a

O poezie scrisă de principele Carol pentru mătuşa lui a fost adjudecată la Artmark contra sumei de 900 de euro

- - 86- 302 vizualizari

O poezie scrisă de principele Carol pentru mătuşa lui, piesă de colecţie din 1903, a fost adjudecată contra sumei de 900 de euro, în Licitaţia de Scrisori organizată de Artmark, miercuri, doar online.

Manuscrisul principelui Carol, raritate, a avut un preţ de pornire de 500 de euro.

În aceeaşi licitaţie, un manuscris al lui Vasile Alecsandri, legenda „Sfinţirea bisericii de la Curtea de Argeş”, închinată Regelui Carol I şi Reginei Elisabeta, Castelul Peleş, 14 octombrie 1886 (5 file) s-a vândut pentru 2.000 de euro.

Un lot format din patru scrisori ale lui Nicolae Titulescu către generalul Alexandru Averescu, din calitatea de delegat permanent al României în cadrul Ligii Naţiunilor, 1920-1928, a fost adjudecat în final cu 1.000 de euro.

Colecţionarii au mai licitat şi pentru o emoţionantă scrisoare a principesei Ileana, prin care îşi plânge dragostea pierdută ambasadorului Radu Cutzarida, în plicul original, Assuan, Egipt, 1930 (2 file) la preţul de 400 de euro.

În afară de scrisori, la Artmark au fost puse în vânzare şi cărţi poştale înfăţişând-o pe Prinţesa Maria la Palatul Cotroceni, în dormitorul său şi într-un interior neo-bizantin, cu srisul olograf al principesei, 1915, fiind adjudecate fiecare pentru suma de 300 de euro, potrivit news.ro

O jalbă adresată ministrului de Interne Ion I.C. Brătianu, cu privire la fraudarea licitaţiei „parchetelor de pădure” de la Coţofeneşti („prea e dureros ca ovreii să huzurească în ţara românească iar românii să facă bătături la palme de sapă”), poartă rezoluţia de grabnică rezolvare a lui Brătianu către primarul Iaşilor C.B. Pennescu, august 1907, s-a vândut contra sumei de 175 de euro.

„În intimitatea personalităţilor” – Licitaţia de Scrisori a cuprins obiecte ale unor importante pesonalităţi istorice, artistice sau literare precum: Regele Carol I, Regina Maria, Împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei, Nicolae Titulescu, I.C. Brătianu, patriarhul Nicodim, Lucian Blaga, Constantin Noica, Mircea Eliade.

 

86 recommended
302 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »