a

Top 8 locuri din România pe care le vizitează turiștii străini

- - 332- 5301 vizualizari

România a devenit o destinație turistică tot mai căutată de străini în ultimii ani. În 2017, 2,75 milioane de turiști străini au vizitat țara noastră, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).  Numărul lor a crescut cu aproximativ 11% comparativ cu anul 2016, când 2,47 milioane de turiști din afara țării au ajuns pe teritoriul României. Față de anii anteriori, creșterea e și mai însemnată: în 2015, în țara noastră au ajuns 2,23 milioane de turiști străini, iar în 2014, 1,91.

În același timp, s-au mărit și sumele de bani pe care aceștia le-au cheltuit aici: anul trecut, turiștii străini au scos din buzunare șase miliarde de lei, cu 1,3% mai mult decât au făcut-o în 2016. Cei mai mulți turiști care ajung în România sunt, în ordine, din Germania, Israel, Italia, Franța și Statele Unite, arată același raport al INS.

 

Ce-i drept, în ciuda creșterii semnificative din ultima perioadă, România încă se situează mult sub țările vecine în ceea ce privește atragerea turiștilor de afară. Spre exemplu, în 2017, Bulgaria a fost vizitată de aproape nouă milioane de străini, iar Ungaria de 11,6 milioane. Altfel, marile orașe ale țării, București, Cluj, Brașov sau Timișoara, rămân în topurile preferințelor turiștilor veniți din străinătate, însă tot mai mulți dintre ei vor să exploreze și locuri mai puțin convenționale din România. Uite mai jos un clasament al acestora:

8. DELTA DUNĂRII



Foto Delta Dunării – sursă Wikimedia

Inclusă în Patrimoniul Mondial și Cultural UNESCO încă din anul 1991, Delta Dunării este cea mai bine conservată deltă din toată Europa. Considerată unanim drept o „minune a naturii” datorită biodiversității sale extrem de bogate, Delta Dunării a fost mereu un punct de atracție pentru turiști veniți din toată lumea. De altfel, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere destul de mare a numărului de persoane care vizitează Delta, de la circa 69 de mii, câte au fost în 2015, până la o sută de mii în 2017, conform INS. Totuși, în ceea ce privește interesul străinilor pentru zona Deltei, datele arată o scădere semnificativă. În 2017, doar 18.111 turiști din afara României au venit în Deltă, comparativ cu 22.097 în 2016 și 36.950 în 2015. Explicația diminuării interesului pentru Deltă al străinilor e simplă: serviciile de calitate îndoielnică ale operatorilor de turism din zonă, după cum spune chiar guvernatorul Deltei, Mălin Mușetescu.

7. TRANSFĂGĂRĂȘAN

 

Foto Transfăgărășan – sursă Wikimedia

Drumul șerpuit care leagă Transilvania de Muntenia și traversează Munții Făgăraș a fost numit, cu ani în urmă, „cel mai spectaculos din lume” de Jeremy Clarkson, britanicul care prezintă cunoscuta emisiune Top Gear. Deschisă în întregime doar în perioada iulie-octombrie a fiecărui an, șoseaua lungă de 152 de kilometri atinge altitudinea maximă de 2.042 de metri la Bâlea Lac și îi atrage pe turiști datorită priveliștilor sale pitorești, presărate cu stânci, cascade, pârâuri și tunele. Odată cu filmările de la Top Gear, Transfăgărășanul a câștigat popularitate în întreaga lume, fiind vizitat anual de zeci de mii de turiști străini, conform datelor oferite de pensiunile și restaurantelor din zonă. Însă numărul exact al celor care doar tranzitează Transfăgărășanul, fără să se cazeze sau să mănânce în zonă, e complicat de cuantificat. Cert e că, de la un an la altul, tot mai mulți șoferi din afara țării vin să testeze șirul de curbe în ac de păr și să trăiască pe viu senzațiile pe care le oferă Transfăgărășanul.

6. MĂNĂSTIRILE DIN BUCOVINA

 

Foto Mânăstirea Voroneț – sursă Pixabay

Construite la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui de-al XVI-lea, bisericile din nordul Moldovei sunt celebre pentru picturile lor exterioare și arhitectura unică, din vremea Moldovei medievale. Din 1993, opt dintre aceste biserici fac parte din Patrimoniul Mondial și Cultural UNESCO. Străinii sunt atât de fascinați de mănăstirile Moldovei încât, în ultimii ani, un operator turistic internațional a inclus Bucovina ca destinație într-un circuit de lux intitulat „Regatele și culturile din Euro-Asia”. De altfel, în ultimii ani, pentru că serviciile turistice din zonă s-au îmbunătățit considerabil, numărul de vizitatori din afara țării s-a mărit constant. Spre exemplu, în prima jumătate a anului 2017, în Bucovina au venit 20.332 de turiști străini, față de doar 17.825 în aceeași perioadă din 2016, în creștere cu 14,1%., conform  publicației Suceava Live.

5. SIGHIȘOARA

Foto Sighișoara – sursă Pixabay

Aflat în județul Mureș, pe râul Târnava Mare, orașul Sighișoara găzduiește una dintre puținele cetăți medievale din Europa locuite și astăzi și a reprezentat mereu un important reper cultural pentru toată zona Transilvaniei. Centrul istoric al Sighișoarei, unde se găsesc cetatea și cele nouă turnuri de apărare rămase intacte, este listat în Patrimoniul Mondial și Cultural UNESCO din 1999. Dincolo de asta, Sighișoara îi atrage pe turiștii din străinătate cu numeroase festivaluri și evenimente culturale, precum și cu împrejurimile sale deosebite. În 2017, Sighișoara a fost cel mai căutat obiectiv turistic din Mureș, atrăgând în jur de 37 de mii de străini care s-au cazat în oraș. Numărul acestora a fost mai mare decât în 2016, când 33.131 de turiști din afara României au înnoptat cel puțin o noapte în localitatea mureșeană. Totuși, e foarte proabil ca cifrele reale să fie mai mari, pentru că aceste statistici nu iau în calcul cazările particulare și cele din pensiunile mici.

4. CASTELUL PELEȘ

Foto Castelul Peleș – sursă Wikimedia

Fosta reședință de vacanță a Regilor României, castelul Peleș e una dintre destinațiile tradiționale ale turiștilor străini care ajung pe Valea Prahovei. Devenit muzeu în anul 1953, Peleșul a fost închis pentru vizitare în vremea regimului comunist, fiind deschis publicului din 1990, imediat după revoluție. Anual, sute de mii de turiști vin să viziteze castelul impunător din Sinaia, care are 170 de camere și peste 30 de băi. Aproximativ un sfert dintre vizitatori sunt străini. Conform reprezentanților Muzeului Național Peleș, 80.250 de turiști din afara țării au trecut pragul castelului numai în 2012. Numărul lor s-a mărit în următorii ani, odată cu înmulțirea evenimentelor și expozițiilor organizate la Peleș. Astfel, în 2014, muzeul a fost vizitat de aproape 360 de mii de persoane, pentru ca în 2016 numărul total de turiști să fie de 413.474, dintre care aproximativ 25% sunt cetățeni străini.

3. BISERICA NEAGRĂ



Foto Biserica Neagră – sursă
Flickr

Biserica Neagră, din orașul Brașov, deține titlul de cea mai mare biserică din România, cu o lungime de circa 90 de metri. În plus, monumentul realizat în stil gotic, cu jumătate de secol în urmă, adăpostește și cel mai mare clopot din țară, care cântărește șase tone și este din bronz, precum și una dintre cele mai mari orgi din Europa, cu patru mii de tuburi. În 2014, Biserica Neagră a fost vizitată de 210 mii de turiști, iar în 2015 numărul acestora a crescut la 250 de mii. Anul următor, în 2016, aproape 258 de mii de turiști au venit să vadă biserica fortificată din centrul Brașovului. În 2017, clădirea a adunat 278.442 de vizitatori, dintre care mai mult de jumătate au fost străini, după cum spune un reprezentant al administrației bisericii, citat de Agerpres.

2. SALINA TURDA

Foto Salina Turda – sursă Wikimedia

Jurnaliștii de la Business Insider plasează Salina Turda, deschisă pentru turiști din anul 1992, în topul celor mai frumoase locuri subterane din lume. Între 2008 și 2010, salina a fost modernizată după o investiție de circa șase milioane de euro din fonduri europene. Au fost amenajate locuri de joacă pentru copii, spații speciale pentru sport, săli de tratament, un amfiteatru, precum și un lift panoramic, astfel că salina s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România. În 2015, 550 de mii de turiști, cu 15% mai mulți decât în 2014, au vizitat Salina Turda, o treime dintre ei fiind străini. Numărul a crescut constant în următorii ani, astfel că 618.200 de oameni au ajuns la salină în anul 2017. Conform Simonei Baciu, directoarea salinei, citată de Mediafax, 35% dintre turiști au venit din străinătate, cei mai mulți din Ungaria, Polonia, Israel și Spania. E de așteptat că numărul turiștilor să se dubleze în următorii ani, pentru că reprezentanții plănuiesc includerea în circuitul turistic a unei noi mine, situate la 110 metri adâncime.

1. CASTELUL BRAN

Foto Castelul Bran – sursă Wikimedia

Aflat la 30 de kilometri de Brașov, în pasul Bran-Rucăr, castelul Bran atrage sute de mii de turiști anual, mai cu seamă datorită legendei contelui Dracula. Castelul a fost construit ca cetate de apărare și așezat strategic pe o stâncă, la sfârșitul secolului al XIV-lea. E deschis în toate zilele anului, însă perioada în care se înregistrează cea mai mare afluență de turiști din străinătate este Halloweenul, atunci când e organizată o petrecere cu tematică horror intitulată sugestiv „Revelionul Vampirilor”. În 2014, la Bran au ajuns 560 de mii de turiști, cu 8% mai mulți decât în 2013, 63% dintre ei fiind străini. Între timp, numărul de vizitatori a crescut considerabil. Spre exemplu, în 2016 au fost aproape 800 de mii de plătitori, iar anul trecut 835.116 turiști au trecut pragul castelului. Peste 60% dintre aceștia au fost vizitatori veniți din afara țării, potrivit PR managerului de la Castelul Bran, citat de Agerpres.

332 recommended
5301 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »