a

Ciprian Enea, consultant în turism: „Tot mai mulți români cheltuiesc 40-50 de mii de euro pe vacanța de Crăciun și Revelion”

- - 87- 603 vizualizari

Mai sunt numai câteva săptămâni până la vacanța de iarnă, iar cei mai mulți români și-au făcut deja planurile pentru această perioadă. Potrivit unui studiu citat de Digi 24, circa 12% dintre români vor petrece Crăciunul sau Revelionul departe de casă, fie în țară, fie în străinătate.

Ciprian Enea, unul dintre cei mai cunoscuți consultanți în turism, spune că deși numărul turiștilor români în perioada sărbătorilor de iarnă crește de la an la an, încă este departe de media europeană.

Cei mai mulți români alocă bugete medii în această vacanță (mai mari totuși pentru Revelion), dar există și tot mai mulți conaționali care scot din buzunare chiar și zeci de mii de euro pentru sejururi exotice, în Caraibe, Singapore sau Kenya.

Unde își petrec românii vacanța de iarnă și cum a evoluat acest trend de-a lungul anilor?
În mod normal, vorbim despre o proporție constantă între turiștii care își petrec vacanța în țară și cei care și-o petrec în străinătate. În jur de 10-15% dintre turiștii români merg în străinătate, restul își fac vacanțele de sărbători aici, în țară. Așadar, ne place să ne petrecem vacanța în România, să fim turiști în țara noastră, iar acest lucru se vede mai ales de Revelion.

Care sunt cele mai căutate zone din România în această perioadă?
Cele mai căutate sunt pe de-o parte stațiunile de munte, unde există pârtii de schi, pe de altă parte stațiunile balneare. În ultimii ani, am observat un trend crescător și pentru city breakuri. Din ce în ce mai mulți români aleg să se ducă, fie de Crăciun, fie de Revelion, în orașe din țară, precum Brașov, Sibiu, Oradea, chiar Iași.

Evident că atunci când vorbim despre stațiunile de munte sau cele balneare putem lua în calcul și zonele din jurul unor ținuturi precum cel al Neamțului, al Maramureșului sau Bucovina cu nordul Moldovei. Așadar, aici e inclus și turismul rural – agroturismul. Rucăr-Bran sau Valea Prahovei sunt alte zone care atrag foarte mulți turiști în perioada de iarnă. Plus în vacanța prilejuită de așa-zisul „Revelion al ospătarilor”, când românii care n-au reușit să petreacă în zilele clasice încearcă să profite de timpul liber de după Anul Nou. Există chiar un trend interesant în ultimii ani: din ce în ce mai mulți turiști care sărbătoresc atât Crăciunul, cât și Revelionul pe stil vechi și astfel ocupă multe locuri de cazare, într-o perioadă care altfel nu prezintă cine știe ce potențial.

Dar în străinătate? Unde merg turiștii români în vacanța de Crăciun și de Revelion?
Putem împărți destinațiile de afară în trei categorii. Una dintre principalele destinații pe care le aleg românii de Crăciun și de Revelion sunt cele de schi. Topul e dominat de Bulgaria și Austria, eventual Franța și Italia pentru cei care au mai mulți bani de cheltuit. Apoi avem city breakurile, care atrag un număr mare de români. Spre exemplu, un Crăciun petrecut într-o piață tematică din Austria sau Germania ori un Revelion într-un oraș mare, precum Paris, Londra, Roma, Milano, Barcelona, Berlin etc.

Nu în ultimul rând, avem turiștii care preferă vacanțe exotice. Fie undeva aproape de România, cu zboruri directe prin cursă charter sau de linie – spre exemplu, Dubai -, fie vacanțe în locuri ceva mai îndepărtate. Acestea din urmă sunt preferate de cei care au mai mult timp la dispoziție, mai ales în zona Caraibe sau la Oceanul Indian, în Maldive, Seychelles, Mauritius ori chiar Kenya.

Tot mai mulți români preferă destinații exotice în miez de iarnă. Fotografie via Flickr

Spre deosebire de anii trecuți, mai mulți sau mai puțini români caută locuri exotice pentru vacanța de Crăciun și Revelion?
Vorbim despre creșteri constante în ultimii ani. În general, toate cifrele legate de vacanța de iarnă sunt în ascensiune, 10-20% în fiecare an, atât pentru locurile din România, cât și pentru cele externe. Nu s-au mai înregistrat scăderi de șapte-opt ani. Din păcate, însă, vorbim încă de procente mici ale populației care pleacă de acasă în această perioadă. S-a pornit de undeva foarte de jos, astfel încât tot acest trend ascendent nu se reflectă încă în PIB. Deocamdată suntem departe de media europeană și mai avem de așteptat până când vom înregistra un salt interesant, care să conteze major și la nivelul întregului PIB al țării.

Știu că anii trecuți erau la modă destinațiile tematice, precum Laponia. Cum e anul acesta?
Într-adevăr, și în acest an se organizează câteva chartere spre Laponia, țara lui Moș Crăciun. Ceea ce e, desigur, un lucru îmbucurător. Evident că mai ales familiile cu copii mici sunt extrem de interesate de această destinație.

Care este bugetul mediu pe care îl alocă românii în vacanța de iarnă?
Avem un buget undeva în jurul a 250-350 de euro de persoană pentru vacanța de Crăciun și între 350 și 500 de euro pentru cea de Revelion. În ansamblu, alocăm întotdeauna mai mulți bani pentru Anul Nou. Sigur, bugetele diferă. Cei care aleg să-și petreacă vacanța într-o structură de cazare în regim self catering, adică un apartament sau o căsuță cu puține camere, pot să plătească și mai puțin de 50 de euro/ noapte de persoană, mai ales dacă o închiriază cu totul și stau cât de mulți oameni doresc. Spre exemplu, în cazul unui grup, se ajunge și la sume de 20 de euro pe noapte, în funcție de zonă.

Pe de altă parte, există și turiștii cu bani, care își pregătesc vacanțe de multe zeci de mii de euro. Doar un zbor la business-class, în această perioadă, poate costa între șase și zece mii de euro. Deci, o familie cu patru copii poate cu ușurință să scoată din buzunar 30-40 de mii de euro numai pentru transport. Dacă adăugăm hotelurile scumpe, unde o noapte de cazare costă câteva mii de euro, se ajunge la sume exorbitante. De regulă, acești turiști n-au mult timp la dispoziție, iar când călătoresc o fac „serios”. Sunt români care își permit astfel de vacanțe și pentru care bugete de 40-50 de mii de euro pentru două săptămâni de concediu în perioada sărbătorilor nu sunt neobișnuite. Și nu sunt puțini.

Românii sunt gata să scoată mulți bani din buzunare pentru un safari în Africa. Fotografie via Wikimedia

Există turiști care cheltuiesc foarte mulți bani și pentru vacanțele din țară?
Deși n-am zice asta la prima vedere, adevărul e că sunt vacanțe foarte scumpe și în România. Acele hoteluri boutique, pe care le vedem în străinătate și unde noaptea de cazare ajunge și la două-trei mii de euro, sunt printre primele care se ocupă și la noi. De fapt, ele au turiști chiar cu mult timp înaintea celorlalți operatori, pentru că există cerere în piață și pentru știu să-și facă foarte bine treaba, să atragă clienții. Mai mult, cererea crește de la un an la altul, în pofida prețurilor aparent mari.

Pe ce se duce bugetul românilor în vacanța de sărbători? Care este proporția între banii cheltuiți pe transport, cazare & masă și restul?
În general, sumele se împart în felul următor: 25-40% pe biletele de avion, 50-60% pe serviciile de cazare și masă incluse în pachetul inițial (mic dejun sau toate mesele). Mai rămâne acea diferență care se duce pe vizite la fața locului sau transfer de la aeroport la hotel. Evident, acesta este doar pachetul de bază.

Dincolo de acest pachet, apar tot felul de excursii opționale, în caz că ne ducem pentru a și vedea ceva. Spre exemplu, dacă mergi în Africa, nu stai doar la plajă, ci îți dorești și un safari. Dacă te duci pe un vas de croazieră în Caraibe, s-ar putea să vrei să vizitezi tot felul de obiective, de la cascade până la ferme de broaște țestoase. Toate aceste opționale pot ajunge uneori undeva între 10 și 30% din bugetul total de vacanță. Evident, și mai mult în unele situații. Nu în ultimul rând, românii cheltuiesc pentru mesele suplimentare (care apar chiar și acolo unde serviciile de masă sunt incluse) și shopping. O dată sau de două ori, preferă o cină în oraș, poate una tradițională. Iată, deci, cum bugetul poate să crească simțitor față de pachetul de bază.

Din punct de vedere al vârstei, ce observații ai? Tinerii până în 35 de ani sunt mai înclinați să plece de acasă în perioada sărbătorilor sau dimpotrivă?
Există vacanțe și perioade potrivite pentru toate categoriile de public. De regulă, vacanțele pentru tineri au un specific diferit față de cele pentru seniori. Remarca ar fi că tinerii aleg de multe ori să meargă în vacanțe pe cont propriu, cu prietenii, în timp ce seniorii au un apetit special pentru cele de grup, cu ghid, cu transferuri bine puse la punct, cu cazări alese cu mare grijă.

În ceea ce privește banii pe care-i cheltuiesc românii în funcție de vârstă, lucrurile nu sunt neapărat uniforme. Vacanțele de aventură – care implică diverse echipamente și pe care le preferă mai mult tinerii – pot costa chiar mai mult decât un circuit în Egipt sau altă destinație, unde cei mai în vârstă stau cuminți la plajă sau eventual mai vizitează locuri la prețuri avantajoase, deoarece călătoresc în grup. Dar, cu precădere, vacanțele pentru seniori sunt ceva mai ieftine decât cele pentru oamenii activi, pentru că sunt plănuite mult mai riguros. Pe deasupra, tinerii au înclinația să facă foarte multe lucruri speciale într-un interval de timp limitat, iar asta costă.

Bulgaria, pentru stațiunile ei de schi, rămâne un loc favorit pentru români. Fotografie via Flickr

Am auzit foarte des români care spun că vacanțele în țară au devenit scumpe și că preferă să meargă în străinătate pentru că acolo e mai ieftin. Cât de adevărat e acest lucru?
Acest clișeu nu are nicio legătură cu realitatea turistică. Trebuie să ne gândim că există public pentru orice destinație. În România poți să plătești 20 de euro pe o cabană la munte sau trei mii de euro într-o stațiune apropiată, la un hotel de patru-cinci stele, cu facilități nemaipomenite. Cam așa se întâmplă și în străinătate. Și acolo găsim hoteluri care poate nu ne satisfac pe deplin, la fel ca în România. În același timp, și în țara noastră există hoteluri foarte bune, care ne fac să revenim mai târziu.

Dacă ar fi să recomanzi câteva destinații pentru această vacanță unui tânăr de 30-35 de ani, care ar fi acelea?
Dacă e vorba despre o familie activă, cu copii, aș recomanda o vacanță la schi, undeva într-o zonă cu buget mediu. Eventual în Bulgaria sau Austria, țări în care găsești numeroase zone interesante în această perioadă. Dacă e vorba despre o familie romantică, aș spune că o stațiune din Franța, Italia sau Elveția e ideală. De asemenea, unui cuplu i se potrivește foarte bine și un Crăciun sau un Revelion de tip city break, pentru că marile orașe – de genul Paris, Londra, Amsterdam sau Praga – au șarmul lor.

87 recommended
603 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »