a

Laszlo Bodor te invită să iei parte la Giving Tuesday: „Voluntariatul mi-a schimbat viața neașteptat de mult”

- - 34- 114 vizualizari

Doar o zi ne mai desparte de Giving Tuesday – sărbătoarea generozității din 27 noiembrie, adoptată în peste 90 de țări și care, iată, pentru al doilea an consecutiv se întâmplă și în România. Viitorul României a stat de vorbă cu unii dintre ambasadorii Giving Tuesday de la noi și vă prezintă cauzele pentru care au ales să se implice în acest an. Astăzi îl cunoaștem pe Laszlo Bodor, membru fondator al Asociației Envision, ONG care crea în urmă cu 5 ani platforma Galantom și care este, din 2017, reprezentantul local al mișcării globale Giving Tuesday. Laszlo și-a dedicat ziua de naștere faptelor bune de Giving Tuesday, îndemnându-și prietenii ca în loc de cadouri să facă donații unei asociații care se ocupă de problemele vârstnicilor. Iar mâine Laszlo va dona sânge alături de colegii săi. Tu ce faci de Giving Tuesday?

Cine este Laszlo Bodor?

Fac parte din echipa Asociației pentru Relații Comunitare (ARC) și sunt membru fondator al Asociației Envision, ONG care a inițiat acum 5 ani platforma Galantom și care este din 2017 reprezentantul local al mișcării globale Giving Tuesday. Am lucrat timp de 10 ani în mediul corporatist, însă după 3 ani de voluntariat am făcut o schimbare radicală pe plan profesional, alegând să mă dedic cu normă întreagă sectorului neguvernamental. Aproape 4 ani am lucrat la HOSPICE Casa Speranței, iar anul trecut m-am alăturat echipei ARC și în paralel am contribuit la implementarea proiectelor Asociației Envision. Pot spune cu mâna pe inimă că activitatea în sectorul neguvernamental mi-a oferit cea mai bogată experiență profesională de până acum și o experiență de viață extraordinară, în același timp.

Cum ai început să ajuți?

Am început să fac voluntariat acum 8 ani, la HOSPICE Casa Speranței, fundație care oferă îngrijire paliativă pentru pacienții cu boli incurabile. Ca voluntar am fost implicat în activități simple și la îndemâna oricui, însă datorită coordonatorului de voluntari am simțit tot timpul că ajutorul meu contează și că efortul meu alături de cel al celorlalți aduce un strop de alinare unor oameni greu încercați. Voluntariatul mi-a schimbat viața neașteptat de mult, în bine, anul în care am început să fiu voluntar a fost un punct de cotitură atât în viața mea profesională, cât și în cea personală.

Ce înseamnă pentru tine Giving Tuesday și cum te implici în acest an?

Giving Tuesday înseamnă pentru mine o oportunitate în plus pentru a fi generos și pentru a vorbi despre generozitate. Cred foarte mult că generozitatea este o calitate umană profundă pe care trebuie să o avem cu toții și să o cultivăm zi de zi. Anul acesta mi-am dăruit ziua de naștere bătrânilor care se luptă cu singurătatea, îndemnându-mi prietenii ca în loc de cadouri să facă o donație Asociației „Niciodată singur – prietenii vârstnicilor”. Mi-am sărbătorit ziua pe 16 noiembrie și am dedicat acest gest zilei mondiale a faptelor bune – Giving Tuesday, care are loc la puțin timp după ziua mea, pe 27 noiembrie. Mă voi implica însă și în ziua respectivă donând sânge împreună cu colegii mei din echipa Galantom.

De ce consideri că e important ca fiecare dintre noi să ia atitudine în felul său pentru a schimba cumva lucrurile?

Pentru că lucrurile pot fi schimbate doar de către noi împreună cu toți ceilalți. Nu putem aștepta schimbarea doar de la alții. Dacă ne implicăm fiecare, schimbarea va veni mai repede. Dacă nu ne implicăm, ea va veni mai târziu sau nu va veni niciodată. Este foarte simplu.

Cum ai ales segmentul pentru care încerci să faci ceva? Ce te motivează?

De-a lungul timpului, am fost implicat în susținerea mai multor cauze. Mă emoționează tot timpul oamenii care suferă și care au nevoie de ajutor. Cred că am o sensibilitate aparte pentru cauzele care au legătură cu bolnavii de cancer. Consider că este o nedreptate să suferi de această boală cruntă care te macină și te distruge pas cu pas. Probabil de aceea voluntariatul la HOSPICE Casa Speranței a avut un impact atât de puternic asupra mea.

Cum vezi România anului 2018, ce e de făcut pentru a fi mai bine?

Pentru a ne fi mai bine cred că trebuie să fim mai implicați în tot ceea ce facem, mai eficienți, să facem lucrurile mai temeinic și cu mult mai multă responsabilitate. De asemenea, trebuie să fim mai atenți la cei de lângă noi, mai generoși, mai umani.

Ce te inspiră în ceea ce faci?

În general mă inspiră oamenii care reușesc să facă foarte multe lucruri în același timp limitat pe care îl avem cu toții la dispoziție. Sunt acei oameni care fac multe și reușesc să le facă și bine. Sunt oamenii care au multă energie, care fac lucrurile cu pasiune și cu profesionalism.

Care sunt cele mai mari satisfacții ale tale de când acționezi în binele celorlalți?

Să poți ajuta pe cineva care are într-adevăr nevoie de sprijin este un sentiment uman extrem de frumos. De asemenea, să poți pune umărul la proiecte în domenii precum sănătatea, educația sau mediul înconjurător și care îmbunătățesc viața oamenilor îți oferă negreșit satisfacții. Dar de fapt, eu cred că implicarea în zona asta te ajută pur și simplu să rămâi om, iar asta pentru mine este cea mai mare satisfacție.

Cât timp îți ocupă activitățile de voluntariat și cum vezi acest aspect raportat la generația ta?

Eu am privilegiul să pot acționa în binele celorlalți nu numai în timpul meu liber, ca voluntar, ci și în activitatea mea profesională, zi de zi. Asta pentru că am ales să fie așa acum 5 ani, când am decis să lucrez cu normă întreagă în sectorul neguvernamental. Voluntariatul a rămas însă prezent în viața mea și susțin în mod consecvent, în timpul meu liber, câteva cauze în care cred.

Cunosc din ce în ce mai multe persoane care vor să facă voluntariat și cred că putem fi optimiști în acest sens. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care vor să se implice și mingea este mai degrabă la noi, ONG-urile. Cu cât reușim noi să ajungem la oameni cu un mesaj potrivit, cu atât se vor implica mai mulți.

Mesajul tău către ceilalți: ce pot face, la rândul lor, cei care citesc aceste rânduri și vor să te susțină sau să se implice la rândul lor?

Recomand tuturor să aloce timp în mod conștient pentru activități în sprijinul celorlalți. Sunt nenumărate domenii în care este nevoie de ajutor, iar fiecare dintre noi poate găsi o cauză cu care să rezoneze puternic și în care să se poată implica. Să fie generoși în fiecare zi. Generozitatea are puterea de a apropia oamenii, de a crea legături puternice între ei și de a schimba vieți.

Lucrurile pot fi schimbate doar de către noi împreună cu toți ceilalți. Nu putem aștepta schimbarea doar de la alții. Dacă ne implicăm fiecare, schimbarea va veni mai repede. Dacă nu ne implicăm, ea va veni mai târziu sau nu va veni niciodată. Este foarte simplu.”
Laszlo Bodor, ambasador Giving Tuesday

 

34 recommended
114 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan