a

Cancerul, depistat în doar șase minute, grație unei românce. Invenția care i-a adus numeroase premii

- - 19- 148 vizualizari

O româncă a descoperit un senzor care reușește să depisteze celulele canceroase din sânge în doar șase minute. Invenția ei a primit numeroase premii și a fost prezentată la diverse congrese, iar echipa ei lucrează acum la realizarea unui aparat ce urmează să fie vândut în farmacii.

Raluca van Staden, o cercetătoare din România, a reușit să realizeze o invenție, după 12 ani de studii, ce depistează cancerul în doar șase minute

Senzorul, obținut după 12 ani de cercetare, este realizat din pastă de diamant și are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, spune în doar șase minute dacă are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată.

Senzorul Ralucăi n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Uneori, biomarkerii apar și ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar.

Descoperirea cancerului din sânge în numai câteva minute avea să le aducă Ralucăi și soțului ei premiul PROINVENT, trei medalii de aur și numeroase premii speciale internaționale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles și Moscova, potrivit protv.ro.13

Pe baza markerilor tumorali, senzorul ei detectează apariția celulelor canceroase înainte de a forma o turmora. Pe scurt, tehnicile actuale de diagnosticare nu sunt atât de performanțe încât să descopere un cancer în stadiul de pre-tumoră, așa cum face senzorul Ralucăi.

Și totuși, analiza ei ar putea să ne pună pe noi toți în garda și să ne atragă atenția asupra riscului de a dezvoltă o tumoră canceroasă.

Alături de echipa ei, a început studiile pre-clinice. A obținut de la medici oncologi 100 de probe de sânge ale unor pacienți cu cancer, pe care aparatul ar trebui să le confirme. Până acum un singur rezultat a ieșit fals pozitiv.

România se află pe primul loc în Europa privind incidența cancerului de sân și în fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital în ultimele stadii ale bolii.

Raluca van Staden crede că în farmacii prețul ar putea să pornească de la 300 de euro până la câteva mii, în funcție de complexitate. În Europa, cei din industria farmaceutică investesc enorm în cercetare: 27 de miliarde de euro anual, deseori în astfel de proiecte. Însă și la acest capitol România ocupă un loc în coadă listei. În ultimii ani, în țară noastră s-au investit 30 de milioane de euro. Doar Cipru investea mai puțin decât noi la acest capitol – 14 milioane de euro.

În topul țărilor cu cele mai mari fonduri alocate se aflau: Germania, Franța, Marea Britanie, care alocau anual sume de peste 4 miliarde Euro.

Află mai multe detalii despre povestea Ralucăi, aici!

19 recommended
148 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »