a

Expoziţia „Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri” se deschide la Veneţia

- - 49- 135 vizualizari

Expoziţia foto-documentară „Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri” va fi inaugurată luni, de la ora 18.00, la sediul Ca’ Foscari Zattere – Cultural Flow Zone al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 19 iulie.

La inaugurare vor vorbi Flavio Gregori din partea Universităţii Ca’ Foscari, Cristian Luca din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României şi Şerban Marin din partea Arhivelor Naţionale ale României.

Curatorii, dr. Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României), propun un excurs documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război.

Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială.

Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care Regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Propune, totodată, şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat – adevărate excepţii în epocă – infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice.

Expoziţia a fost îngrijită de Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Arhivele Naţionale ale României, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi în parteneriat cu Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi Cultural Flow Zone. La traducerea expoziţiei în limba italiană au colaborat studentele Cursului masteral de literatura română a Primului Război Mondial: Roxana Roman şi Anda Amelia Neagu a Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

49 recommended
135 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »