Andrei Pleşu: „Elemente de criză există peste tot, nu doar în România, iar ideea că o plecare te rezolvă, e utopică”

- - 10- 100 vizualizari


Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit, săptămâna trecută, într-o conferinţă la Rezidenţa Scena9, despre necesitatea exerciţiului de a scrie, despre pericolul scrisului spontan şi analfabet, respectiv despre patriotism, toate, elemente ale spectacolului lumii din jur.

Se spune adesea că în România se scrie mult şi prost şi că, deşi ne informăm zilnic din diverse surse, de fapt nu aflăm nimic. Andrei Pleşu este unul dintre cei mai conştienţi oameni de astfel de lucruri. Primeşte săptămânal texte ale unor autori necunoscuţi şi se miră adesea de diverse persoane care apar la televizor şi vorbesc de parcă ştiu absolut tot, gata să explice orice.

Andrei Pleşu a ajuns să scrie mai mult decât ar vrea pentru că are o serie de obligaţii, iar actualitatea cere text, pentru că situaţia este presantă. Aşteaptă, în această lume confuză, ocazia de a scrie numai despre inactualităţi, mai ales că nu îşi doreşte să moară cu nume prcum Dragnea, Tăriceanu sau Băsescu pe buze. Deşi există o criză, eseistul consideră că plecarea din ţară nu e soluţie, ci mai degrabă o utopie, cu atât mai mult cu cât elemente de criză sunt peste tot.

Scriitorul glumeşte spunând că visează la ziua de luni în care nu va avea de trimis un text la redacţie. Are exerciţiul scrisului de zeci de ani, de când era „un elev harnic care voia să exerseze talente diverse”. Pentru că la matematică nu se prea pricepea, a ales să pună accentul pe compuneri. „Făceam tot felul de compuneri pe care, când le regăsesc azi, mă înroşesc. Aveau toate elementele convenţiei şcolare, ale concesiilor şcolare.. În orice caz, era un exerciţiu. Am scris mult.”
În aceeași conferință, Pleșu a vorbit și despre patriotism și plecatul din țară, o practică din ce în ce mai comună la români.

Până în 1989, nu şi-a dorit să rămână în străinătate, nu dintr-un patriotism strămoşesc, ci mai degrabă pentru că se simţea foarte legat de limba română pe care o consideră unadintre victimele societăţii de astăzi. „…e necunoscută, prost folosită, nonşalant desfigurată”. A dispărut responsabilitatea de a te verifica, curiozitatea de a afla cum stau de fapt lucrurile-„Cu o cultură atât de deficitară mai bine te faci politician, în loc să scrii mizerii”.

„Eu nu mă văd performând în altă limbă, chiar dacă mă descurc. Una e să te descurci, alta e să simţi că eşti implicat direct în metabolismul expresiei tale”. Uneori îşi spune că, dacă ar avea 20 de ani, poate că ar pleca. Totuşi, nu recomandă acest lucru pentru că „dacă există o problemă şi o criză, ea nu e numai a României”. În România este un specific, o contribuţie…” „Elemente de

Există o impresie greşită, a mai explicat scriitorul, că „patriotismul este un fel de chef, cu şpriţuri şi cu discursuri lăcrămoase despre glie. Nu. Ca orice iubire, patriotismul poate fi şi amărât, poate fi contrariat, poate fi îndurerat, poate să se exprime şi ca exasperare…Toţi marii români au trăit momente de exasperare. Asta nu înseamnă că românii sunt exasperanţi, că ţara e imposibilă, că nu există aici calitate, că nu există destin, că nu există virtuţi şi teren fertil. Uneori toată combinaţia aceasta e prost articulată, nu funcţionează”, a mai explicat Pleşu.

10 recommended
comments icon 0 comments
100 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Sonia Coman, artista care a cucerit Harvardul și Universitatea Columbia: „ Visez la o lume în care oamenii își folosesc potențialul pentru a promova demnitatea umană și coexistență culturilor diferite”

-

A plecat din România în 2007, pe când avea 25 de ani, pentru a studia istoria artei la Harvard. În 2011, în ultimul an de licentă la Harvard, a fost acceptată la doctorat în istoria artei la Universitatea Columbia . Vorbește despre artă că fiind ceva extrem de... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Radu Cotarcea, expert în debate și antreprenor în Budapesta: „Cel mai important este să nu cădem în capcana de a ne justifica lipsa de rezultate prin  mediul în care trăim!”

-

Radu Cotarcea a studiat psihologie și comportament organizațional, fiind și unul dintre cei mai de succes debateri din România. În vârstă de 29 de ani și originar din Sfântu Gheorghe, Radu a ajuns în 2013 în finala Campionatului Mondial de Dezbateri Academice,... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !