a

Povestea micului geniu român care uimeşte SUA

- - 86- 4424 vizualizari

Se numește Paul Roșu și are 11 ani. A fost catalogat „extrem de calificat” la o evaluare națională pe care o dau elevii clasei a XII-a și la care doar 18% dintre elevii ultimului an de liceu au obținut un astfel de calificativ.

Paul s-a născut în Statele Unite, deși ambii lui părinți sunt români. Tatăl său a emigrat în SUA cu o bursă pentru a studia statistica, iar în una dintre călătoriile acasă a cunoscut-o pe Cati Roșu, mama lui Paul.

Geniu de mic

Totul a început în primii ai de viaţă ai lui Paul când părinţii au sesizat că micuţul este pasionat de puzzle-uri din peste o mie de piese şi alte jocuri logice. În momentul în care a ajuns la şcoală totul i s-a părut foarte uşor.

Drept urmare a început să rezolve exerciţii singur acasă pentru că problemele matematice de la şcoală i se păreau „de bebeluş”. „Rezolvările îi veneau foarte natural şi rapid“, îşi aminteşte Radu, tatăl copilului.

Drept urmare, când Paul a intrat în clasa a III-a, tatăl său a decis să îl înscrie la un test de abilităţi matematice pe care îl dau elevii care vor să aplice la programe educaţionale pentru copiii supradotaţi.

Cei mai mulţi dintre candidaţi au obţinut la evaluare între 90 şi 110 puncte, însă Paul a obţinut 152. Acest scor l-a plasat în fruntea copiilor care au „abilităţi superioare“, performând mai bine decât 99,97% din copii de vârsta sa din SUA.

Înainte de sfârşitul clasei a III-a, băiatul s-a înscris la un curs de geometrie la Centrul Johns Hopkins pentru Tineri Talentaţi, potrivit Adevărul.ro

„Odată ce am început să studiez geometria, mi-am dat seama că matematica înseamnă mai mult decât să faci nişte calcule la întâmplare. Am înţeles că matematica are legătură cu viaţa de zi cu zi şi atunci a început să îmi placă mai mult. Mă atrage ideea că poţi cuantifica lucrurile din jurul tău“, spune Paul.

După cursul de geometrie, băiatul a urmat un curs de Algebră de tipul I şi Precalculus (care combină algebra şi trigonometria).

Deşi este în continuare la gimnaziu, Paul urmează un curs de matematică la un centru de educaţie pentru adulţi, scrie sursa citată.

Aici, studenţilor li se dau anumite materiale pe care să lucreze individual acasă, având posibilitatea de a se adresa profesorilor prin e-mail dacă au vreo nelămurire.

„Am comunicat cu Paul ca şi cum aş face-o cu orice alt student. Credeam că este adult ca restul. A fost şocant pentru mine când am aflat vârsta lui, mai ales că este unul dintre cei mai buni studenţi pe care i-am avut“, a mărturisit instructoarea Elizabeth McLaughlin.

La rândul său, Colleen Harsin, director la Davidson Academy of Nevada, spune că Paul este „excepţional“. Scorul acestuia la testul dat, de obicei de liceeni, fiind cu atât mai surprinzător având în vedere vârsta sa fragedă.

Radu spune că cel mai probabil băiatul nu ar fi făcut aceeaşi performanţă în România.

„Sistemul de România se bazează pe multe teme acasă pentru mai toate disciplinele, ori asta i-ar fi lăsat mai puţin timp pentru a face ce-l pasionează. Probabil că aş fi încercat să conving şcoala să îl lase în pace”

Continuarea articolului pe Adevărul.ro

86 recommended
4424 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »