Un interviu cu una dintre cele mai apreciate actrițe din capitala României. Florina Gleznea, o actriță care nu seamănă nimănui.
Andrei Crăciun
Drum. Florina Gleznea, actriță. De unde vine Florina Gleznea și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea Florinei Gleznea. Cum s-a format actrița de astăzi?
Am venit în București la vârsta de 14 ani fără să știu unde vin și ce mă așteaptă. Îmi amintesc că mi-era foarte dor de casă, de părinții mei și că mi-era frică și că teatrul m-a ajutat să rezist, să trec peste multe momente dificile. Așa am pornit la drum cu prietenul meu Teatrul și am întâlnit oameni, care au avut încredere in mine, spectacole care m-au impresionat profund, texte care m-au obsedat… și uite așa am ajuns actrița care sunt azi.
FLORINA GLEZNEA ȘI EGOISMUL, AMBIȚIA ȘI RIDICOLUL PERSONAJELOR LUI CEHOV
Întâlniri. V-am văzut în Pescărușul lui Andrei Șerban, la Unteatru. Jucați Polina și lumea din sală nu se mai sătura să vă vadă, se râdea grozav, cum nu se râde des la teatru în București. Cum e cu Pescărușul acesta? Cum a fost întâlnirea cu Andrei Șerban?
De un an și jumătate sunt urmarită de acest ,, Pescăruș’’. La Teatrul Odeon, unde o joc pe Mașa, și la Teatrul Unteatru, unde o joc pe Polina, mama Mașei. După ce am lucrat cu Andrei și Andreea Grosu la primul spectacol cu ,,Pescărusul’’ eram curioasă să văd ce avea să spuna diferit Andrei Șerban legat de acest text. Așa am descoperit egoismul, ambiția și ridicolul acestor personaje, care sunt dispuse să facă orice pentru propria împlinire. Întâlnirea mea cu Polina este întâlnirea cu Andrei Șerban, intensă, nouă, provocatoare.
Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează de la toamnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Florina Gleznea, apetitul odată deschis după citirea interviului?
La Unteatru am câteva spectacole: Conu Leonida față cu reacțiunea (cel mai recent spectacol), Pescărușul, Nora, Blackbird, Cinci ore cu Mario, La țigănci. La teatrul Metropolis: Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice, la Arcub: Idolul și Ion Anapoda, la Centrul Replika: Boys and Girlz și la Teatrul Godot: 30+, Shot, Romantic fools. Iar toamna se anunță cu surprize, așa că vă aștept la teatru.
FLORINA GLEZNEA ȘI NISIPIURILE DESTUL DE MIȘCĂTOARE
Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Cu teatrul lucrurile s-au legat destul de bine, însă cu filmul mai puțin… deocamdată. Însă sunt bucuroasă pentru că în toamnă voi filma un scurt-metraj, foarte interesant, regizat și scris de Andrei Mateiu, bunul și talentatul meu coleg de scenă.
Țara. Ce relație are Florina Gleznea cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
Viitorul… greu de spus. Când mă gandesc la viitor, prefer să mă gandesc la prietenii mei, la părinții mei și îmi doresc să fie cu toții sănătoși, să putem fii împreună cât mai mult in viață și în teatru. Nisipurile sunt destul de mișcătoare acum, nu ai cum să-ți proiectezi ceva în afara ta, te vei lovi de tot felul de nedreptăți. Nu știu dacă ne îndreptăm pe un drum greșit, tot ce pot să recomand e drumul spre sine, acolo vei găsi forța, autenticul.
Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Florina Gleznea? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
Florina Gleznea a făcut și face și spectacole sociale, cu un spirit civic acut. Îmi dau echilibru. După ce calatoresc prin lumea lui Ibsen, Cehov, Albee, ma izbesc de lumea concretă, frustă, acuta a lui Nico Vaccari sau a Sanzianei Koening. Și da, continui să protestez, să votez în speranta că vom intra cât de cât într-o normalitate.
Idoli. Are Florina Gleznea idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actriței? Ca cine voia să fie atunci când era mică?
Bunica, bunicul, mama, tata, ei sunt idolii mei. Poate am căutat în afara lor pentru moment, însă tot la ei m-am întors. Sunt repere pentru mine, cu reușitele și greșelile lor. N-am cunoscut pe nimeni mai bine și nimeni nu mi s-a arătat atât de dezarmat și atât de puternic.
Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.
Recomand publicului și directorilor de teatru pe regizoarea Zsuzsanna Kovacs. O artistă tânără, talentată, în plină forță creatoare, profundă, amuzantă. Veți găsi în spectacolele ei finețea detaliului, acuratețea relațiilor, claritatea mesajului. Așa cum spuneau înaintașii noștri ,,un regizor mare”. Cuvânt de încheiere: Să rămânem deschiși și curioși tot timpul!
CITAT
Nisipurile sunt destul de mișcătoare acum, nu ai cum să-ți proiectezi ceva în afara ta, te vei lovi de tot felul de nedreptăți. Nu știu dacă ne îndreptăm pe un drum greșit, tot ce pot să recomand e drumul spre sine, acolo vei găsi forța, autenticul.
Florina Gleznea, actriță