a

Radu Cotarcea, campion la dezbateri: „Experimentez cat mai multe directii, fara frica de a esua”

- - 32- 39 vizualizari

Are 25 de ani, e un tânăr antreprenor hiperactiv și curios care găsește adrenalină în vorbitul argumentat în public. Radu Cotarcea este campionul României la dezbateri, titlu câștigat în 2013, și vicecampion mondial.

Radu Cotarcea a luat prima dată contact cu lumea dezbaterilor când era elev în clasa a IX-a, la un liceu din orașul natal, Sfântu Gheorghe. O colegă dintr-un an mai mare i-a făcut, de fapt, cunoștință cu arta oratoriei. În naivitatea vârstei de 15 ani nici nu bănuia că peste aproape un deceniu va deveni campion național la dezbateri și va avea în palmares nenumărate premii internaționale.

Campionul national la dezbateri isi cauta drumul ca antreprenor

Cum e un tânăr pentru care nu există subiect pe care sa nu îl poată susțină sau combate? Ce își dorește el în viață și pe ce drum merge acum? La toate întrebările Radu Cotarcea a raspuns clar și argumentat.

În prezent se află la Budapesta unde, împreună cu un prieten, lucrează la fondarea unei publicații care va analiza piața juridică din 24 de state din regiunea Europa Centrală și de Est, inclusiv România: CEE Legal Matters.
A prins gustul pentru asta după un internship într-o firmă din domeniu, context care l-a determinat și să se specializeze în managementul resurselor umane. “Nu mă gândesc să încep să studiez și să practic dreptul, însă modul în care operează această piață este absolut fascinant pentru mine ”, spune tânărul debater.
Deși inițiativa lui implică o doză ridicată de risc, Cotarcea e foarte pragmatic. Dincolo de noua pasiune profesională, planul lui este să reușească pe cont propriu, să fie un antreprenor bun și să își degreveze părinții de stresul viitorului.
“Sunt o fire ușor hiperactivă și îmi e greu să mă leg de un singur lucru. De altfel, cred că mi-am plictisit anturajul cu schimbările constante , de mici curiozități sau obsesii, de la a învăța o limbă nouă până la stăpâni wakeboarding-ul (un sport popular în Ungaria) ”, mărturisește el.
În tot acest hățiș de noutăți, combinat cu căutările specifice vârstei, a existat mereu o constantă: dezbaterile academice.

Sportul dezbaterii

Vă vine să credeți sau nu, dar așa cum șahul este sportul minții, și oratoria este un sport. Competițiile de dezbateri se desfășoară după un anumit tipic, cu reguli clare și presupun în general o moțiune (de regulă sub formatul: Acest Parlament ar face X) și două echipe. Una argumentează în favoarea respectivei idei, cealaltă împotriva ei.
Vorbitorii din ambele echipe își oferă argumentele alternativ într-un discurs cu un timp limitat, iar la concluzia dezbaterii există 1, 3, 5 sau chiar 9 arbitri (de regulă foști debateri) care decid echipa câștigătoare în funcție de argumentare, din punct de vedere logic și oratoric.
Dar ce înseamnă exact să fii un bun debater? “Foarte multă muncă”, spune Cotarcea, mai ales că temele competițiilor de dezbateri variază de la probleme sociale (cum ar fi inechități sociale sau discriminare), până la probleme legate de drept, politică, cultură sau chiar sport. Ce și e mai dificil, însă, este că moțiunea se schimbă în fiecare rundă și echipele au doar 15 minute în care să își pregătească setul de argumente.
Cine crede că dacă vorbește frumos poate deveni un bun debater, se înșală, spune tânărul. Mai ales pentru că un debater trebuie să aibă capacitatea de a argumenta poziția lui și de a contra-argumenta poziția oponentului. “Asta înseamnă dezvoltarea unei aptitudini deseori omise, aceea de a asculta activ, de a digera și a înțelege sau empatiza cu premisele vorbitorilor de pe cealaltă poziție”, explică Cotarcea.

Vice campioni mondiali

La începutul acestui an, echipa formată din Radu Cotarcea și partenerul său, Octavian Buta, a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat în India. La fel de aproape de primul loc a fost și acum doi ani, la Campionatele Europene din Galway, Irlanda, unde partenera lui a fost Bianca Dragomir.
La Chennai, Cotarcea a urcat pe locul șase în topul mondial al debaterilor.
“Pierderea unei finale este un lucru care îți oferă flash-uri o perioadă bună de timp. Retrăiești fiecare argument făcut și îți dai seama de moduri în care îți puteai îmbunătăți analiza făcută…puțin prea târziu,însă. Pentru mine a durat o perioadă până să fiu cât de cât mândru că am jucat o Finală de Europene în fața a sute de oameni și probabil că va trece o perioadă și acum să pot să fiu mândru de aceste Campionate Mondiale” ,explică Radu, exigent.
După Campionatele Mondiale de la Chennai, Radu a decis să se retragă din circuitul competitiv și să mai ia parte la turnee doar ca arbitru. El își propune să rămână activ ca instructor și să îi ghideze pe cei mai tineri ca el în lumea dezbaterilor.

Romaniei nu-i lipsteste nimic

Cu așa o putere de argumentare comprehensivă Radu Cotarcea ar putea fi un foarte bun tânăr deputat, dar spune că nu îl interesează politica. De asemenea, el respinge discursurile de genul “în România ar trebui schimbat asta și reformată astalaltă”.
După el, României nu-i lipsește nimic, deși nu i-ar strica mai mult sprijin acordat antreprenoriatului și îmbunătățirea transparenței. Chiar dacă îl mai deranjează mentalitatea de tipul “merge și-așa”, Cotarcea spune că se concentrează pe potențialul pieței, pe care îl identifică antreprenorii la noi.
Ce sfaturi le-ar da Radu Cotarcea tinerilor care își caută calea? “Greu să dau sfaturi, având în vedere că sunt suficient de tânăr pentru a spune că și eu încă îmi caut drumul în viață. Am învățat până acum că nu poți răspunde la întrebarea încotro mă îndrept până nu experimentezi cât mai multe direcții fără frica de a eșua și fără regrete când se întâmplă să te mai împiedici”.

Citat: “Am invatat pana acum ca nu poti raspunde la intrebarea incotro ma indrept pana nu experimentez”, Radu Cotarcea, Antreprenor.

32 recommended
39 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de


Tinerii români care vor scrie istorie în muzică

-

Poate nu ați auzit încă de ei, dar nu peste mult timp numele lor vă vor deveni cunoscute. La ora la care citiți acest text, fiecare dintre ei lucrează din greu să își rafineze prezența în muzică: la flaut, pian sau prin compoziții proprii. Viitorulromaniei.ro ... Mai mult »

Un weekend la Pelicam: ce e de văzut

-

În weekendul 13-15 iunie e musai să mergeţi la Tulcea. Dacă nu pentru peisaj şi apusuri, atunci pentru o listă cu documentare pe teme de mediu de neratat. Urmează câteva motive pentru care nu trebuie să lipsiţi de la cea de-a treia ediţie a festivalului de fil... Mai mult »