Cofetăriile magice ale Bucureștiului anilor ’70 (II)

- - 11- 114 vizualizari

În episodul trecut vă promiteam scurte istorii ale celor mai celebre cofetării ale anilor ’70.

Să începem cu singura care, într-o oarecare măsură, mai funcționează și astăzi (deși nu în același loc). Cofetăria Capșa este, de altfel, și singura dintre cele patru care a supraviețuit cutremurului din 1977. Deschisă de Grigore Capșa în 1971, aproape de magazinul Victoria, cofetăria nu era neapărat cea mai populată a vremii, deoarece bucureștenii o considerau prea aristocratică și cu prețuri ușor piperate. Nici spațiul interior nu era foarte generos, dar se spune că toate se compensau prin calitatea excepțională a fursecurilor servite.

Cam la același nivel de pretenții și prețuri era cofetăria Nestor (redenumită ulterior Republica de către comuniști), situată la doi pași de rivala Capșa, vizavi de fostul hotel Splendid, la intersecția dintre Calea Victoriei și Ion Câmpineanu, într-un bloc construit în 1937 de arhitectul Duiliu Marcu. Nestor era chiar mai scumpă decât Capșa, dar oferea și o varietate de dulciuri mai mare și cu parfum nițel mai exotic, cele mai lăudate prin oraș fiind cataifurile, trufele și ”langues de chats”.

Poate cea mai faimoasă dintre cofetăriile vremii era Scala, care beneficia de faptul că împărțea spațiul cu celebrul cinematograf. Grație poziționării, întâlnirile romantice dintre adolescenți se petreceau mai ales acolo, oferta „prăjitură + film” în același loc și în aceeași seară fiind, de obicei, una cu care greu îi puteau rezista chiar și cele mai pretențioase dintre domnișoare.

În fine, a patra cofetărie de poveste a anilor ’70 era Casata, situată în piața Romană, la parterul unui bloc construit în 1938 de Jean Văleanu. Casata era probabil și cea mai ieftină, deci și cea mai populară dintre cele patru. Însă prețurile mici nu veneau și cu o calitate redusă, pentru că mai tot Bucureștiul știa, acum 50 de ani, că la Casata găsești cel mai bun profiterol din oraș.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

11 recommended
comments icon 0 comments
114 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Românul care a lucrat pe Wall Street și acum studiază Inteligența Artificală la Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !