Ciopârțirea arhitecturii Bucureștiului sub comunism (ep 1)

- - 13- 72 vizualizari

Epoca interbelică, scurtă, dar intensă, a fost ultima perioadă a ceea ce odată, cu mândrie, numeam ”Micul Paris”. Multiculturalismul, obiceiurile bucureștenilor și însuși stilul lor de viață au fost distruse de noua orânduire. Dar cel mai mult și cel mai vizibil a avut de suferit arhitectura.

În total, în București s-au demolat 450 de hectare de teren, în perioada comunistă. Cele mai vizate erau casele vechi, ale boierilor ”asupritori” și bisericile. Cităm dintr-un colțișor de Scânteia, anul 1948: ”Bucureștii se transformă pe zi ce trece într-o capitală modernă, a unui stat în care se desăvârșește construcția socialismului. Mărețele construcții ale socialismului (nota noastră – astea erau blocurile, sic!) se înalță în fiecare colț al orașului. Ritmul impresionant al înnoirilor dă Bucureștilor de azi o înfățișare cu totul diferită de orașul din anii regimului burghezo-moșieresc, în care mizeria cartierelor mărginașe locuite de muncitori contrasta dureros cu cartierele luxoase, construite pentru exploatatori”.

Și, pentru că muncitorii nu puteau primi toți case frumoase, în cartiere superbe de exploatatori, egalizarea orașului și-a locuitorilor lui a început să se facă, în comunism, doar în jos. Oazele de frumos au fost rase fără milă și înlocuite cu deșerturi de urât.

Cartierele oribile de blocuri în care și astăzi ne sufocăm (sau cu atât mai mult astăzi) au fost dublate de construcții demente, oribile și megalomane. Printre primele a fost Casa Scânteii, mastodont ridicol ridicat într-un timp record, doar 5 ani, între 1952 și 1957. Nu a fost nevoie de mare arhitectură în construcția ei, pentru că așa-numitul ”Combinat poligrafic”, care și astăzi străjuiește semeț și dizgrațios încă superbul bulevard Kiseleff, era o copie fidelă a Universității Lomonosov, din Moscova. (va urma)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația și Patrimoniul Turistic

 

 

13 recommended
comments icon 0 comments
72 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Românul care a lucrat pe Wall Street și acum studiază Inteligența Artificală la Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !