a

Ana-Maria Pop, actriță: “Mă simt foarte bine aici. E mai important cum te raportezi la un anume loc, și nu locul în sine”

- - 32- 1136 vizualizari

Tânăra artistă din Cluj-Napoca s-a stabilit la București și încearcă în acești ani să-și facă un nume mare pe afișele teatrelor din capitală. Nu are de gând să emigreze. Actrița se numără în acest an printre finaliștii de la Gala HOP (gala celor mai buni tineri actori din România), eveniment care va avea loc la Costinești, la începutul lunii septembrie.

Andrei Crăciun

Drum. Ana-Maria Pop, actriță. De unde vine și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actrița de astăzi?
Vin dintr-un oraș minunat, Cluj-Napoca, sunt stabilită în București de trei ani și aștept să văd pe unde urmează să mă poarte viața și meseria. Sunt deschisă oportunităților și dornică de descoperire. Formarea mea ca actriță se datorează mai multor oameni minunați din viața mea, cadre didactice în special, care au crezut și m-au îndrumat încă din copilărie. Doamna Ana Mureșan, doamna Diana Berindeie și profesorii din universitate, atât cea din Cluj cât și din București, doamna Miriam Cuibus, domnul Radu Gabriel, Ioana Barbu, doamna Claudia Hanghiuc, și în continuare întâlnirile cu regizori și colegi actori mă formează și mă ajută să devin cea mai bună variantă a mea – e un proces continuu în care adaug lucruri și corectez constant.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează de la toamnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Ana-Maria Pop apetitul odată deschis după citirea interviului?
Am jucat și voi juca în continuare în ‚,Produse domestice’’ regia Ioana Păun, ,,La ordin Fuhrer’’regia Mihai Măniuțiu –Teatrul Evreiesc de Stat, , ,,Caragiale Express’’- regia Diana Păcurar, Godot Cafe, ,,Poche’’, regia Vali Potrivitu, Teatrul Jean-Bart, Tulcea, iar în toamnă urmează noi premiere- ,,153 de secunde’’, regia Ioana Păun, CNDB, ,,HIV’’- regia Diana Păcurar, Teatrul de pe Lipscani, ,,Un cuplu ciudat’’ regia Diana Păcurar (în construcție).

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Cum să stăm – pe poziții cu speranță, muncă și încredere. La CV sunt trecute mai mult reclame, videoclipuri și scurtmetraje. Încă nu am avut o premieră a unui film care să ruleze în cinematografe.

Noblețe, evoluție, muncă

Țara. Ce relație are Ana-Maria Popcu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
Mă simt foarte bine aici. Am avut ocazia până acum să trăiesc în două orașe foarte diferite și în ambele am creat conexiuni cu oameni calitativi, dragi mie, și consider că e mai important cum te raportezi la un anume loc, și nu locul în sine. Nu consider că ar trebui să emigrez- momentan nu arde această dorință – dar desigur consider că trebuie să fim conectați la ce se întâmplă în afară, să vedem care sunt direcțiile și să o alegem pe cea mai reprezentativă pentru noi ca artiști, care ne oferă libertate și autenticitate. Pot spune însă că îmi doresc să călătoresc și să îmbin asta cu meseria, e una dintre cele mai mari dorințe.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. VoteazăAna-Maria Pop? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
Sigur că da. Am fost la vot, am fost la proteste, mai merg la proteste cât va fi cazul. De ce? Pentru că mă gândesc la prezentul și viitorul meu, al nostru, iar direcția în care se îndreaptă lucrurile mă sperie. Sunt adepta libertății și a dreptății- dar îmi simt aceste drepturi amenințate de niște figuri politice care au destul de mare influență la ora actuală.

Idoli. Are Ana-Maria Pop idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actriței? Ca cine voia să fie atunci când era mică?
Există oameni pe care îi admir și care mă inspiră adeseori. Fie ele din lumea teatrului/filmului – Charlie Chaplin, Kubrick, Kirk Douglas, Anthony Hopkins, Morgan Freeman, Meyl Streep, fie dramaturgi Shakespeare, Pirandello, Sartre, Pinter, filozofi- Allan Watts, Schopenhauer, sportivi, oameni de știință, pictori etc. Sunt mereu în căutare și descoperire de oameni inspiraționali care ajută la formarea mea ca om în primul rând. Sunt impresionată de autenticitate și de voința de fier a oamenilor.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.
Am foarte multe recomandări: Ana-Maria Ivan, Theodora Șandru, Silvana Mihai, Catinca Nistor, Oana Pușcatu, Rareș Andrici și aș mai putea continua, însă sunt sigură că munca îi va recomanda și vom auzi de ei în continuare. Povață? Aveți încredere în voi ca artiști, căutați mereu, învățați de la cei mai buni, din viață, din cărți, propuneți-vă scopuri nobile și nu vă abateți de la ele. Evoluție. A da și multă muncă.

32 recommended
1136 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun