a

Mirella Hansen, românca stabilită în Danemarca, devenită director financiar la cea mai mare firmă de retail din Danemarca : „Nu țin minte să-mi fi propus un țel pe care să nu îl fi  atins”

- - 94- 447 vizualizari

Și-a investit majoritatea timpului în carieră și a țintit mereu mai sus: masterate, specializări, atestate. Mirella Hansen a plecat din România în urmă cu 24 de ani. De atunci, nu s-a uitat înapoi.

A învățat limba daneză și a început să clădească pas cu pas o carieră impresionantă într-o țară străină. A lucrat ca șef contabil pentru televiziunea publică daneză, iar acum este director financiar la cea mai mare firmă de retail din Danemarca. Are o fetiță de 15 ani și o casă în apropierea mării. Iată povestea Mirellei Hansen.Un interviu despre ambiție, determinare și muncă asidua.

Spuneți-ne puțin despre dvs. Care este povestea din spatele omului Mirella Hansel?

Eu m-am născut și am copilărit la Sibiu, în perioada comunistă. Când eram adolescentă, visul meu era să am ocazia să vad Occidentul și să devin  femeie de afaceri. Am intrat la ASE- Facultatea de Relații Economice Internaționale în anul 1990, primul an după căderea comunismului. În timpul facultății, am primit o bursă să merg la o conferință internațională, unde l-am cunoscut pe Hans Christian Hansen din Danemarca. A fost dragoste la prima vedere. Doi ani mai târziu, ne-am căsătorit și eu m-am stabilit în Danemarca.
Au urmat doi ani grei, în care am învățat daneza și am început și un masterat la Copenhagen Business School. În timpul masteratului am primit o oferta de angajare de la Deloitte, una din cele mai mari firme de consultanță economică în Danemarca. Am început cariera la Deloitte în 1998. În 2004 mi s-a oferit un post foarte interesant de manager la Pricewaterhouse Coopers (PwC), unde am lucrat timp de 9 ani. În perioda aceasta am obținut și autorizarea Statsautoriseret revisor (State Authorised Public Accountant), care în Danemarca este foarte apreciată și greu de obținut. În 2014 mi s-a oferit un post ca șef contabil la Televiziunea Națională Daneză (DR), unde am lucrat până în mai 2018, când am devenit Director of Group Finance la Coop Danmark A/S, care este cea mai mare firmă de retail în Danemarca, are lanțurile de magazine Irma, Kvickly, Sper Brugsen, Fakta și peste 1,200 de magazine independente, un venit de circa 50 de miliarde coroane daneze pe an si 40.000 de salariați. Sunt în continuare căsătorită cu Hans Christian, anul viitor sărbătorim nunta de argint. Avem o fată, Inger Margrete, care are 15 ani, vorbește română foarte bine și e mândră că are și sânge românesc.

Ce faceți acum? Care este noul țel?

În momentul acesta sunt pe punctul de a absolvi un MBA (Master of Business Administration)  la una din cele mai recunoscute facultăți internaționale din Europa, Henley Business School, Londra și să obțin oficial o educaţie recunoscută în domeniul managementului resurselor umane.

Ați reușit ceea ce mulți dintre cetățenii danezi doar visează să reușească. Cum ați ajuns aici?

Ambiție, perserverență, încredere în mine și optimism – și am avut parte tot timpul de șefi foarte buni, care m-au încurajat și m-au ajutat să mă dezvolt din punct de vedere profesional.
Când eram adolescentă m-au inspirat foarte mult cuvintele lui Nicolae Titulescu, și am ales ca în viață să mă ghidez după principiul  „Soarta este scuza celor slabi și opera celor tari”. Nu îmi amintesc să îmi fi propus un țel în viață pe care sa nu îl fi  atins. Când am venit în Danemarca, ca proaspăt absolventă de ASE, mi-a fost foarte greu să mă împac cu ideea că ASE-ul nu este cunoscut și apreciat aici. Am fost sfătuită de un om de afaceri danez să fac un masterat la CBS (Conpehagen Business School), dacă vreau să am un viitor aici. Mi-a fost foarte greu la început, dar când am început să studiez (în daneză), mi-am dat seama că studiile mi-au prins foarte bine. În același timp, mi-am extins rețeaua de cunoștințe (network), și am intrat în mediul de afaceri danez. Petrec mult timp făcând  networking, particip la multe evenimente și din când în când sunt invitată și ca speaker la diferite conferințe.

Care a fost cel mai mare obstacol în acest drum?

Nu e usor să fii străin și femeie în mediul de afaceri din Danemarca. Cel mai greu a fost să obțin primul post danez – după aceea succesul a venit de la sine, pentru că am demostrat tot timpul rezultate foarte bune. Prima oară când am spus cu voce tare că aș vrea să mă duc la examenul de autorizare ca Statsautorseret revisor, un șef de HR mi-a spus că ar trebui să vizitez un psiholog, că așa ceva e imposibil pentru o persoană care nu are daneza ca limbă maternă.  Am luat aceasta autorizare în 2007 – și mi s-a spus că sunt prima femeie cu origine străină care a obținut acest titlu. Din 2014 am depus această autorizare, nu o mai folosesc, pentru că nu mai lucrez la firme de audit.

Ce ați face diferit, dacă ați lua-o de la capăt?

Când mă gândesc la traseul profesional pe care l-am parcurs, îmi dau seama că am trecut prin foarte multe, și că partea cea mai importantă a fost că tot timpul m-am gândit și la perfecționarea mea profesională, să fiu mereu la curent cu cele mai noi tendințe si sa obțin acreditări recunoscute în mediul de afaceri.
Dacă aș lua-o de la capăt, nu cred că aș mai încerca să obțin autorizarea de statsautoriseret revisor şi aș face un MBA mai devreme.

Cum este viața în Danemarca?

Mie mi se pare că viața este foarte frumoasă, sunt foarte multe posibilități și multă libertate de alegere.La firmele la care am lucrat eu a fost un climat de lucru foarte bun, iar stilul de conducere „nordic”, care este foarte democratic, mi se pare foarte bun.

Care este secretul sucesului? 

Trebuie să fii foarte bun din punct de vedere profesional, să oferi ceva care te diferențiază de concurenții tăi, și care are o contribuție importantă la țelurile firmei la care vrei să lucrezi. Ambiție, perserverență, încredere în sine, optimism și abilități bune de comunicare și colaborare (EQ – emotional intelligence) și SQ (Social Intelligence). Și networking.

Cum vedeți România peste 10 ani?

În această economie globală,unde e-commerce-ul și alte activități digitale iau amploare, eu sunt convinsă că românii vor fi printre cei care își vor face simțită prezența, pentru că avem foarte mulți tineri foarte buni în aceste domenii. Sper ca România să devină o țară foarte atractivă din punct de vedere turistic, să se dezvolte în continuare din punct de vedere economic și să fie un loc atractiv pentru firmele internaționale. Mi-aș dori ca România să aibă parte de mai puțină reclamă negativă în Occident.

Aveți viziune. Cum ați vedea un oraș smart? 

Un oraș care este „sustainable”, are focus pe ecologie, clădiri construite din materiale care nu poluează mediul înconjurător, încălzire prin mijloace cât mai naturale (de exemplu la noi este la modă încălzirea solară), multă verdeață și piste de bicicliști. Mașini și autobuze care sunt pilotate de roboți.

În ce circumstanțe v-ați reîntoarce în țară?

Vin des în România în vacanță, îmi place foarte mult să merg la Sibiu sau la Valea Verde, ori alte orașe din Transilvania. Nu am planuri să mă întorc în România. Viața mea e în Danemarca de 24 de ani. Am o casă frumoasă la 5 minute de malul mării și îmi place să contemplez marea când vreau să mă relaxez.

Ce vă lipsește? Ce vă face fericită? Ce ați schimba în lume?

Nu îmi lipsește nimic. Îmi pare bine să văd că fetița noastră se descurcă bine în viață și că este fericită. În lume mă cam sperie „efectul Trump” și Brexit-ul- sper ca viitorul să fie mai optimist.

Un sfat pentru tinerii de pretituindeni?

Eu îi sfătuiesc să savureze tinerețea, dar să se gândească și la viitor, să își urmeze visurile și să fie perseverenți.

 

 

 

 

94 recommended
447 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »