a

Visul american

- - 18- 24 vizualizari

Zoltan Mesko, punter-ul echipei de fotbal american New England Patriots, s-a născut la Timişoara şi a emigrat în SUA împreună cu părinţii săi la vârsta de 11 ani.

Viaţa de sportiv profesionist este un miraj pentru toţi tinerii, fie ei din Europa, fie din Statele Unite ale Americii. Însă nu este deloc doar o viaţa uşoară, plină doar cu distracţii, ci şi una în care se munceşte extrem de mult. După 4 ani de fotbal american în liceu şi încă 5 ani în colegiu, românul Zoltan Mesko şi-a văzut visul cu ochii şi a ajuns să joace la New England Patriots, o echipă de top din NFL, liga profesionistă din SUA. Însă pentru a se menţine la acest nivel el munceşte 11 ore pe zi.

“Mă trezesc la 06:00, iar prima întâlnire la stadion o am la 07:00, cu antrenorul echipelor speciale. Urmează apoi o şedinţă cu toată echipa, la ora 08:30, iar după jumătate de oră mai am una cu antrenorii şi cu “specialiştii”, aşa cum sint numiţi punter-ul, kicker-ul şi long snapper-ul”. Pentru Zoltan, primele momente mai lejere apar pe la 09:30, când jucătorilor li se oferă ceva timp liber până la prinz. Însă şi în această perioadă el mai face câteva exerciţii fizice, după care, dacă mai are timp, citeşte o carte şi îşi verifică e-mail-urile.

A două parte a zilei începe cu o nouă întâlnire cu jucătorii din echipele speciale, la ora 12:00, după care urmează antrenamentul clasic, pe teren, de la ora 13:00 pâna la 15:30. Mai urmează apoi o sesiune de antrenament în sala de forță, iar ziua de munca a lui Zoltan se termină pe la 17:30-18:00, adică după 11 ore petrecute la stadion.

Zilele libere

Chiar şi în zilele sale libere, Zoltan mai vine la stadion şi lucrează 1-2 ore în sala de forţă, după care merge pe teren şi face un fel de pregătire psihologică, încercând să vizualizeze cum vor juca viitorii adversari şi ce ar trebui să facă el conform planului de joc al echipei sale.

De asemenea, timpul liber şi-l dedică şi comunităţii, participând la diverse evenimente sociale. În timpul sezonului, el vizitează regulat spitale de copii sau azile de bătrâni, pentru a-i susţine moral pe cei de acolo. Începând de anul trecut, Zoli organizează şi evenimentul ZoliOke, un karaoke la care vin să cânte jucători de la New England Patriots, fanii intră cu bilet, iar toate fondurile strânse merg la un spital de copii din Boston.

Având o diplomă în finanţe şi marketing şi un masterat în management sportiv, Zoltan vrea să se folosească de ele după ce nu va mai juca fotbal. “Îmi place să citesc cărţi pentru dezvoltarea personală şi profesională, gen cum să păstrezi lângă tine oamenii influenţi, cum să cunoşti o persoană după limbajul corpului“.

Meniuri normale

Deşi toată lumea trăieşte cu impresia că jucătorii de fotbal american, în special cei de mari dimensiuni, mănâncă foarte mult, lucrurile nu stau chiar aşa. “Mâncăm la stadion, avem aici toate mesele”, povesteşte Zoltan. “Mâncarea de aici nu este una specială, deosebită. Avem tot felul de menuri sănătoase, care includ pui sau salate, dar avem şi fripturi sau sandvişuri. Oricum, toate sunt sănătoase şi făcute sub atenta supraveghere a nutrioționiştilor echipei. Dacă ies undeva, îmi place să mă duc în orice restaurant unde se fac fripturi bune”.

A cumparat un Audi

Primele patru luni petrecute alături de New England Patriots a locuit într-un hotel. “De atunci m-am săturat de hoteluri. Acum am închiriat un apartament cu două camere. Sunt un tip simplu, îmi place să nu cheltuisc foarte mult şi să am grijă de banii mei”. După ce timp de 8 ani avut o Toyota Corolla, Zoltan şi-a schimbat maşina. “Am renunţat la ea, fiind o maşină mică pentru un tip înalt că mine. În plus, în zona unde stau iernile sunt grele, aşa că am cumpărat un SUV, un Audi Q5, pentru tracţiunea integrală şi pentru siguranţa pe care o oferă. Am vrut o maşină europeană”.

„Îmi place să citesc cărţi pentru dezvoltarea personală şi profesională”
Zoltan Mesko, sportiv

18 recommended
24 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de