a

Preotul din Teleorman care hrănește un sat din cel mai sărac județ al României. Cantina de la biserică

- - 26- 557 vizualizari

Bogdan Danu este preotul care a făcut o cantină pentru săraci în Teleorman, unul dintre cele mai nevoiașe județe din România.

La parohia din Negrenii de Sus, un preot tânăr a pus pe picioare o cantină socială. Și toate alimentele îi sunt donate pe Facebook, unde preotul Bogdan Danu este foarte activ. Astăzi masa este una bogată: aperitive, ciorbă cu perișoare, varză călită cu pulpă de pui. Este un parastas și practic masa de la cantină este dată de suflet de un alt sătean.

„ Această inițiativă a început în 2014 când am vrut să facem aici în curtea bisericii un praznicar, adică o sală de mese pentru evenimentele importante din viața parohiei. Dar odată cu avansarea tehnologiei și văzând că rețeaua de socializare ajută foarte mult la astfel de acțiuni caritabile, pe care noi le-am mai făcut, dar fără rețeaua de socializare n-am avut același succes. Am hotărât să facem un centru social care să cuprindă mai multe clădiri și să ofere mai multe servicii sociale gratuite pentru copiii nevoiași și pentru bătrânii neputincioși și singuri din sat”, spune preotul.

În fiecare zi, la cantina Asociației „Casa plină”, se gătesc în jur de 85 de porții, 40 rămân pentru copii și restul sunt împărțite la bătrânii din sat.

Trei bucătărese pe tură au grijă să nu fie risipită nicio picătură de mâncare, că știu cât e de valoroasă. Mai ales că asta nu e simplă mâncare, ci e hrană pentru o generație care capătă astfel încă o șansă.

„Poveștile lor probabil sunt tipice satului românesc și anume că este o zonă defavorizată, toate satele tind să fie parasite, toți tinerii pleacă spre orașe, nu mai sunt locuri de muncă.

Sigur că mai sunt și doi-trei, la nivelul unui sat sau două, care nu vor să muncească și consideră că e mai bine așa, preferând să primească puțin de la biserică, puțin de la primărie, dar noi nu putem face front comun cu ei, Noi îi îndemnăm pe toți, în special pe copii, care sunt viitorul, să-și depășească condiția, să reușească prin propriile forte”, mai spune preotul Bogdan Nanu.

La cantina de la biserică poate veni oricine, poarta e deschisă. Dar se face o selecție naturală. Această masă simplă cântărește greu în unele familii în decizia de a rămâne împreună sau a da copiii „la stat”. Preotul se mândrește că „toți copiii au părinți, locuiesc la casele lor”.

Oamenii cu suflet bun au împărțit din bucatele lor pentru a ajuta cantina, iar preotul mai face un apel la cei care vor să ajute cu orice, cât de puțin, o pot face pe pagina Asociației „Casa Plină”.

26 recommended
557 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »