Cea mai de fițe stradă din Bucureștiul vechi, cea supranumită simplu și decisiv ”Șoseaua”

- - 7- 90 vizualizari


După ce oamenilor simpli ai Bucureștiului li s-a făcut Podul Mogoșoaiei (Calea Victoriei, adică, despre care am vorbit în episoadele trecute), proaspătul guvernator al Țării Românești, rusul Pavel Kiseleff, a ținut musai să le facă și domnilor și domnițelor din capitală o stradă a lor.

Bulevardul Kiseleff este, de altfel, unul dintre puținele din București care nu și-au schimbat numele, în cei aproape 200 de ani de existență. Operă a arhitectului peisagist austriac Carol Friedrich Meyer (un fel de Cristiano Ronaldo al vremurilor sale), cea supranumită de bucureștenii vremurilor simplu ”Șoseaua” era o minunăție a epocii sale, lată și pavată ca la carte, cu două drumuri laterale pentru pietoni și străjuită de niște tei superbi. Treptat, a devenit un loc de întâlnire al familiilor ”bune” ale capitalei, care negreșit își luau trăsurile ultimul răcnet (cu greu ne abținem de la comparația cu Dorobanțiul zilelor noastre și mașinile lui scumpe) și se vedeau ”la șosea”, bucurându-se de răcoarea și mirosul teilor.

Trăsurile se făceau de obicei de carosieri de la Viena sau Paris, iar bogații vremii strâmbau din nas când vedeau Kiseleff-ul ”spurcat” cu câte o trăsură operă a unui meșter român. Ba mai mult, eticheta timpurilor spunea că și caii înhămați la ele trebuie să fie de rasă, iar vizitiul și lacheul care le conduceau erau și ei îmbrăcați în uniforme dichisite și foarte scumpe. Dar despre marii boierii și domnițele care erau în spate, înăuntrul trăsurilor căptușite cu mătase și fire de aur, vom vorbi în episodul viitor.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

7 recommended
comments icon 0 comments
90 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Sonia Coman, artista care a cucerit Harvardul și Universitatea Columbia: „ Visez la o lume în care oamenii își folosesc potențialul pentru a promova demnitatea umană și coexistență culturilor diferite”

-

A plecat din România în 2007, pe când avea 25 de ani, pentru a studia istoria artei la Harvard. În 2011, în ultimul an de licentă la Harvard, a fost acceptată la doctorat în istoria artei la Universitatea Columbia . Vorbește despre artă că fiind ceva extrem de... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Radu Cotarcea, expert în debate și antreprenor în Budapesta: „Cel mai important este să nu cădem în capcana de a ne justifica lipsa de rezultate prin  mediul în care trăim!”

-

Radu Cotarcea a studiat psihologie și comportament organizațional, fiind și unul dintre cei mai de succes debateri din România. În vârstă de 29 de ani și originar din Sfântu Gheorghe, Radu a ajuns în 2013 în finala Campionatului Mondial de Dezbateri Academice,... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !