a

Încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. Ce reguli trebuie să urmeze candidaţii

- - 73- 133 vizualizari

De luni şi până vineri, 2 februarie, elevii claselor a XII-a se vor putea înscrie pentru prima sesiune a Bacalaureatului de anul acesta. În premieră, în acest an, candidaţii vor susţine competenţele lingvistice şi digitale în luna februarie, spre deosebire de anii trecuţi când erau susţinute în vară, chiar înainte de probele scrise.

Pentru a se înscrie la prima sesiune a Bac-ului, elevii trebuie să depună la unitatea de învăţământ unde studiază o cerere tip (pe care o vor primi de la secretariatul liceului), copie după cartea de identitate şi a certificatului de naştere în intervalul 29 ianuarie-2 februarie.

Absolvenţii promoţiilor anterioare care vor să susţină examenul trebuie să mai aducă: trei fotografii tip ¾, o copie după foaia matricolă şi copii ale certificatelor de competenţe lingvistice şi digitale. Nu au voie să se înscrie la această sesiune cei care au încercat să fraudeze examenul anul trecut. Calendarul Bacalaureatului a fost modificat Competenţele vor fi susţine în perioada 12—22 februarie.

Astfel, în zilele de 12 şi 13 februarie se va desfăşura proba orală la Limba Română, între 14-15 februarie va avea loc proba orală la Limba Maternă, iar în zilele de 16, 19 şi 20 februarie vor fi evaluate competenţele digitale. În intervalul 21-22 februarie, candidaţii vor fi evaluaţi la o limbă de circulaţie internaţională.

Proba orală de competenţe lingvistice la Română constă în două exerciţii, ambele vizând anumite abilităţi de Comunicare. Primul pune accent pe aplicarea unor noţiuni teoretice pe un text la prima vedere, ficţional non-ficţional. Pentru acest exerciţiu, candidaţii trebuie să înveţe tipologia textelor, elementele situaţiei de comunicare (emiţător, receptor, mesaj, canal, cod, context) şi stilurile funcţionale (ştiinţific, juridic- administrativ, publicistic, beletristic şi colocvial).

Al doilea exerciţiu ţine de capacitatea de argumentare: candidaţii trebuie să îşi exprime opinia în legătură cu un subiect din textul primit. Proba de evaluare a competenţelor digitale se desfăşoară în laboratoarele de Informatică din fiecare unitate şcolară.

Evaluarea are în vedere testarea cunoştiinţelor legate de conceptele de bază privind sistemele de calcul, precum şi de utilizare a computerului, a sistemelor de operare, procesoarelor de texte şi de calcul tabular, respectiv a Internetului. La evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, elevii pot alege oricare limbă modernă studiată în liceu.

Testarea constă în trei tipuri de probe: scrisă, orală şi înţelegerea unui text. Orice obiect în sala de examen, în afară de pixul cu cerneală albastră şi eventual o sticlă cu apă, este strict interzis. În urma susţinerii acestor probe, candidaţii nu vor primi o notă, ci un calificativ, care arată doar nivelul lor de cunoaştere.

Ele nu vor influenţa media de la Bacalaureat, care este calculată numai din notele obţinute la probele scrise.

Acestea vor începe din data de 25 iunie, cu proba scrisă la Română. Pe 26 iunie va avea loc proba scrisă la Limba Maternă, urmată pe 27 iunie de proba scrisă obligatorie a profilului (Matematică la Profilul Real, Istorie la Uman). Pe 28 iunie se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate, înainte de contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie.

În data de 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Calendarul pentru Bac-ul Special nu a fost publicat Ministerul Educaţiei încă nu a publicat calendarul Sesiunii Speciale a Bacalaureatului pentru anul 2018- la care participă elevii care dau la facultăţi în afară sau care participă la competiţii internaţionale). Asta deşi, potrivit Legii, metodologia pentru Bac ar fi trebuit să fie publicată înainte de începerea anului şcolar pentru toate sesiunile de Bacalaureat, inclusiv pentru Sesiunea Specială.

„Calendarul pentru Bac-ul Special ar trebui să fie publicat laolaltă cu calendarul celorlalte două sesiuni. Nu este normal ca cei care vor da Bac-ul în toamnă să ştie când vor susţine probele scrise, iar cei care vor susţine evaluările în Sesiunea Specială, adică înainte de iunie, să nu aibă cunoştiinţă de acest lucru“, a explicat reprezentantul elevilor Ioana Băltăreţu.

 

Adevărul.ro

73 recommended
133 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »