a

Un român a dat viață unor tablouri celebre din Viena cu ajutorul unei aplicații

- - 51- 153 vizualizari

Unele dintre cele mai cunoscute tablouri expuse în muzeul Albertina din Viena par că se trezesc la viaţă şi oferă vizitatorilor o veritabilă experienţă pedagogică, graţie unei noi tehnologii de realitate augmentată, ce a fost inventată de un start-up local al cărui cofondator este românul Sergiu Ardelean, informează AFP.

„Uneori, trebuie să găseşti metode originale de prezentare a marilor clasici într-o manieră non-clasică şi ludică”, a declarat marţi Klaus Albrecht Schroder, directorul celebrului muzeu vienez, cu ocazia prezentării acestei noi oferte digitale a instituţiei.

Graţie unei aplicaţii gratuite ce poate fi descărcată pe un smartphone, scurte animaţii audio şi video permit vizitatorilor să exploreze într-o manieră inedită treisprezece pânze realizate de mari maeştri ai picturii: pe ecranul său, vizitatorul vede cum „se naşte” desenul celebrelor balerine ale lui Degas, o barcă cu pânze a lui Picasso începe să plutească pe valuri, punctele desenate de Signac pentru a picta Veneţia sunt numărate cu ajutorul unui sistem ce se aseamănă cu cel utilizat în timpul numărătorilor inverse, iar grădina din Giverny, în apropiere de Paris, pictată de Claude Monet, pare că se suprapune peste tabloul expus în Muzeul Albertina.

Este suficient ca utilizatorul să îşi îndrepte telefonul mobil spre una dintre aceste picturi pentru a declanşa secvenţa de animaţie, care are o durată de 45 de secunde şi repune opera în contextul realizării sale.

Muzeul vienez va propune în viitorul apropiat includerea în acest proiect a 20 de opere de artă, alese dintre cele mai cunoscute ale sale, care pot fi astfel redescoperite cu ajutorul realităţii augmentate.

Animaţiile sunt însoţite de un comentariu audio ce poate fi ascultat în dispozitive echipate cu un sistem de căşti. Aceste comentarii, disponibile deocamdată în engleză şi germană, vor fi difuzate în curând şi în franceză, italiană, spaniolă şi chineză, au precizat reprezentanţii Muzeului Albertina.

Realitatea augmentată, care permite inserarea în timp real a unui element virtual într-o imagine reală, se dezvoltă cu mare viteză în instituţiile culturale şi în spaţiile expoziţionale, mai ales pentru a readuce la viaţă într-o manieră insolită diverse scene istorice, situri de patrimoniu şi pentru a anima obiecte ale trecutului.

„Este însă pentru prima dată când această tehnologie a fost aplicată pentru pânze ale unor mari maeştri” din colecţia permanentă a unui muzeu european, a declarat Sergiu Ardelean, unul dintre cofondatorii start-up-ului vienez Artivive, care a creat această aplicaţie.

„Putem să ne imaginăm că pe termen lung această tehnologie va înlocui ghidajul audio”, anticipează directorul Muzeului Albertina, o instituţie renumită pentru fondul ei de artă grafică şi pentru colecţia Batliner, ce include numeroase tablouri semnate de Monet, Cezanne, Miro, Klee, Kandinsky şi Malevitch.

AGERPRES

51 recommended
153 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »