a

Vintilă Mihăilescu lansează volumul „Etnogeneză şi ţuică” la Clubul Ţăranului din Bucureşti

- - 21- 69 vizualizari

Volumul „Etnogeneză şi ţuică”, de Vintilă Mihăilescu, apărut în colecţia „Plural” a Editurii Polirom, va fi lansat vineri, de la ora 19.00, la Clubul Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român, Şoseaua Kiseleff nr. 3.

Invitaţi, alături de autor vor fi Dinu Guţu, Vlad Odobescu, iar moderator – Bogdan Iancu.

Noul volum al lui Vintilă Mihăilescu conturează imaginea societăţii româneşti contemporane, trecând de la realitatea imediată, cu noile „tehnici ale sinelui” şi dispozitive tehnice ce creează dependenţă, la „actualitatea trecutului”, ţinut la loc sigur în memoria colectivă, ori la „dilemele viitorului”, pândit prin oglinzi magice înainte de-a fi înţeles întâi şi-ntâi realitatea timpurilor în care ne ducem traiul, potrivit Polirom.

Incursiunile spumoase în istoria noastră mai recentă sau mai îndepărtată explică mentalităţi şi obiceiuri vechi de când lumea, ubicua diviziune dintre noi şi celălalt, legăturile candide dintre „rumâni” şi licorile făurite pe teritoriul nostru cu-atâta meşteşugire de-a lungul istoriei zbuciumate, toate acestea făcând ca „Etnogeneză şi ţuică” să fie o lectură care invită la introspecţie.

„În Weltanschauung-ul românesc, autoritatea în general şi statul în particular sunt îndepărtate – sau trebuie să fie îndepărtate: sunt suspecte din principiu, trebuie evitate pe cât posibil sau păcălite când se poate. Cu toate acestea – sau poate tocmai de aceea… -, această reticenţă structurală a fost însoţită mai totdeauna şi de o dorinţă secretă de autoritate puternică şi justiţiară, de un Vlad Ţepeş sau măcar un nepot al lui, care să ne rezolve nenumăratele probleme şi dileme”, spune antropologul Vintilă Mihăilescu.

Din cuprins: Principiul gospodăriei, Ce ne mână pe noi în luptă?, Sentimentul românesc al prispei. O feerie de primăvară, Pachetul de acasă, Apocalipsa plictisului, Curiosity gap, Farmecul pierdut al suferinţei, Cu România la dentist, Tinereţea şi bătrîneţea alegerilor raţionale, Umbra lui Ceauşescu pe Calea Călăraşi, Excepţionalismul românesc al corupţiei, Nesiguranţa naşte monştri, Frica, ura şi spirala populismului, Noul val sau despre ieşirea din tranşee.

Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria.

Foto: Cotidianul.ro

21 recommended
69 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »