a

O româncă stabilită în Anglia a vorbit cu jurnaliștii BBC despre imigranți: „Nu iau locul nimănui. Este un răspuns, nu o apărare”

- - 97- 18254 vizualizari

Claudia Guțulescu, o româncă stabilită în Marea Britanie, a fost contactată de jurnaliștii BBC pentru un punct de vedere în ceea ce privește situația imigranților europeni în Anglia, în contextul ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Românca a răspuns la întrebări, inclusiv la cea referitoare la banii pe care imigranții îi trimit în țările de origine, cauzând pierderi economice Marii Britanii.

„Domnule, Romania imi reproseaza ca nu imi platesc taxele acolo, desi cheltui bani in tara aia, si deci nu am un cuvant de spus in nimic.

Regatul Unit imi reproseaza ca, desi platesc taxe aici, nu imi cheltui toti banii inapoi, si deci nu am un cuvant de spus nici in tara asta. Vreti sa stiti care este adevarul? Adevarul este ca, daca noi ne-am delimita clar de una sau alta dintre aceste tari, cealalta cu siguranta ar avea de suferit. Si, vreti-nu vreti, avem un cuvant de spus peste tot.

In plus, nu cred ca eu adunat trimit in tara anual mult mai mult decat englezul obisnuit cheltuie intr-un an pe vacante in afara tarii sau pe cumparaturi din alte state. Iar in blocul in care locuiesc sunt sase apartamente goale. Nu iau eu locul nimanui dintre cei care vin sa plateasca 90 lire pe luna taxa de consiliu…”Mi-a raspuns: “Da, e o aparare buna.”
I-am zis: “Este un argument bun, domnule. Nu am nevoie, din cate stiu, de o aparare…”, a scris românca pe pagina de Facebook.

Mai mult, jurnaliștii BBC au mai contactat-o pe româncă în vederea unui interviu amplu, despre situația imigranților.

„Așa cum mă așteptam, au venit și întrebările menite să intrige, să stârnească nervi sau reacții impulsive…de la cele despre cuvintele grele adresate românilor, până la cele despre copil, intimitate, lucruri greu de explicat și de analizat logic. L-aș defini acum ca pe o luptă de interviu. Făcut însă cu profesionalism, de către oameni extrem de inteligenți și bine pregătiți”, a scris Claudia.

Românca povestește că a primit întrebări despre discriminarea imigranților și cum face față acestora.

„M-au întrebat ce părere am despre cei care consideră imigranții o pătură socială nedorită, care îi insultă și care posibil să îmi trateze astfel copilul la școală și în societate.
I-am răspuns: nu vreau și nu pot să mă cobor la a mă explica oamenilor cu un nivel superficial de inteligență, care urăsc NOȚIUNI. Nu am întâlnit niciodată aici pe cineva cu care am lucrat sau relaționat să îmi spună în față “pleacă de aici, românco!”. Îi caracterizează probabil si o anume lașitate și cu siguranță nu sunt atât de mulți pe cât media sau politicienii încearcă să arate că ar fi.
Și e cel mai simplu lucru din lume sa ridici piatra și să insulți categorii de oameni, noțiuni ca atare. Umanitatea însă, în forma ei evoluată, apare atunci când devii tolerant, cand înțelegi si judeci fiecare element în parte și nu grămezi adunate și impersonale.
Cei ce mă dezamăgesc însă teribil sunt cei care știu și sunt conștienți că acești oameni nu au dreptate, însă se complac într-o tăcere superioară, care de atâtea ori în istorie a dat naștere celor mai crunte nedreptăți: au fost urâți oameni pentru culoarea pielii, pentru religie, au fost uciși evrei, acum suntem intr-o continua ura fata de toti cei care se diferențiază de noi prin ceva.
Iar cei care tac si îi lasă pe adepții acestor atitudini sa vorbeasca fara a fi combătuți, aceștia sunt adevărații vinovati si eu cu ei am o reala problema! Iar una dintre ele este că aproape întotdeauna se trezesc prea târziu!
Voi, cei care ascultati fara sa sancționați cum cineva injura intr-un pub oameni doar pentru ca s-au nascut in alta parte, cei care permiteți prin absenta la vot ca politicieni sa ajunga in Parlamente doar pentru ca au un discurs in care promovează ura la adresa altor oameni cre muncesc si traiesc onorabil, voi sunteti complicii si coautorii fiecarei insulte adresate unui copil intr-o scoala! Iar pentru asta vă aștept pe voi să vă explicați copilului meu.
Până atunci însă, el va crește perfect conștient de rădăcinile lui, mândru de naționalitatea pe care o are și de limba maternă. Și probabil va fi la fel de tolerant cu astfel de manifestări precum, iată, este și mama lui”.

La finalul interviului, Claudia povestește că realizatorul a asigurat-o s-a descurcat bine și că ceea ce a spus nu poate fi scos din context.

Acesta i-a mai spus că în afara de ea, au mai rămas încă două persoane eligibile pentru interviurile în vederea unui documentar. Claudia, ca reprezentant al Europei, și încă două persoane care reprezintă imigranții din Africa și din Asia.

„La ieșire, realizatorul mi-a zis, fara sa intreb nimic, că nu am de ce să îmi fac griji legate de cum voi ieși în acest interviu: că am stăpânit discuția de la cap la coada și că într-un fel, “I made my own interview”. A adaugat apoi zâmbind: “you can’t twist that…”
Mi-a cerut acordul să mai colaborăm în viitor. Și mi-a spus că în tot documentarul, după toate selecțiile, au mai rămas trei oameni: cineva din partea imigranților din Africa, o alta persoana din partea celor din Asia și eu pentru cei din Europa. Și că ar trebui să fiu mândră pentru felul în care am pledat pentru ei toți.
Aștept cu nerăbdare înregistrările si difuzarea acestui documentar pe 30 Aprilie și sincer sper sa simt si atunci că am reușit să susțin punctele de vedere ale multora dintre cei care, ca și mine, își doresc sa trăiască respectând si fiind respectați”, a încheiat Claudia Guțulescu.

Sursă foto: Facebook/Claudia Gutulescu

97 recommended
18254 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »