a
Fără categorie

Românul care a construit o salină artificială pentru a își trata copilul. Acum ajută și alți copii să se facă bine cu ajutorul aerosolilor

- - 23- 429 vizualizari

Dorel Popa și soția lui au renunțat la tot ce aveau în Cluj și au plecat la Satu Mare pentru a își trata fiica.

„Noi locuiam la Cluj, eu am lucrat la Consiliul Judeţean Cluj şi mai apoi la Compania de apă, ca economist. S-a născut pitica noastră şi era mereu bolnavă şi iar bolnavă. Am băgat un sac de medicamente în ea, dar numai nu îi trecea. Atunci am vorbit cu doctorii şi am tot studiat şi am aflat că aerul sărat şi aerosolii pot să fie rezolvarea problemelor ei. M-am pus pe studiat ce înseamnă să deschid o salină artificială, cum ar funcţiona, ce beneficii are, ce contraindicaţii, de ce anume ar fi nevoie şi mi-am făcut curaj să încep să o construiesc”, povesteşte Dorel Popa.

Investiția a ajuns la 30.000 de euro, așa că au făcut și un împrumut bancar.

„Aerosolii sunt cei care diferenţiază această salină de salina de la Turda de exemplu sau de alte saline artificiale. Acolo înhalezi doar aerul acela sărat, dar aici, cei care intră, inhalează aerosoli, sare mărunţită la dimensiuni de 2-3 microni. Aceasta intră pe căile respiratorii, se depune, înmoaie depunerile de acolo şi pe urmă încep expectoraţiile şi efectiv curăţarea căilor respiratorii”, mărturiseşte Dorel.

Șapte tone de sare de la Ocna Mureș a băgat Dorel în afacerea lui. O parte a fost lipita pe pereți, și două tone sunt pe jos, ca un nisip alb în care copiii se joacă.

După fiecare şedinţă de 45 de minute de salină, Dorel îşi face timp să pornească aparatele de ventilaţie, pentru a curăţa aerul din interior, acolo unde de cele mai multe ori lumea tuşeşte sau strănută, tocmai pentru că sarea curăţă căile respiratorii.

În acest fel nu există nici un microb în salină, mai ales că sarea nu permite dezvoltarea lor.

Citește materialul integral pe Adevărul.ro

23 recommended
429 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »