a

Centenarul Marii Uniri. Monumentele care vor fi construite în București

- - 51- 237 vizualizari

România se pregăteşte de Anul Centenarului. Monumente ce înfăţişează figuri marcante ale Marii Uniri, proiecţii de filme istorice sau piese de teatru sunt câteva dintre proiectele propuse pentru 2018. În Capitală se vor construi mai multe ansambluri statuare ale marilor personalităţi istorice din secolul XX. Evenimente sunt pregătite şi în alte oraşe, precum Alba Iulia şi Iaşi.

Printre proiectele asumate de „Comisia Centenar”, condusă de academicianul Răzvan Theodorescu şi de Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei, se numără construirea unor statui cu principalele figuri ale Marii Uniri.

Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei Centenar: „O statuie ecvestră a regelui Ferdinand, statuie care va fi aşezată în zona Pieţei Victoria. Va fi în Piaţa Universităţii vechiul monument de la începutul secolului XX a lui I.Brătianu.”

Monumentul I.C. Brătianu va fi construit în rondul de la Universitate, pe locul de unde a fost dezafectat în perioada comunistă. Valoarea construcţiei este estimată la 10 milioane de lei.

De asemenea, va fi construit un monument al generalului Henri Berthelot pe strada care îi poartă numele. Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei Centenar: „Cele trei monumente de care v-am spus vor fi inaugurate până atunci. Există un proiect legat de regina Maria, dar încă nu s-au stabilit condiţiile de concurs.”

Teatrele din subordinea municipalităţii vor pregăti spectacole în care se vor prezenta evenimentele istorice, iar muzeele vor proiecta filme legate de epoca unirii. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a lansat programul Acces Centenar, prin care s-au depus proiecte dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Paul Cotîrleţ, secretar de stat Ministerul Culturii: „Sunt în total 2.140 de proiecte aprobate, editare de cărți, simpozioane, renovarea, restaurarea caselor memoriale, a cimitirelor…”

Valoarea totală a acestor proiecte este de 150 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi de Guvern .

Şi în Alba-Iulia, oraşul Marii Uniri, se fac pregătiri pentru sărbătoarea de anul viitor.

Ion Dumitrel, preşedinte CJ Alba: „Restaurarea Sălii Unirii, avem și programe în parteneriat cu instituții importante de cultură, care cuprind evenimente culturale și istorice. Sunt proiecte pe care le vom avea în parteneriat cu Academia Română, cu Uniunea Scriitorilor, proiecte pe care le avem împreună cu instituțiile de cultură din județul Alba.”

O statuie a Regelui Ferdinand va fi construită şi în Iaşi.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: „Statuia lui Ferdinand, care va fi pusă pe soclu, construcţia unui drapel, cel mai mare drapel, cred că va fi din ţară. Reparaţia Casei Berthelot tocmai în vederea punctării momentul francez din programul Centenar.”

Bugetul pregătit de Primăria municipiului Iaşi este de 5.6 milione lei.

51 recommended
237 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »