a
Fără categorie

„Pororoca”, de Constantin Popescu, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Göteborg

- - 136- 164 vizualizari

„Pororoca”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Constantin Popescu, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, Suedia, care va avea loc în perioada 26 ianuarie – 5 februarie.

„Pororoca” se numără printre cele 20 de titluri nominlizate la premiul pentru cel mai bun film internaţional, alături de pelicule precum „The Death of Stalin”, în regia lui Armando Iannucci, şi „Disobedience”, de Sebastián Lelio. Filmul „Pororoca” a fost lansat la nivel internaţional la Festivalul de la San Sebastian, acolo unde Bogdan Dumitrache a fost premiat cu trofeul pentru cel mai bun actor.

În România, filmul a fost lansat pe 19 ianuarie şi rulează, în prezent, în 20 de oraşe.
La sfârşitul acestei săptămâni, „Pororoca” va concura şi în secţiunea Voices a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, alături de 25 de producţii din întreaga lume, ale unor regizori care „au o voce unică şi care prezintă condiţia umană dintr-un punct de vedere unic”.

„Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) şi a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria, în vârstă de 5 ani, şi Ilie, în vârstă de 7 ani. Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

„Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea”, spune regizorul Constantin Popescu.

„Pororoca” este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu şi râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălţimi de patru metri. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus „răget puternic” sau „care poate distruge totul cu o furie intensă”.

„Tudor Ionescu, personajul nostru – este într-un moment al vieţii lui în care viaţa s-a întors împotriva lui şi totul curge nefiresc”, spune Bogdan Dumitrache, care pentru acest rol a lucrat cu un psiholog şi a trebuit să slăbească 10 kilograme în 5 săptămâni.

„Pororoca” este o producţie Scharf Film, Irrévérence Films, susţinut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul şi regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuţia filmului fac parte Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.

„Pororoca” este distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn, începând cu data de 19 ianuarie.

Constantin Popescu a regizat scurtmetrajul „Porcul” din filmul-omnibus „Amintiri din epoca de aur” (2009). Primul său lungmetraj, „Portretul luptătorului la tinereţe” (2010), a participat la Berlinale Forum, iar cu al doilea, „Principii de viaţă” (2010), a fost prezent în secţiunea Zabaltegi, dedicată tinerilor regizori, a Festivalului de la San Sebastian.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai mare eveniment de profil din ţările nordice şi a ajuns la cea de 41-a ediţie. Pe parcursul celor 11 zile de festival vor fi proiectate peste 450 de filme din aproximativ 80 de ţări.

Anul acesta, actriţa Juliette Binoche va fi prezentă la festival pentru a primi premiul de onoare (Honorary Dragon Award).

De asemenea, Festivalul de Film de la Göteborg va găzdui un focus special Ingmar Bergman pentru a sărbători 100 de ani de la naşterea marelui regizor suedez.

136 recommended
164 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »