a

Sezonul România-Franţa 2019: O expoziţie cu 30 de icoane din colecţia MNAR, deschisă la Lyon

- - 37- 29 vizualizari

Muzeul din Fourvière (Lyon) va fi gazda unei selecţii de 30 de icoane pe lemn şi pe sticlă din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României în cadrul expoziţiei „Singulière Icônes Roumaines. De l’ignorance a l’éloge”, înscrisă în calendarul Sezonului România-Franţa 2019, anunţă MNAR.

Între 19 ianuarie şi 5 martie 2019 vizitatorii criptei Bazilicii Notre-Dame din Fourvière vor putea descoperi universul icoanei româneşti prin intermediul unor valoroase exemplare din secolele XVII-XIX, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima dată.

Expoziţia este concepută ca un parcurs ce permite familiarizarea cu un gen mai puţin cunoscut publicului francez şi căruia îi aduce în acest fel un adevărat elogiu.

Răspunzând nevoilor de devoţiune din lumea rurală, icoanele pe sticlă realizate de meşteri ţărani au devenit între timp emblematice pentru cultura populară şi tradiţiile din România. Căutate de colecţionari şi apreciate ca sursă de inspiraţie pentru arta românească modernă, ele oferă prilejul unei originale explorări a istoriei României şi a ortodoxiei sale.

Manifestarea se înscrie în calendarul Sezonului România-Franţa 2019.

Expoziţia organizată de Muzeul Naţional de Artă al României împreună cu partenerii săi, valorifică implicit temele abordate în cadrul Sezonului. Proiectul contribuie la actualizarea imaginii şi a percepţiei celor două popoare unul faţă de celălalt, precum şi la întărirea legăturilor culturale şi a cooperării dintre cele două ţări, aşa cum o indică şi direcţia generală a programului.

Sezonul România-Franţa 2019 se desfăşoară în paralel cu Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, şi coincide cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al naşterii României moderne, şi respectiv sfârşitul primului Război Mondial. Sezonul România-Franţa a debutat în noiembrie 2018 şi se va finaliza în iulie 2019.

Programul de vizitare al expoziţiei este de luni până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

 

Sursa: News.ro

 

37 recommended
29 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »