a
Fără categorie

Informaticianul român care a atras atenţia serviciilor secrete engleze după ce a construit o dronă specială

- - 16- 221 vizualizari

Alexandru Budin este un tânăr informatician târgujian care a reuşit să construiască o serie de roboţi despre care s-a vorbit în toată lumea.

Cel mai mare proiect la care a participat a fost la Samsung, iar robotul pe care l-a construit a costat 1,5 milioane de lire sterline.Însă proiectul care a atras atenţia serviciilor secrete engleze a fost o dronă la care era ataşat un pistol airsoft.

Alex, aşa cum îi spun prietenii, a terminat Colegiul Naţional „Spiru Haret“, din Târgu Jiu, la secţia matematică-informatică intensiv.

A urmat apoi cursurile Facultăţii de Automatică din Craiova.

„Am fost admis la Universităţile Craiova şi Babeş Bolyai din Cluj Napoca, dar am decis să merg în Bănie, pentru că tatăl meu a terminat tot acolo şi, în plus, era mai aproape de casă“, ne spune tânărul informatician.

Imediat după facultate, Alexandru s-a angajat şi a lucrat timp de câţiva ani în Craiova, la mai multe firme de programare, după care a vizitat Timişoara, de care s-a îndrăgostit şi a luat decizia să se mute imediat în Banat:

„Un prieten m-a invitat să merg într-un weekend în Timişoara, la un concert. Mi-a plăcut foarte mult oraşul. Nu mai fusesem până atunci în Timişoara. Luni mi-am depus demisia prin fax şi am rămas în Timişoara“.

Alex a susţinut mai multe interviuri de angajare. Toate firmele au fost interesate de serviciile lui şi a ales să lucreze la una dintre acestea.

„Am făcut o alegere foarte proastă. După câteva luni am aflat că firma avea datorii mari, iar, la un moment dat, nu ne-am mai primit salariile.

Am plecat de la firma respectivă. M-am angajat, apoi, în altă parte, dar cu o situaţie similară.

Societatea avea nevoie de programatori, pentru că aveau câteva contracte cu firme din România.

Nu am stat foarte mult, pentru că mi-am dat seama că sunt probleme financiare“.

A început să lucreze pe cont propriu şi totul îi mergea din plin.

„Am ajuns să lucrez cu o firmă din SUA, Eloquentix, care avea contracte cu mai multe companii importante.

Am lucrat în acest mod timp de doi ani.

Între timp mi-am deschis propria firmă şi lucram, în paralel, la proiectele mele pe care le încheiam cu parteneri din afara României.

Eram foarte mulţumit de câştigurile mele. Locuiam în zona centrală din Timişoara şi eram mulţumit de proiectele pe care le realizam“, povesteşte Alex.

„Am acceptat să lucrez în paralel la diferite proiecte pentru «Gadget Show» în care realizam diferiţi roboţi şi gadget-uri «crazy» pentru acest show TV şi BBC.

Am realizat o dronă pe care se afla un pistol airsoft. Realizatorul show-ului este o persoană care doreşte să fie mereu în formă şi ne-a cerut să-i construim ceva care să-l determine să alerge atunci când face «jogging».

Atunci am realizat o dronă care putea emite diferite sunete şi expresii de încurajare şi, în plus, am ataşat un pistol airsoft, iar atunci când detecta că rămâne în urmă şi slăbeşte ritmul putea să tragă.

Drona era total autonomă. Drona comunica printr-un telefon mobil care se afla la cel care alerga.

Trei oameni au lucrat la această dronă. Eu am realizat partea de software şi cea autonomă.

Am fost contactaţi de mai multe agenţi ale statului englez, după care casa de avocatură cu care colaborează emisiunea a cerut părerea lor, şi dacă au dreptul de a difuza aşa ceva, iar episodul cu această dronă nu s-a mai difuzat“, relatează Alex”

 

Continuarea pe Adevărul.ro

16 recommended
221 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »