a

Un român care era asistent universitar în Danemarca s-a întors în țară și lucrează pe salariul minim pe economie: ”Ți se face dor de țară, de vorbitul în limba ta!”

- - 83- 168 vizualizari

Andrei Ducu Predescu, un arhitect în vârstă de 31 de ani, care a lucrat ca asistent universitar la o universitate din Copenhaga, a ales să se întoarcă acasă, la Târgu-Jiu, unde lucrează pe salariul minim pe economie în propriul atelier de printare 3D.

Conform Adevărul.ro, Andrei Ducu Predescu s-a născut în Târgu Jiu şi a urmat Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“, profilul matematică-informatică.

„Nu că mi-a plăcut matematica sau informatică, ci am fost atras de tehnologie şi de artă şi am încercat să le combin. Colegii făceau glume pe seama mea, că eu desenam la orele de matematică “, spune Andrei. El a intrat în anul 2008 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, asta şi la sugestia unor colegi de liceu şi prieteni.

„Am stat un an la facultate şi am înţeles, cumva, că situaţia economică în România nu era la acel moment cea mai bună şi mi-am dat seama că perspectivele sunt destul de limitate în design-ul de interior, aşa că mi-am luat bocceluţa şi am plecat. Am stat o perioadă în Spania, iar oamenii de acolo sunt asemănători cu românii şi am zis că, dacă tot plec, să merg într-o ţară cu o cultură diferită. Scandinavia este diferită ca urmare a faptului că studiile pentru cetăţenii europeni sunt gratuite şi asta a contat foarte mult în luarea deciziei, pentru că nu am fost un copil ţinut în puf. Am muncit din prima zi de când am ajuns în Danemarca, pentru a putea să studiez acolo. Am început de la spălat vase şi a durat cam trei ani până când am intrat într-un birou de arhitectură“.

Ulterior, el a lucrat până în anul trei de facultate, când a fost nevoit să urmeze un stagiu de practică. Atunci, el a fost primit la o companie importantă de la nivel internațional: ”Am intrat acolo ca practicant. Am stat cam şase luni acolo. A fost o dezamăgire. Venind de la facultate, am avut anumite aşteptări, dar am intrat în maşinăria corporatistă, unde constaţi că nu eşti mare lucru. A fost, totuşi, o experienţă foarte bună. Apoi am început să lucrez pentru o altă companie, în timp ce îmi concepeam şi lucrarea de dizertaţie pentru absolvire. Facultatea a durat trei ani şi jumătate şi am obţinut licenţa în tehnologia arhitecturală şi managementul construcţiei, la specializarea «Design consultancy»“

Tânărul s-a specializat în „Building Information Modelling“ (BIM), un fel de proiect tehnic al clădirii care permite atât la construcţia clădirii, cât şi la asigurarea mentenanţei un clădiri într-un mod mai facil. În Danemarca, acest sistem este obligatoriu la toate clădirile care depăşesc valoarea de 1 milion de euro. După ce am terminat facultatea, Andrei a fost angajat ca BIM manager. „Cred că eram cel mai tânăr BIM manager la compania „ARROW Architects“ din Copenhaga. Am lucrat la o clădire mare în Vilnius (n.r. – capitala Letoniei)“, a povestit tânărul gorjean pentru Adevărul.

Ulterior, Andrei a ajuns să lucreze ca asistent universitar la Universitatea Aalborg, unde a predat „Design-ul iluminatului inteligent“, la care s-au adăugat diferite proiecte. Unul dintre acestea a constat în transformarea unei zone din Danemarca în „capitala europeană a luminii”.

Dorul de casă, însă, l-a făcut să se întoarcă la Târgu-Jiu: ”Dorul de casă a fost mereu în sufletul meu. Nu a plecat nimeni de drag din România. Normal că ţi se face dor, inclusiv de vorbirea în limba ta. Am crescut în Târgu Jiu, mergeam la căţărat pe munţii, iarna la schi la Rânca şi la Rusu. Poate de asta am decis să vin la Târgu Jiu. Nu e adevărat ceea ce spun unii că nu s-a schimbat nimic în România în 30 de ani. Doar dacă nu stai aici poţi să vezi aceste schimbări“.

Află mai multe detalii despre povestea lui inedită, aici!

83 recommended
168 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »