a

Diaspora românească la Paris, premii din partea Institutului Cultural Român

- - 25- 191 vizualizari

Luni seară, la Paris, nouă personalităţi franceze şi ale diasporei româneşti au primit din partea Institutului Cultural Român Premiile de excelenţă în arte şi cultură, distincţii onorifice de recunoaştere a transmiterii internaţionale a valorilor culturale româneşti şi a francofoniei.

Nume sonore ale culturii româneşti şi franceze, Vladimir Cosma, Viorica Cortez, George Banu, Doina Lemny, Dana Ciocârlie, Vasile Şirli, Jacques-François l’Oiseleur des Longchamps, Louis Monier şi Jean-Yves Conrad, au primit distincţii de onoare din partea Institutului Cultural Român şi Ambadei României la Paris, cu ocazia Zilei Francofoniei şi a 25 de ani de la aderarea ţării noastre la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

Personalităţile au fost premiate în cadrul unei gale desfăşurate luni seară, pe 19 martie 2018, la Athénée Théâtre Louis Jouvet din Paris, în cadrul evenimentului „Voyage en Francophonie”, aflat sub Înaltul Patronaj al Secretarului General al Francofoniei, E. S. Doamna Michaelle Jean.

Ceremonia de decernare a Premiilor de excelenţă în arte şi cultură a avut loc în frumoasa sală de concert a teatrului l’Athénée Louis-Jouvet, în deschiderea spectacolului « Voyage en Francophonie » organizat de Institutul cultural de la Paris cu ocazia Zilei Francofoniei şi a 25 de ani de la aderarea ţării noastre la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), sub înaltul patronaj al Secretarei generale a Francofoniei, ES DMichaëlle Jean şi în parteneriat cu Ambasada României de la Paris, scrie Adevărul.ro

De asemenea, prezenţa românească amplă la această ediţie a Salonului cărţii de la Paris, care tocmai s-a încheiat, a stat sub semnul confluenţei marilor noastre proiecte din 2018: Centenarul Marii Uniri şi Sezonul Franţa România”, a declarat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

În prezenţa a peste 500 de invitaţi – personalităţi diplomatice şi culturale aflate în capitala franceză, preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu şi ambasadorul României în Franţa,l Luca Niculescu au decernat diploma de excelenţă şi trofeele ICR – piese unicat din sticlă, create de artistul român Ioan Nemţoi.

Astfel de evenimente, de recunoaştere a contribuţiei personalităţilor româneşti din diaspora la promovarea culturii noastre în lume, vor avea loc , în Anul Centenar, în toate cele 18 reprezentanţe ale ICR . Următoarele evenimente în care se vor acorda distincţii de excelenţă vor avea loc la Londra si Bruxelles.

25 recommended
191 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »