a

Andra Guți, actriță: “Generația mea este mult mai deschisă la nuditate, sexualitate sau alte foste subiecte ‘tabu’ “

- - 40- 344 vizualizari

Interviu cu foarte tânăra actriță Andra Guți, care a uimit deja pe marile ecrane în filmul Alice T., de Radu Muntean, film îndelung elogiat, atât în țară, cât și peste hotare. Andra a primit pentru acest rol Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Locarno (Elveția).

Andrei Crăciun

Andra, acum că s-au mai liniștit apele (chiar așa, s-au mai liniștit?), ce a însemnat pentru tine rolul din Alice T.?
Apele lui Alice s-au liniștit, într-adevăr, dar abia acum pot privi înapoi, detașat. Alice T. a fost un proiect în care am pus mult suflet, fiind primul meu proiect, l-am considerat rampa de lansare a carierei mele, unde aveam să dovedesc de ce sunt în stare. M-am aruncat cu capul înainte, mi-am dedicat tot timpul și toată energia, iar rezultatul îl consider mai mult decât satisfăcător. Din fericire am făcut și o echipă foarte bună cu Radu (n.r. – Radu Muntean, regizorul), care a avut o încredere oarbă în mine de la început și care m-a ajutat enorm.

Cât de greu e să apar, mă ierți, nud pe ecranul unui cinematograf? Ți-a produs necazuri aspectul?
Generația mea este mult mai deschisă la nuditate, sexualitate sau alte foste subiecte „tabu”. Mie mi s-a părut cel mai puțin important, iar la filmări nu s-a încadrat nici pe departe la cele mai complicate cadre. Uite, spre exemplu și părinții mei au fost de acord și m-au susținut, dar până la urmă este o alegere personală. Ținând cont că nu este pornografie, ci un film artistic, nu am văzut vreo problemă.

Cum e, dincolo de marele ecran, viața ta de tânără? Ne ierți, noi suntem mai în etate, cum mai sunt, domnișoară, tinerii? Mai faceți majorate, ce mai faceți voi?
Îmi place să cred că nu sunt prea multe diferențe și că ne trăim tinerețea la fel ca generațiile dinainte, dar asta pot să ți-o spun doar în numele mediului în care mă desfășor. În afară de evoluția tehnologiei din jurul nostru, și noi petrecem, iubim și greșim.

Pe partea cu maternitatea nedorită, ai întâlnit cazuri ca în film (n.r. – personajul Alice e o adolescentă din zilele noastre, care alege să facă un avort), cum e prin realitate?
Sunt convinsă că Alice nu este un caz izolat, iar asta mi s-a dovedit după fiecare proiecție, când fete și femei din public veneau să-mi spună că și-au retrăit, alături de personajul meu, anumite momente dureroase din viața lor. Dar mie nu mi s-a întâmplat să fiu implicată nici măcar indirect într-un asemenea caz, fiind și genul de om care nu mă preocupă viața personală a altora. 

Ce planuri ai cu cariera dumitale de actriță? Ce proiecte urmează?
Momentan nu am un proiect de viitor și nici nu mi-am făcut un plan pe termen lung. Îmi doresc să fac meseria asta, voi participa la castinguri și voi încerca să dovedesc că atât filmul, cât și premiul, nu au fost o întâmplare.  Pâna una-alta, aplic la o universitate de actorie în Londra.

Acum, o întrebare mai grea: ești fericită? Și dacă da, de ce?
Nu vreau să fac o filosofie existențială, dar da, mă consider un om fericit. Fac ceea ce-mi place, sunt înconjurată de oamenii pe care îi iubesc și suntem toți sănătoși. Ține de perspectivă, că, altfel, motive să fim nefericiți găsim întotdeauna.

Ce voiai să te faci când erai mică? Cine erau modelele dumitale? Mai ai modele?
N-am avut idoli niciodată, nu îmi place să mă compar cu alți artiști, dar asta nu înseamnă că nu îi urmăresc, apreciez și respect. Iar când eram mică voiam să mă fac musafir, și pot spune că mi-a reușit. Personajele îmi vor fi gazde, iar eu o să trec de la unul la altul.

Ce ai vrea tu să te întreb și nu mă duce capul să te întreb: pune-ți o întrebare și dă singură răspunsul.
Nu știu ce întrebare aș putea să-mi pun, dar, dacă tot am ocazia, pot transmite un mesaj care mă preocupă. Mi-ar plăcea să se aibă mai multă încredere în generația tânară. Nu suntem indolenți, din contră. Ne dorim să învățăm și să muncim, dar, dacă nu ni se dă ocazia și nu suntem susținuți, vom bate pasul pe loc.

CITAT
Mi-ar plăcea să se aibă mai multă încredere în generația tânară. Nu suntem indolenți, din contră.
Andra Guți, actriță

  

40 recommended
344 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun