a

Astăzi se împlinesc 164 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu. Copilul care le fura scena lui Eminescu și Slavici

- - 220- 251 vizualizari

Aniversare. Compozitor, dirijor și pianist, Ciprian Porumbescu se naște pe 2 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, sub numele de Ciprian Golembiovski. Nume care a suferit modificări în timp: mai întâi în Golembiovski-Porumbescu, pentru ca, în final, să ajungă doar Porumbescu.

Copilăria dictată de neajunsuri nu i-a prilejuit o formare muzicală completă, fapt pentru care s-a agățat de spiritul autodidact și a început studiile târziu, la Suceava, unde a condus corul Societății Culturale ”Arboroasa”.  La doar 18 ani, Ciprian Porumbescu participă la festivitatea aniversară a Mânăstirii Putna, alături de nume precum Mihai Eminescu sau Ioan Slavici, și fură atenția publicului cu un cântec de vioară.

Talentul său l-a pus în postura de a ajunge bursier la Viena, unde își continuă studiile la Conservator, dirijează mai multe coruri și, în 1980, scoate colecția de douăzeci de piese corale și cântece la unison: ”Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români”.

Pe 18 martie 1882 are loc premiera operei sale, ”Crai nou” – prima operetă românească!, scrisă pe textul poeziei lui Vasile Alecsandri, iar succesul imens face ca spectacolul să se repete de două ori.

Cele mai importante lucrări ale sale:

  • – ”Rapsodia română pentru orchestră”
  • – ”Serenadă”
  • – ”La malurile Prutului”
  • – ”Altarul Mânăstirii Putna”
  • – ”Inimă de român”
  • – ”Odă ostașilor români”.

Ciprian Porumbescu se stinge din viață prematur, la doar 29 de ani, în casa părintească, bolnav de tuberculoză. Satul natal îi poartă, astăzi, numele. Mormântul său e inclus pe ”Lista Monumentelor Istorice din Suceava”, iar în 1950, Conservatorul din București îi preia, la rândul său, numele.

220 recommended
251 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de