a

Designerul român care a reinventat ia. I se spune „băiatul cu ia” și este faimos pentru ținutele pe care le creează

- - 42- 186 vizualizari

Colecționează ii vechi de peste o sută de ani, pe cele sub 50 de ani, care nu sunt valoroase le reciclează, scoate broderiile și le aplică pe alte piese, tricouri, rochii, fuste.

A ajuns să fie cunoscut printre iubitorii de România și de identitate națională ca băiatul cu ia. El e Adrian Oianu.

”Am lansat curentul de a te îmbrăca românește, scoțând în față designul vestimentar identitar, prin 2006. În fiecare colecție a mea a fost prezent acest semn identitar – ia. Prima mea prezentare a fost inspirată din felul în care purta costumul tradițional Principesa Ileana.”

Cartea fiicei Reginei Maria și a Regelui Ferdinard I – Trăiesc din nou – a reprezentat pentru Adrian Oianu un restart.

Atras tot timpul de ceea ce înseamnă românesc autentic, Oianu se definește ca fiind mereu în căutarea unui rost, a unei relevanțe, a unei profunzimi care schimbă ceva, care aduce valoare.

2018 este un an extrem de important în istoria noastră – anul Centenarului, iar Adrian Oianu sărbătorește această sută de ani de România prin ia urbană.

”Stăteam cu o mie de ii în cutii și mă gândeam cum să fac să ajungă să fie văzute și să te bucuri de ele, fără să le porți, pentru că se strică.

Geaca cu o notă contemporană – imprimeul digital pe mătase naturală cu modele autentice, pe care am numit-o ia urbană, este soluția găsită pentru a face generațiile tinere de români să poarte cea mai identitară piesă din costumul tradițional românesc.

Eu vreau să inovez și mi-a luat ceva timp să găsesc o cale de a face din ia tradițională o haină contemporană, de a o reinventa, ca atunci când o îmbraci să te simți ca pe scena unui teatru.

Această bomber jacket, cu fermoar, cu patent elastic la mâneci și în talie mi-a permis să păstrez stilistica iei, adică mi-a permis să păstrez mânecile, volumele, forma, proporția, exact cum ar fi fost prinsă cu o fotă, legată cu un cordon și dusă la joc.

Prin asta am inovat și am transformat o imagine a unei piese de îmbrăcăminte identitare într-o piesă de îmbrăcăminte contemporană, pe care o îmbracă fete de 15-16 ani acum și e cool”.

Sursa: mișcareaderezistență.ro

42 recommended
186 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »