a

Aplicaţia pentru diabetici inventată de patru studenţi români. Cum îi va ajuta pe bolnavii proaspăt diagnosticaţi

- - 53- 575 vizualizari

Patru studenţi la Informatică au intrat în competiţia „Innovation Labs” 2018, organizată la Cluj Napoca, cu o aplicaţie pentru bolnavii de diabet. Aplicaţia i-ar ajuta să-şi calculeze mai uşor necesarul de insulină zilnică, în funcţie de alimentele pe care le consumă.

Echipa lor este una din cele şapte selectate pentru faza următoare, din 20, câte s-au prezentat la Innovation Labs 2018. Aplicaţia cu care au cucerit juriul se referă la calcularea necesarului de insulină, care este variat, în funcţie de alimentele ingerate. Astfel, cu ajutorul unui medic de specialitate care să-i ajute la calculul insulinei, aplicaţia lor va putea oferi un real ajutor persoanelor afectate de această maladie, de-a o ţine sub control.

Numărul celor afectaţi de diabet este în continuă creştere şi, din păcate, nu doar vârstnici, ci tot mai des se întâlnesc tineri cu diabet.

Paul Orha este un tânăr student în anul I la Informatică, ce suferă şi el de diabet, fiind dependent de insulină.

Tânărul, alături de alţi trei colegi, doi din Baia Mare şi unul din Zalău (acesta din urmă, suferind şi el de diabet), şi-au pus ideile în practică şi au gândit aplicaţia care să-i ajute să-şi poată ţine sub control cât mai bine nivelul glicemiei.

Mai precis, un pacient diabetic ar putea să-şi calculeze doza de insulină, în funcţie de regimul alimentar pe care îl abordează. „Ideea noastră a fost să facem o aplicaţie pentru noii diabetici, care să-i ajute să se descurce cu boala cât mai uşor. Ne adresăm persoanelor cu diabet de tip 1 şi 2, insulino-dependenţi şi încercăm să uşurăm perioada de adaptare prin această aplicaţie, să oferim o interfaţă între pacient şi specialist”, a explicat tânărul.

„Iniţial, aplicaţia le oferă diabeticilor o bază de date cu diferite alimente, de unde pot să-şi selecteze ce mănâncă la o masă, iar apoi, în funcţie de alimentele selectate, aplicaţia le va sugera necesarul de insulină pentru masa respectivă”, a mai explicat el.

Având în vedere că diabetul este o boală care necesită schimbarea întregului regim de viaţă, persoanele cu această afecţiune ar avea şansa să treacă mai uşor peste aceste modificări.

„Adaptarea la boală ia un timp, care e destul de abrupt. Noi încercăm să ajutăm persoanele acestea, pentru că e foarte dificil până ajungi să intri în ritm”, mai explică el.

„Noi, acum, suntem într-un proces de dezvoltare a aplicaţiei, cu sprijinul Innovation Labs şi încercăm să-l lansăm pe piaţă. Am avut un speech de un minut, după care publicul a votat ideile şi am trecut în faza următoare.

Asta a constat în 24 de ore de programare şi, în acelaşi timp, să ne creăm o prezentare şi să vindem ideea diferiţilor reprezentanţi de la companii. Apoi am avut o probă practică prin care a trebuit să prezentăm cum funcţionează aplicaţia şi una în faţa publicului, în care a trebuit să motivăm de ce e nevoie de această aplicaţie, ce inovează”, a mai explicat tânărul, pentru Adevărul.ro

Concursul continuă şi trebuie să găsească un sponsor, deocamdată fiind la faza întâlnirilor săptămânale cu diferite persoane din câmpuri diferite de bussiness.

53 recommended
575 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »