Centenarul Marii Uniri. Monumentele care vor fi construite în București

- - 33- 236 vizualizari

România se pregăteşte de Anul Centenarului. Monumente ce înfăţişează figuri marcante ale Marii Uniri, proiecţii de filme istorice sau piese de teatru sunt câteva dintre proiectele propuse pentru 2018. În Capitală se vor construi mai multe ansambluri statuare ale marilor personalităţi istorice din secolul XX. Evenimente sunt pregătite şi în alte oraşe, precum Alba Iulia şi Iaşi.

Printre proiectele asumate de „Comisia Centenar”, condusă de academicianul Răzvan Theodorescu şi de Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei, se numără construirea unor statui cu principalele figuri ale Marii Uniri.

Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei Centenar: „O statuie ecvestră a regelui Ferdinand, statuie care va fi aşezată în zona Pieţei Victoria. Va fi în Piaţa Universităţii vechiul monument de la începutul secolului XX a lui I.Brătianu.”

Monumentul I.C. Brătianu va fi construit în rondul de la Universitate, pe locul de unde a fost dezafectat în perioada comunistă. Valoarea construcţiei este estimată la 10 milioane de lei.

De asemenea, va fi construit un monument al generalului Henri Berthelot pe strada care îi poartă numele. Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei Centenar: „Cele trei monumente de care v-am spus vor fi inaugurate până atunci. Există un proiect legat de regina Maria, dar încă nu s-au stabilit condiţiile de concurs.”

Teatrele din subordinea municipalităţii vor pregăti spectacole în care se vor prezenta evenimentele istorice, iar muzeele vor proiecta filme legate de epoca unirii. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a lansat programul Acces Centenar, prin care s-au depus proiecte dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Paul Cotîrleţ, secretar de stat Ministerul Culturii: „Sunt în total 2.140 de proiecte aprobate, editare de cărți, simpozioane, renovarea, restaurarea caselor memoriale, a cimitirelor…”

Valoarea totală a acestor proiecte este de 150 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi de Guvern .

Şi în Alba-Iulia, oraşul Marii Uniri, se fac pregătiri pentru sărbătoarea de anul viitor.

Ion Dumitrel, preşedinte CJ Alba: „Restaurarea Sălii Unirii, avem și programe în parteneriat cu instituții importante de cultură, care cuprind evenimente culturale și istorice. Sunt proiecte pe care le vom avea în parteneriat cu Academia Română, cu Uniunea Scriitorilor, proiecte pe care le avem împreună cu instituțiile de cultură din județul Alba.”

O statuie a Regelui Ferdinand va fi construită şi în Iaşi.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: „Statuia lui Ferdinand, care va fi pusă pe soclu, construcţia unui drapel, cel mai mare drapel, cred că va fi din ţară. Reparaţia Casei Berthelot tocmai în vederea punctării momentul francez din programul Centenar.”

Bugetul pregătit de Primăria municipiului Iaşi este de 5.6 milione lei.

33 recommended
comments icon 0 comments
236 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

HaiHui în Doi, aventura a doi tineri care au decis să exploreze Asia pentru un an: „Nimic din ceea ce există în Asia de Sud Est nu are nicio legătură cu România sau cu Europa!

-

Andreia și Ionuț Chiperi sunt doi tineri frumoși, curajoși și cu o poveste delicioasă despre o experiență pe care puțini au ocazia să o trăiască. Sătui de rutina de acasă, au decis să își ia un an sabatic în care să exploreze cultura, obiceiurile și stilul de ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alice Teodorescu, cercetătoare și iubitoare de educație: „Cred că marea provocare pentru tineri acum e să folosească tehnologia ca pe un mijloc deștept de a naviga prin viața, nu ca pe ceva prin care își trăiesc viața”

-

Alice Teodorescu este o tânără pasionată de cultură, identități și, nu în ultimul rând, de animații. A făcut un master de cercetare în studii media la Universitatea din Amesterdam (UVA) și spune că a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua. Iubește educa... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alexandru Săvoiu, fost bancher pe Wall Street actual student la Inteligență Artificală în cadrul Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »