a

Medicul român format în Germania și Anglia care a decis să se întoarcă acasă: „Ai sentimentul că e mai mare nevoie aici de ceea ce pot să fac eu sau alți colegi”

- - 85- 426 vizualizari

 

Medicul orădean Viorel Dejeu a decis să se întoarcă în România, după cinci ani petrecuți în spitalele din Anglia şi Germania. Acesta face echipă cu fratele său, de asemenea medic, la Spitalul Municipal din Oradea. Au condiţii bune şi aparatură ultramodernă, în care s-au investit până acum milioane de euro.

Viorel Dejeu a făcut o parte din rezidenţiat în străinătate. A muncit un an în Germania şi alţi patru în spitalele din Marea Britanie, după care a hotărât să revină în ţară.„Ai senzaţia că eşti o mică verigă dintr-un lanţ foarte mare. Dacă eşti e bine că eşti, dacă nu, iarăşi este bine, pentru că sistemul deja funcţionează. Spre deosebire, aici în ţară ai sentimentul că faci ceva care contează mai mult, că e mai mare nevoie de ceea ce pot să fac eu sau alţi colegi de-ai mei”, explică chirurgul, pentru digi24.ro

De trei ani în țarã, medicul a înfiinţat într-un spital privat din Arad un centru de chirurgie bariatricã, unde ajung an de an în jur de patru sute de pacienţi din toatã lumea.

Din acest an, a ales Spitalul Municipal din Oradea, unde lucreazã alãturi de fratele sãu, de asemenea chirurg.

„Niciodată nu va fi acasă într-un alt loc decât aici, pentru că este familia mea aici, pentru că pot să fac echipă cu fratele meu şi chirurgia e muncă de echipă, nu e o chestie solitară”, spune dr. Viorel Dejeu.

Fratele său, medicul Dănuţ Dejeu, consideră că „având lângă tine un membru al familiei, ai pe cine să te bazezi cu ceva în plus faţă de ceilalţi colegi”.

„Este o echipã bine formatã, cu doi specialişti şi trei rezidenţi, şi îmi place foarte mult şi zic cã putem învãţa foarte mult, lucrãm chiar bine”, povesteşte Anita Mureşan, medic rezident.

În ultimii doi ani în Spitalul Municipal din Oradea au fost investiți 11 milioane de lei doar în aparaturã şi peste opt milioane de lei în reabilitãri şi amenajarea saloanelor. Anul acesta, spitalul a alocat un buget de opt milioane de lei pentru aparaturã medicalã, iar pânã în 2020 vor fi investite 17 milioane de euro într-o clãdire nouã pentru copii şi dotãri ultramoderne.

„În Oradea, aş zice, este o excepţie faţă de o mare parte din sistemul sanitar din România. Aici a fost o viziune clară, în principal a primăriei, de dotare şi de dezvoltare a spitalelor. Există o dotare care îţi permite să faci o medicină aşa cum ai învăţat sau cum ai văzut dincolo”, consideră Dănuţ Dejeu, medic chirurg.

„Avem cea mai bună tehnologie, avem condiţii de spitalizare excelente şi e o oportunitate excelentă de a face lucrurile aşa cum trebuie făcute la nivelul la care le-am făcut în afară. Venim cu plăcere la muncă”, a mărturisit dr. Viorel Dejeu.

Motivat de rapiditatea cu care evolueazã lucrurile în spitalele din Oradea, chirurgul Viorel Dejeu vrea sã rãmânã în România: “Aici sunt aşa, nişte insule, mici insule de lumină, locuri unde lucrurile se întâmplă bine şi frumos şi se dezvoltă. Dar toate aceste zone izolate trebuie să se unească într-un sistem care să funcţioneze la nivel general şi pentru toţi pacienţii.”

85 recommended
426 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »