a

Filmul „120 BPM”, câştigătorul Marelui Premiu la Cannes 2017, rulează de pe 26 ianuarie în cinematografele din România

- - 39- 173 vizualizari

Filmul eveniment „120 BPM/bătăi pe minut”, laureat cu Marele Premiu la Cannes şi propunerea Franţei pentru premiile Oscar, va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie 2018.

Lungmetrajul regizat de Robin Campillo a fost preferatul criticii în perioada festivalului de la Cannes, fiind considerat favorit la marile premii încă din ziua proiecţiei şi totodată revelaţia ultimei ediţii a festivalului. „120 BPM” porneşte de la fapte reale – acţiunile organizaţiei civice ACT UP din Franţa anilor 90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară.

Mişcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi – de la cele sexuale la cele civice. Începută în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că ACT UP a pregatit terenul pentru teme actuale de astăzi – de la căsătoria între pesoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.

În plină epidemie, grupul de acţiune „Act Up” s-a implicat în viaţa publică, combatând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societăţii şi conştientizând opinia şi autorităţile asupra metodelor de prevenirea a acestei boli sau a metodelor de tratament.

Dincolo de temă, „120 BPM” este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forţă şi vitalitate, de emoţie şi compasiune, fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în şir şi considerat de revista Variety o înduioşătoare combinaţie între o poveste autobiografică plină de emoţie şi dramatism, un manifest politic şi un erotism bulversant şi copleşitor, scrie Adevărul.ro

Filmul a primit recent „Premiul pentru cel mai bun film străin al anului” din partea celei mai prestigioase şi influente comunităţi de critici din Statele Unite, Los Angeles Film Critics Association – şi este nominalizat la nu mai puţin de 6 premii Lumiere.

Regizorul filmului, Robin Campillo (55 de ani), a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii, fiind printre altele şi co-scenarist al unui alt mare succes francez, Palme d’Or-ul din 2008 de la Cannes, Entre les murs / The Class regizat de Laurent Cantet. Lista cinematografelor în care va putea fi văzut filmul va fi publicată pe site-ul www.voodoofilms.ro şi pe pagina de Facebook Voodoo Films în jurul datei de 10 ianuarie. Franţa, începtul anilor ’90.

Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiştii de la Act Up-Paris îşi intensifică acţiunile în lupta contra indiferenţei generale. Viaţa lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical.

Filmul „120 BPM/bătăi pe minut” este distribuit în România de Voodoo Films şi cofinanţat prin Programului Europa Creativă – Subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.

39 recommended
173 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »