a

Dificilul triumf al Arcului de Triumf

- - 55- 113 vizualizari

Cu prilejul zilei de 18 aprilie, Ziua Internațională a monumentelor și a siturilor, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic încurajează publicul să exploreze și să prețuiască patrimoniul cultural al capitalei, dar și să redescopere monumentele de for public.

 

Pentru că, din 1983 încoace, după o inițiativă UNESCO, sărbătorim Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, o să vă vorbim astăzi despre cel mai controversat monument al Bucureștiului: Arcul de Triumf.

Primul ”Arc de Triumf” a fost ridicat în mare grabă în București (pe același loc pe care îl vedeți azi, de altfel) pe 8 octombrie 1878, la scurt timp după încheierea Războiului de Independență. Era un monument fragil, construit integral din lemn și semifabricate. Românii din cele două principate sărbătoreau astfel câștigarea independenței față de Imperiul Otoman, iar oastea română întoarsă triufmătoare de pe front trecea pentru prima oară pe sub arc, un gest care avea ulterior să devină tradiție și care a fost repetat și după cele două războaie mondiale, dar și anual, de Ziua Națională, începând cu 1990.

Arcul provizoriu din 1878 a fost dărâmat în același an, cu promisiunea solemnă a autorităților că va fi ridicat unul nou, din materiale trainice, imediat ce vor exista bani pentru lucrare. Banii au fost strânși abia 34 de ani mai târziu: în 1922, Arcul de Triumf era ridicat într-o formă mai apropiată de cea actuală, ca monument al reîntregirii, la scurt timp după Marea Unire.

Monumentul a trecut prin 96 de ani foarte zbuciumați, de atunci. Criticat de numeroși arhitecți pentru valoarea sa estetică și disputat aprig de regimuri politice care i-au tot schimbat ornamentele în funcție de propriile interese și așteptări pe care le aveau de la istorie, Arcul de Triumf rămâne și astăzi un simbol al tumultului și zbaterii specific bucureștene: un loc atât de controversat și disputat, dar care a rămas mereu în picioare, triufmător.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

Foto: https://bucurestisicazare.wordpress.com/2011/10/04/arcul-de-triumf/

55 recommended
113 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »