a

Singurul asistent maternal din Iași, mamă pentru 5 copii: „Rezultatele lor sunt satisfacțiile mele”

- - 35- 994 vizualizari

Puține lucruri pot înlocui o familie, însă Maria Bălan își ia rolul de mamă foarte în serios, iar cei cinci copii pe care îi are se simt iubiți și îngrijiți în fiecare clipă, cu toate că nu își cunosc părinții.

Singurul asistent maternal profesionist din judeţul Iaşi care are în plasament cinci copii se ocupă de creşterea minorilor abandonaţi de 14 ani. Maria Bălan se mândreşte cu nouă fii: cinci luaţi din centrele Protecţiei Copilului Iaşi şi încă patru pe care i-a născut.

O ieşeancă de 54 de ani din comuna Dolheşti, este singurul asistent maternal profesionist din judeţul Iaşi care are în grijă cinci copii ajunşi sub tutela statului din familii distruse.

Maria a născut patru copii şi pentru că de creşterea lor s-a ocupat mai mult mama ei, odată rămasă fără serviciu, ieşeanca a vrut să simtă îndeaproape cum este să creşti mai mulţi copii mici.

Astfel, din 2004, în casa familiei Bălan au intrat încă cinci copii cu vârste cuprinse între doi şi 11 ani.

Minorii străini pe care asistentul maternal i-a primit în casă cu acceptul soţului sunt două perechi de fraţi: doi băieţi lăsaţi în urmă cu 14 ani în Spitalul de Copii „Sfânta Maria” şi trei fraţi daţi în centre de plasament după ce familia lor s-a dezbinat.

„În primul rând fac asta pentru că mi-au plăcut mult copiii. În al doilea rând, eu am fost telefonistă şi, din cauza serviciului, pe copiii mei i-a crescut mama.

Când am rămas fără muncă parcă îmi era dor să văd cum se creşte un pui de om”, a povestit Maria Bălan pentru „Adevărul”.

În documentele încheiate cu Protecţia Copilului Iaşi, Maria Bălan este angajată pe poziţia de asistent maternal profesionist cu un salariu de aproape 1.900 de lei. Acasă, la Dolheşti, asistentul maternal este mamă şi soţul său este tată pentru Ştefan, Iulian, Marian, Petru şi Dragoş, cei cinci băieţi care au înţeles ce înseamnă binele, frumosul şi reuşita abia după ce au intrat în sânul familiei Bălan.

Primii doi copii care au ajuns în grija asistentului maternal sunt astăzi elevi la şcoli în Iaşi

Petru, în vârstă de 17 ani, învaţă la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, iar fratele său Dragoş, în vârstă de 18 ani, la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare.

În urmă cu 14 ani, cei doi fraţi originari din comuna ieşeană Gorban erau abandonaţi în Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, alături de o soră.

Pe lângă salariul cu care este plătit asistentul maternal pentru creşterea copiilor, fiecare minor aflat în grija acestuia primeşte din partea statului o alocaţie de hrană şi îmbrăcăminte în valoare de 600 de lei.

Citește continuarea pe Adevărul.ro

35 recommended
994 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »