a

Florentina Țilea, actriță: “Viitorul suntem noi, cei de aici, copiii noștri. Haideți să ne pese”

- - 47- 686 vizualizari

Un interviu cu Florentina Țilea, actriță la Teatrul Național din București, pe care strigătul de disperare al oamenilor de pe străzi a trezit-o la realitate și a scos-o din bula în care se simțise foarte bine ani la rând. Citiți.

Un interviu de Andrei Crăciun

Drum. Florentina Țilea, actriță. De unde vine Florentina Țilea și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea Florentinei Țilea. Cum s-a format actrița de astăzi?
Florentina Țilea: Vin de la vreo 400 km pe ruta Iași – București, destinație finală, cu o oprire de vreo 5 ani la Sibiu. Am început cariera artistică, haha, la 6 ani ca balerină. Eșec total. La 7 ani m-am reprofilat. Cercul de teatru de la Palatul pionierilor din Iași. Tot așa până în clasa a XII-a, împărțită între teatru și premiile de la școală. Am picat la drept în primul an (am prins moda cu 20 pe loc), am intrat anul următor prima la teatru. M-am format ca actriță (cum zici tu) așa cum m-am format din cauza, ei, hai, datorită, profesorilor Cornelia Gheorghiu și Emil Coșeru (dar ce mult m-a susținut și domnul Florin Mircea!) dar și a colegilor. Am fost o grupă minunată (cu Marius Manole, Liviu Pintileasa, Emilian Oprea, Cristian Popa). După facultate am luat concursul la Teatrul Național din Sibiu, apoi am fost angajată în TNB.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează de la toamnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Florentina Țilea, apetitul odată deschis după citirea interviului?
Florentina Țilea: În stagiunea trecută am jucat în vreo 8-9 spectacole la TNB (“Regele moare”, “Intre noi e totul bine”, “Sinucigașul”, “Omul care a văzut moartea”, “Butoiul cu pulbere”…, nu mai știu. La Unteatru “La țigănci”, la Metropolis “Peretele”, la Palat “Nimeni nu-i perfect”. Cam astea sunt… Deci, pofticioșii cititori aici să vină! La toamnă avem un nou spectacol la TNB “Romeo și Julieta” în regia lui Yuri Kordonski unde joc Tybalt și știu că mulți mă vor invidia, îl omor pe Manoleeeee !  Cam atât știu. Aștept.

 

FLORENTINA ȚILEA ȘI INDOLENȚA CÂND VINE VORBA DE PROMOVARE

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Florentina Țilea: Cariera internațională? Soixante, soixante sans trois centimètres, gheață la mal, cum s-ar zice. Sunt o actriță indolentă când vine vorba de promovare. Nu o spun cu mândrie dar asta este o alegere. Nu am fotografii de casting, nu am reel, nu bat la ușile agențiilor, nu am prieteni directori de casting, nu merg la festivaluri, nici petreceri… deci și la castinguri ajung raaaar. Și nu sunt singura în situația asta. Totuși zilele trecute am dat un casting și regizorul m-a întrebat “Păi, eu de ce nu știu de tine?”. E, uite de asta și pentru că nu vine la teatru. Deși faza asta cu venitul la teatru nu cred că este în avantajul meu mereu. Ce să zic? Așa că fac filme oarecum accidental cu oameni care mă știu, cu regizori care sunt direct interesați de castingul filmului, regizori care caută, pe care-i interesează și altceva nu doar rețete. Abia aștept filmul lui Radu Jude “Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari”, am văzut imagini cu actori și actrițe foarte buni și mă bucur pentru ei și îl felicit pe Radu Jude pentru curajul de a da partituri și altor actori. Când văd filmele pentru vot la Gopo, de exemplu, am senzația că văd un film în buclă, aceiași actori, mereu aceiași, aproape că nu știi când se termină un film și începe altul. Ți se încurcă și poveștile în cap, nu sunt avantajați nici actorii (este foarte greu să te compui cu fiecare rol), nici publicul (cei care merg la filmele românești deja știu cum va fi ăla și celălalt, nu-i prea mai surprind), doar regizorul cred că este happy pentru că, vorba aia, îl știe pe actor, știe cum se lucrează cu el dar și știutul ăsta poate să nu-i aducă multe împliniri, artistic vorbind. Așa am lucrat cu Constantin Popescu, Silviu Purcărete, Stere Gulea, Liviu Marghidan, așa m-a ales Georgiana Moldoveanu pentru filmul ei “Și roșu și albastru în proporții egale” care a fost la Cannes, urmează Sarajevo și filmul este la început de drum. În rest, gheață la mal. Seriale nu am făcut. Dar, da, suntem și mulți.

Țara. Ce relație are Florentina Țilea cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
Florentina Țilea: Am avut o relație prietenoasă cu țara. Îmi era bine în bula mea fără televizor și știri agresive, într-un cerc foarte restrâns de prieteni. Neliniștile din jurul meu, strigătul oamenilor și plecarea din țară a multor prieteni, oameni super faini, m-au trezit și-am început să mă mobilizez. Viitorul suntem noi, cei de aici, copiii noștri. Haideți să ne pese! Cred că este un pic cam târziu, recunosc, dar nu vreau peste ani, și nu mulți, să regret că nu am încercat.Da, acum direcția este greșită. România a deraiat rău. Avem nevoie de noi, de voi, nu de ei.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Florentina Țilea? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
Florentina Țilea: Protestez, da, mă implic, da. Zilele astea sunt la Universitate strâng semnături în campania #farapenali. Nu fac politică dar sunt implicată în acțiuni civice, umanitare, voluntare pentru că mi-e greu sa cred că o mână de politicieni poate sfida o țară întreagă, schimbă legile doar pentru binele personal, alunga din țară oameni extraordinari pentru a face loc hoției, mediocrității, inculturii, prostului gust, ipocriziei, lașității… a tot ce este mai urât într-o societate. Mă doare cum ne sfidează!

Idoli. Are Florentina Țilea idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actriței? Ca cine voia să fie atunci când era mică?
Florentina Țilea: Nu am avut idoli. Am avut doar planul unei vieți normale. Dar cel mai greu, munca mea zilnică este să fiu eu în varianta mea cea mai bună. Atât. Apreciez mulți oameni deștepți, sinceri, deschiși, atenți, iubitori, veseli, buni…Dar drumul sincer al meu către mine este cel mai laborios. Mai am de muncă.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu?
Florentina Țilea: Am și am avut studenți foarte talentați. La ei îmi este gândul mereu. Mulți s-au pierdut pe drum. Mare păcat. Mi-e greu să văd că nu-i mai văd. Mă gândesc mult la ei și-ar fi nedrept să numesc doar câțiva. Hai să vorbim odată doar despre ei, vrei Andrei? Cât despre sfat… este foarte valabil și pentru mine…Haideți să îndrăznim să avem curaj, să fim liberi, fără frici, să fim!

 

CITAT
Apreciez mulți oameni deștepți, sinceri, deschiși, atenți, iubitori, veseli, buni…Dar drumul sincer al meu către mine este cel mai laborios. Mai am de muncă.
Florentina Țilea, actriță

47 recommended
686 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun