Fără categorie

Un român pe „acoperișul lumii”. Povestea lui Horia Colibăşanu, alpinistul care a cucerit cele mai înalte vârfuri

- - 14- 165 vizualizari

În primăvara anului trecut, alpinistul român Horia Colibăşanu așeza drapelul țării noastre pe acoperișul lumii.

Escaladarea vârfului Everest prin practicarea alpinismului pur, fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor, a reprezentant o reușită românească fără precedent și o performanță sportivă de excepție la nivel internațional. Este însă doar ultima dintr-un șir lung de premiere care au pus România pe harta alpinismului mondial. Horia a văzut de 8 ori lumea de la peste 8 mii de metri altitudine.

La 27 de ani, Horia Colibășanu reușea performanța de a cuceri primul său optmiar, așa cum cei din lumea alpinismului numesc vârfurile de peste 8 mii de metri. Ajungea pe Vârful K2, al doilea ca înălțime din lume, cunoscut și sub numele de Muntele Ucigaș, din cauza dificultății traseului.

Unul din 3 alpiniști își pierde viața în încercarea de a urca pe K2.

Reușita lui Horia a fost considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc și a rămas neegalată până acum în țara noastră.

Atunci când nu este plecat în expediție sau în vreo tabără de antrenament, pe Horia Colibășanu îl găsești la cabinet. De profesie medic stomatolog, se consideră norocos că meseria îi permite să includă în viața sa marea pasiune, alpinismul.

Pentru a pregăti și a desfășura o expediție lipsește de acasă câteva luni pe an.

După K2, a cucerit vârfurile Manaslu, Dhaulagiri și Annapurna, scriind noi premiere românești. Varfurile Makalu și Lhotse au întregit în anii următori performanțele alpinismului românesc.

Continuarea pe ȘtirileTVR.

14 recommended
comments icon 0 comments
165 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !