Un grup de tineri IT-işti din Cluj, pasionaţi de schi şi de snowboarding, a lansat o aplicaţie interactivă dedicată fanilor sporturilor de iarnă. Aplicaţia este unică în România şi poate fi descărcată şi utilizată gratuit.
O echipă de IT-şti clujeni susţine că a realizat prima aplicaţie din Europa pentru telefonul mobil în care se postează în timp real informaţii despre starea pârtiilor, calitatea zăpezii şi timpul de aşteptare la instalaţiile pe cablu sau starea vremii. Aplicaţia, care a fost realizată în colaborare cu singura revistă de schi din România, skipassmagazine.ro, mai conţine o hartă interactivă şi o listă cu toate pârtiile, lungimea şi dificultatea acestora. Până în prezent, aplicaţia a fost descărcată de aproximativ 5.000 de persoane în numai o săptămână, iar potenţialul este enorm. În acest moment, potrivit ultimelor studii de piaţă, 760.000 de români sunt pasionaţi de schi şi de alte sporturi de iarnă.
Sergiu Şuteu a fost coordonatorul echipei care a realizat aplicaţia On Piste.
„Din câte ştim noi este singura aplicaţie interactivă de acest gen din Europa. Ca termen de comparaţie, aş putea spune că este asemănătoare cu waze, o aplicaţie care este foarte populară printre cei care şofează. Până acum, la o săptămână de la lansare, aplicaţia noastră a fost descărcată de aproximativ 5.000 de persoane şi am primit un feedback pozitiv. Au fost multe persoane care ne-au oferit informaţii care ne-au ajutat mult. Bineînţeles că vom mai lucra la aplicaţie, în prezent am adunat date de la 25 de domenii de schi şi pârtii din ţară dintr-un total de 50”, a explicat Sergiu Şuteu, coordonatorul echipei care a realizat această aplicaţie.
„Aplicaţia este şi va rămâne gratuită, nu costă nimic. Se vor găsi alte modalităţi pentru monetizare, nu ne facem griji. Noi am lucrat cu o echipă de şase-şapte persoane utilizând metoda Agile şi în special tehnologia Scrum. Ne-am mobilizat doi developeri Android, doi developeri IOS, un designer specialist UI/UX şi un QA (testing engenier), plus eu, project manager. Cu totul a durat patru sau cinci luni”, a mai adăugat Şuteau.
„Suntem un grup de mai multe persoane pasionate de schi, mergem de des pe pârtii, în ţară, dar şi afară, în Europa. Am observat că nu exista nicăieri o aplicaţie care să dea informaţii cu privire la starea pârtiilor din staţiuni, cum este zăpada sau cât de aglomerat este. Sigur că marile domenii de schi din Austria, Franţa şi Elveţia au site-uri şi aplicaţii care oferă astfel de informaţii, însă fiecare se rezumă doar la pârtiile sale.
Noi am gândit aplicaţia noastră în aşa fel încât dacă cineva vrea, de exemplu, să meargă azi la Predeal, să poată să vadă instant ce condiţii sunt acolo. Dacă se întâmplă să fie aglomerat sau să fie probleme cu pârtiile, aplicaţia noastră oferă mai multe opţiuni chiar în zona respectivă şi apare dacă la Sinaia, Azuga sau Buşteni sunt condiţii mai bune şi cel care vrea să schieze poate alege altceva, chiar în zona lui. Altfel spus, odată accesat un domeniu, aplicaţia va prezenta şi rating-ul general în acel moment al calităţii schiului şi în domeniile apropiate de acesta”, a afirmat Orban.