Spectacolul „Dumnezeul răzbunării” de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hausvater, va fi prezentat în premieră sâmbătă şi duminică, de la ora 19,00, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.
„Este primul spectacol pe care îl fac în idiş”, a afirmat regizorul Alexandru Hausvater, într-o conferinţă de presă susţinută vineri în foaierul Teatrului Evreiesc.
El a povestit că „Dumnezeul răzbunării” este o piesă scandaloasă care, la primul spectacol pe Broadway, în anul 1923, a provocat arestarea întregii distribuţii.
„Este numit ‘spectacolul ghinion’, tragic al literaturii dramatice a evreilor. Numai oameni cu mare curaj fac acest spectacol. Am sugerat acest spectacol la Teatrul Naţional din Israel. Nu au vrut să îl facă fiindcă le-a fost frică. L-am sugerat la New York. Nu au vrut să îl facă pentru că le era frică. Iar aici se face. Frica vine din faptul că spectacolul a fost oprit, anulat, de fiecare dată. (…) S-a făcut pe Broadway. Spectacolul a fost oprit, actorii arestaţi, judecaţi şi găsiţi vinovaţi. Actorii aceia nu au mai jucat niciodată”, a declarat Hausvater, potrivit Agerpres.
Regizorul a precizat că spectacolul este „de văzut”, având şi traducere în limba română.
„Cred că reuşita spectacolului va fi atunci când publicul nu se va mai uita la traducere, nu va mai fi importantă această traducere şi vor avea iluzia, pentru un moment, că înţeleg această limbă de când s-au născut. Limba nu este limba evreilor, este o limbă a personajelor şi personajele trăiesc pentru eternitate”, a mai spus Alexander Hausvater.
Actriţa Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, şi-a exprimat bucuria că regizorul Alexander Hausvater a spus în scenă la TES piesa lui Shalom Ash, „un text controversat, un text hulit, interzis, negat, şters cu roşu, un text asupra căruia s-a mâzgălit un X”.
„Domnul Alexander Hausvater a luat acest proiect, l-a îmbrăţişat cu un curaj pe care nu ştiu câtă lume l-ar fi avut şi a creat un vulcan”, a afirmat Maia Morgenstern.
Ea a precizat că spectacolul beneficiază de muzica live interpretată de Bogdan Lifşin (acordeon), Rodica Gancea (vioară) şi Mihai Pintenaru (clarinet), membri ai Orchestrei Teatrului Evreiesc de Stat.
Din distribuţia spectacolului fac parte Rudi Rosenfeld, Arabela Neazi, Neculai Predica, Iolanda Covaci, Marius Călugăriţa, Viorica Bantaş, Natalie Ester, Mircea Dragoman, Veaceslav Grosu, Mircea Drîmbăreanu, Luana Stoica, Geni Brenda Vexler, Ştefan Eparu şi George Lepădatu.