a

Alina Rotaru: “Cred că putem construi împreună”

- - 71- 209 vizualizari

Îndrăgita actriță Alina Rotaru (angajată la Teatrul Mic din capitală) se declară un cetățean frustrat, dar cu toate astea nu vrea să plece în străinătate decât în vacanțe. Citiți!

Un articol de Andrei Crăciun

Drum. Alina Rotaru, actriță. De unde vine și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actrița de astăzi?
M-am născut în Buzău într-o familie de băimăreni. După ce am terminat liceul, am început Facultatea de Științe Politice. În timp ce învățam ce înseamnă să fii actor politic, mi-am dat seama că de fapt pot să devin orice om despre care s-a scris vreodată. Așa că am început U.N.A.T.C.-ul. L-am dus până la capăt și am terminat și Master-ul tot la U.N.A.T.C. Apoi am intrat în lumea asta a teatrului. Nu îmi doresc să am un contur perfect, ci mai degrabă perfectibil. Așa că nu pot spune că m-am format, ci că odată cu fiecare proiect m-am formatat. E ca la laptop: merge merge merge și dintr-o dată are nevoie de update.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează de la toamnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Alina Rotaru apetitul odată deschis după citirea interviului?
În stagiunea trecută am lucrat la „Visul unei nopți de vară” în regia lui Vlad Cristache, „Apa vie” în rega lui Ștefan Lupu, „Mult zgomot pentru nimic” în regia lui Andrei Șerban și am încheiat cu „Pescărușul” în regia lui Andrei Șerban. Acum pregătim „Romeo și Julieta” în regia Lilianei Pană, „Vassa Jeleznova” în regia lui Gelu Colceag și „Visul unei nopți de vară” în regia lui Peter Kerek.

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Lumea mea video se consumă ca privitor, în sufrageria de acasă. Dacă anul trecut a fost perioada filmelor, anul ăsta a fost perioada serialelor. Toate din lumea internațională. Nu știu cum fac unii de sparg ecranul și mă fac să plâng sau să râd. Ce chestie, nu?

Țara. Ce relație are Alina Rotaru cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
Pandora. Dragă cetățene, (fără să jignesc pe nimeni sau cine știe poate.. mă includ) nu mai arunca gunoi pe stradă, nu-ți mai face nevoile în spațiile publice, pune-ți și tu măcar busuioc în bucătărie dar te rog nu mai tăia copaci, curăță zăpada și din fața scării, nu numai de pe mașina ta, mergi civilizat pe partea dreaptă că nu ți-ai cumpărat trotuar, vorbește politicos dacă lucrezi cu oamenii, nu mai înjura obsesiv când de fapt tai benzile cu o viteză amețitoare, pune mâna pe o carte, învață să citești și să scrii, mergi la școală și ia bacalaureatul ăla, vezi ce faci cu banii și nu-ți mai lua mașină scumpă dacă nu îti permiți să-i schimbi un cauciuc sau să-i pui benzină, când se face roșu la semafor mai stai un pic te rog că se face și verde promit și tot așa până la epuizare dragă cetățene. E mult. Cred despre noi că suntem leneși și foarte superficiali. Ne mulțumim cu puțin și mediocru, pentru că merge și așa. Nu sunt un cetățean mulțumit, nici pe departe. Sunt chiar un cetățean frustrat când văd ce potențial imens are țara asta a noastră și nu e deloc speculat și mă supăr numai când mă gândesc că poate nici nepoții noștri nu vor prinde „vremuri bune”. Nu cred în forme de guvernământ distorsionate cum nu cred că brusc, peste noapte, cineva (nu știu cine) ne va salva. Cu toate astea, voi pleca în străinătate doar în vacanțe, pentru că în naivitatea (i-aș zice prostia) mea cred că putem construi împreună și putem crește urmărind același scop în țara noastră. Dacă suntem competitivi în meseriile noastre, de ce să nu facem concurs și cu cine trăiește cel mai bine? Că se poate.

Votul, revolta, nemulțumirea, strângerea gunoaielor

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Alina Rotaru? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
Sigur că votez, sigur că mă revolt, sigur că îmi arăt nemulțumirea, sigur că cer și că urlu și că mă umplu de negru. Dar ce nu fac până la capăt este să elimin tot ce îmi stă în putință ca să nu trec pe sub furcile caudine. Și rămân cu amintirea unui sunet sau a unui strigăt de ajutor, dar noaptea pun capul pe pernă și dorm. Aparent liniștită. Ce păcat, nu? Sunt în aceeași oală cu toți oamenii care vor bine. Dar eu nu vreau să cer schimbare, am decis că vreau să cer ajutor. Nu sunt un om deștept care să aibă capacitatea de a manipula mase, așa că lider de opinie nu am cum să fiu nici măcar în vis, dar ce știu e că am nevoie de îndrumare. Civică. Am nevoie să mi se forțeze responsabilitatea în creier. La noi în cetate sunt mii de ziduri care dacă nu se dărâmă, nu ne vom putea vedea unii pe alții. Iar la final, vom călca pe rămășițe și vom zice „dacă aș fi procedat altfel…”. Nu cred că fac tot ce îmi stă în putință să contribui la un bine colectiv. Sau cel puțin nu suficient. Dar pe 15 septembrie o să strâng gunoi. Umblă vorba în târg că vom fi peste un milion de cetățeni.


Idoli. Are Alina Rotaru idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actriței? Ca cine voia să fie atunci când era mică?
E o doamnă pe care o cheamă Meryl Streep. Îmi place mult doamna asta. Poate cel mai mult. Dar nu mi-ar plăcea să fiu ca ea. Și nu vreau să ajung ca un mare om de afaceri să mă descurc să fac din nimic ceva sau să creez imperii. Reperele mele le caut și le găsesc (da, sunt norocoasă) în imediata apropiere, la prietenii mei cei puțini. La oamenii pe care îi iubesc. Nu caut idoli, ci mai degrabă caut să devin cea mai bună variantă a mea. Acum dacă și iese…

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.
Am întâlnit acum câțiva ani niște tineri din trupa Brainstorming. M-au impresionat toți fără excepție. Am ascultat poveștile lor și experiențele prin care au trecut împreună. Ce mi-a plăcut poate cel mai mult a fost faptul că ei funcționează artistic împreună. Cred că e un mod sănătos de a face meseria asta în echipă. Dacă te întreabă colegul actor ce anume lipsește din rol, sau dacă îl crezi sau dacă pur și simplu a jucat cum nu se poate mai prost, tu, coleg actor din echipă, îi poți veni în ajutor constructiv. Asta am întâlnit la trupa Brainstorming: plasa de siguranță. Și ce să vezi, sunt și buni. Acum ei cresc și se joacă. Cât despre povață…n-am.


CITAT
Nu sunt un om deștept care să aibă capacitatea de a manipula mase, așa că lider de opinie nu am cum să fiu nici măcar în vis, dar ce știu e că am nevoie de îndrumare. Civică. Am nevoie să mi se forțeze responsabilitatea în creier. La noi în cetate sunt mii de ziduri care dacă nu se dărâmă, nu ne vom putea vedea unii pe alții.
Alina Rotaru, actriță

71 recommended
209 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun