duce la îmbunătățirea situației întregii societăți romanești. Însă, această măsură afirmativă nu s-a aplicat și la nivelul participării și reprezentării politice a romilor.

Reprezentarea politică este un drept al omului, iar în cadrul documentelor premergătoare Declarației Universale a Drepturilor Omului, acesta apare ca parte a dreptului la securitate. Nu numai democrația este afectată astfel în România, ci și pluralismul politic pentru că partidele politice nu propun sistematic candidați de etnie romă, nu au departamente pentru romi și nu au membri romi. Pluralismul politic nu înseamnă doar să avem două sau mai multe partide politice, ci presupune și ca toată populația să fie reprezentată politic.

Ce vrei să faci mai departe, ce planuri de viitor ai?

Interesul meu este să ajut la dezvoltarea democrației românești prin creșterea participării și reprezentării politice a romilor. Într-un orizont mediu de lucru, trebuie să conving partidele politice să aibă membri de etnie romă, să aibă departamente pentru romi în cadrul partidelor politice pentru a crea politici publice pentru romi și, finalmente, să propună sistematic candidați de etnie romă proporțional cu populația de romi.

Ce sfat ai pentru tinerii care își aleg acum facultatea și un drum în viață?

Sfatul meu este deopotrivă pentru tineri și pentru părinți. Domeniul de studiu ales trebuie să reflecte propria alegere a tănărului care se pregătește pentru a păși singur în viață. Facultatea pe care ți-o alegi trebuie să-ți placă, astfel încât atunci când lucrezi în domeniul în care te-ai pregătit, să-ți facă plăcere. Sunt mulți oameni care își fac meseria doar din inerție și fiindcă trebuie, fără să exceleze în domeniu. Acesta este rezultatul  absenței propriei alegeri sau a faptului că s-a ales meseria din care ies bani mai mulți. Excelența vine odată cu pasiunea și cu satisfacția pe care ți-o dă ceea ce faci, satisfacție care nu întotdeauna este materială.

CITAT: “Studenții români vin cu un bagaj de cunoștințe serios prin care se fac apreciați.”. Florin Bogdănel Priboi.

26 recommended
comments icon 1 comment
392 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de