a

Raul Pop, elevul care a făcut naveta din alt județ și a obținut 10 pe linie la BAC: ”Ţara are nevoie de o schimbare, de oameni noi, de noi!”

- - 6- 30 vizualizari

Unul dintre elevii de succes din România este, fără îndoială, Raul Pop, absolvent al Colegiului Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, profil mate-info, care a obținut 10 pe linie la Bacalaureat.

Raul este, însă, copilul de la ţară care a demonstrat că în ciuda greutăţilor, cu muncă şi perseverenţă se pot obţine rezultate deosebite. În lipsa unui internat funcţional în oraş, pe parcursul celor patru ani de liceu, Raul a făcut naveta zi de zi, cu trenul, din localitatea bihoreană Suplacu de Barcău, la Şimleu.

„Cel mai greu mi-a fost să mă trezesc zilnic la ora 6 pentru a ajunge la 8 la şcoală. Ajungeam acasă la ora 15, temele pentru şcoală erau numeroase şi de multe ori terminam totul de pregătit la ore foarte târzii. Dormeam puţin şi munceam mult. Nu ajuta nici faptul că de multe ori trenul avea întârzieri după-amiaza şi aşteptam ore în şir la gară. Încercam uneori să învăţ pe tren, lucru aproape imposibil. Eram foarte mulţi şi majoritatea foarte gălăgioşi, chiar şi dimineaţa. Era greu să rămâi concentrat”, povesteşte adolescentul.

Exceptând naveta, nu crede că statutul de elev de la ţară l-a dezavantajat. „Am avut ocazia să am parte de nişte colegi minunaţi pentru care nu conta locul de unde provii, ci caracterul tau. Nu am fost niciodată discriminat pentru acest lucru, nici de către profesori. Majoritatea apreciază muncă şi inteligenţa indiferent de locul din care provii”, spune Raul, care a terminat liceul cu 9,70 şi care a participat anual, atât la gimnaziu, cât şi la liceu, la cel puţin o olimpiadă. Despre vacanţa prelungită impusă de pandemie, adolescentul spune că a avut atât avantaje, cât şi dezavantaje.

„Ne-a prins bine statul acasă pentru că am avut mai mult timp să ne axăm pe materiile de care suntem interesaţi şi mai puţin pe restul materiilor. În acelaşi timp, consider că am depus un efort mai mare considerând că nu am putut vorbi faţă în faţă cu profesorii, fiind nevoit să muncesc mai mult pentru a fi sigur că stăpânesc bine materia”, opinează el, potrivit Adevărul.ro.

6 recommended
30 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »