a

Valeriu Nicolae: curiosul caz al unui om bun

- - 116- 5884 vizualizari

Valeriu Nicolae (49 de ani) a fost inginer, a fost oengist, a scris (și scrie încă) prin gazete, l-au publicat italienii în volum, a muncit în nouă țări străine, are școală multă și bună (master în diplomație), ajută până în ziua de azi copiii săraci din Ferentari, a intrat oarecum și în politică, a fost și în guvernul tehnocrat. E țigan, dar putea fi și tătar, bulgar, surinamez, canadian sau vietnamez. Valeriu Nicolae e un om bun. Ia să vedem.

Andrei Crăciun

Valeriu Nicolae, cine e Valeriu Nicolae și ce vrea el de la viață și operă?
Încerc să nu fiu prea măgar și să nu mă molipsesc de virusul ăsta de face ravagii printre viorici, bădălăi, codrini și alții ca ei. Îmi este o frică cumplită să nu rămân permanent prost, mârlan sau sociopat cu toate vedetele astea de la televizor. Alte frici majore: să îmi pierd umorul, să mă iau prea în serios, să îmi pierd curajul de a zice ce îmi trece prin cap. De vrut vreau să pot să fac ceea ce fac acum, adică să fac numai ce am chef.

Carte în italiană, interviu în La Repubblica, îl faceți de idiot pe alde Salvini – unde o să se ajungă? Cum se face că ați ajuns voce în Italia…? Ați ajuns?
Asta cu ajunsul o voce în Italia mă face să mă simt un fel de Răducioiu cu simțul penibilului deci să sărim peste subiect. Italia are scriitori fantastici, m-au publicat cel mai probabil pentru că sunt exotic un țigan român care publică la gazetă e o minune pentru mulți italieni. Nu eu îl fac idiot pe Salvini, ceea ce spune și ce face Salvini confirmă faptul că e un idiot. E ca și cum ați spune că eu îl fac țăcănit pe Pleșoianu, pupincurist pe Gâdea sau papagal pe Rareș Bogdan.

Unde o să se meargă cu rasismul în România, în Italia, în Europa și în lume? O să fie rău, cum o să fie? Profețiți-ne ceva.
Habar nu am unde o să meargă. Apetitul nostru pentru a vota țăcăniți pare inepuizabil așa că poate să fie mai rău până cănd o să fie mai bine vorba regelui. Eu sper să stăm unde suntem, nu de alta dar nu a fost niciodată mai bine decât cum e acum din punctul ăsta de vedere. Avem un neamț ne-ortodox președinte, o femeie prim ministru și reacții destul de dure la tot felul de rasiști sau ilani iar Funar e considerat de marea majoritate a noastră dus rău cu capul. E drept că există Olguța, Gigi, Negoiță, dar nimic nu e perfect.

Viitorul României – ce părere aveți despre această chestiune, se îndreaptă țara într-o direcție greșită, mai putem să facem ceva sau gata?
România politică actuală îmi reamintește de crâșma favorită a bețivanilor din cartier – Cățeaua Leșinată. O bună parte a pilangiilor deveneau, după câteva țoiuri, viteji, inteligenți, mari oratori și revoluționari. Tanti Viorica era șefa crâșmei și știa toate numerele de telefon al bețivanilor pentru cazurile în care domnii nu mai putea ajunge pe picioarele lor acasă. Se machia violent și era platinată. Mi se pare că noi suntem un pic ca nevestele lor, îi urăm cu spume dar stăm cu ei că e mai bine cu răul pe care îl cunoști decât cu cine știe ce domn care ar putea să ne părăsească pentru una mai frumoasă.

Copiii din Ferentari. Ce o să fie cu copiii din Ferentari după ce nu va mai fi Valeriu Nicolae? Rezistă instituția omeniei pe care ați instituit-o în cartier?
Nu știu. Ce știu sigur e că o să fac tot ceea ce ține de mine să reziste. Omenia ține de ceea ce facem nu de ceea ce zicem așa că trebuie să continui să fac lucruri bune acolo pentru a putea rezista instituția pe care o menționați.

Pe cine admiră Valeriu Nicolae?
Am o listă lungă rău. Oamenii care mă inspiră sunt cu mult peste o sută, o mare parte dintre ei români. Îmi plac oamenii capabili să se vadă imperfecți așa cum sunt și să fie capabili să râdă de propriile tâmpenii.

Cine voia el să fie atunci când era mic?
Depindea de cărțile pe care le citeam. Aramis, Tarzan, Henri de Lagardere sunt câțiva. Asta până când am descoperit ce viață faină avea Nea Nelu primul pensionar din blocul nostru.

Dar acum ca, să spunem așa, cine vrea?
Nu vreau să fiu altcineva. Aș vrea să fiu mai organizat, mai deștept, mai atent la detalii, mai predictibil, mai haios, dar nu aș vrea să fiu ceea ce nu aș putea să fiu.

Și ce le ziceți celor care vor să fie precum Valeriu Nicolae?
Că sunt modele mult mai bune pe piață. Pot să fiu prost la orice moment cu un talent demn de Fuego sau de Salam, în cazul în care nu îl iubiți pe Fuego.

Faceți publicistică, dar și politică. Se împacă varza cu capra? Cum e? Veți opta în cele din urmă pentru una dintre cele două? Pentru care?
Nu mi-am dat seamă că fac publicistică. Cinstit, nici că fac politică nu îmi este prea clar. Scriu când și ce îmi place iar chestia asta de Gică Contra la mine e un blestem cel mai probabil genetic. Deocamdată nu mă simt îndeajuns de matur pentru a face bine nici publicistică nici politică.

Munciți prin țările arabe, am văzut. Ce învață Valeriu Nicolae tot călătorind pământul și muncind în diferite locuri de pe suprafața îndrăgitei noastre planete?
Am trăit în nouă țări. Cele mai multe lucruri le-am învățat din călătoriile mele și am reușit să mă specializez în așa fel încât să pot să lucrez în țări diferite. Am priceput că noi, românii, nu suntem nici cei mai minunați și nici cei mai proști, că pot să iubesc oameni indiferent de culoarea, religia sau obiceiurile pe care le au, că sunt îngrozitor de multe lucruri pe care nu le știu, că problemele mele sunt irelevante și că oamenii buni sunt cei care fac lucruri bune și nu cei care vorbesc despre ele sau se roagă pentru ele.

Cuvânt de încheiere, povață pentru cei mai tineri decât noi.
Nea Gogu, unchiu-miu cel mai drag, mai deștept, mai pilangiu și mai țăcănit din familie, îmi zicea de fiecare dată când îl vedeam : “nepoate să fii deștept, că prost poți să fii oricând”.

CITAT
Am priceput că pot să iubesc oameni indiferent de culoarea, religia sau obiceiurile pe care le au, că sunt îngrozitor de multe lucruri pe care nu le știu, că problemele mele sunt irelevante și că oamenii buni sunt cei care fac lucruri bune și nu cei care vorbesc despre ele sau se roagă pentru ele.
Valeriu Nicolae

116 recommended
5884 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun