a

Sînziana Bunea, studentă la economie și relații internaționale la University of Pennsylvania: “Școala românească a fost minunata prin oamenii pe care i-am întâlnit acolo ”

- - 86- 605 vizualizari

Cum se vede din America țara noastră astăzi și mai ales viitorul ei? Iată, o vedere din Philadelphia.

Andrei Crăciun

Sînziana Bunea, ce faci dumneata în Philadelphia, ce înveți acolo? De ce tocmai în Pennsylvania? Care e povestea ta?
Am ajuns la University of Pennsylvania relativ din întâmplare. Citeam un ghid al universităților americane si am tot triat din ele până am ajuns la 15 care păreau în regulă, iar din cele 15 Penn a fost cea care m-a acceptat. Nu știam aproape nimic nici despre școală nici despre Philadelphia când am ajuns acolo, însă sunt convinsă că nu aş fi avut o experiență la fel de buna la vreo altă universitate. Momentan sunt în ultimul an de facultate studiind economie și relații internaționale, iar când voi termina școala voi începe munca la Citigroup New York, în divizia de investment banking.

Cum te-a ajutat școala românească să ajungi până aici – care sunt punctele forte ale școlii noastre și care sunt minusurile ei?
Școala românească a fost minunata prin oamenii pe care i-am întâlnit acolo. Prietenii mei cei mai apropiați au ramas cei din școala generală, deși toți ne-am împrăștiat prin diverse țări. Cel mai folositor lucru pe care l-am învățat în școala românească  a fost cum să mă prefac că nu mănânc când mă îndop pe sub masă, dar la un moment dat cred că am învățat și niște matematică. Un punct forte al școlii românești este că te învață să fii descurcăreț în situații cu resurse minime, și un punct minus este că te învață să nu te cerți cu superiorii când nu ești de-acord cu ei, și în loc să rezolvi conflictul prin discuții să zici ca ei și să faci ca tine.

America. Cum e viața ta de zi cu zi în America? Cum vezi România, acum, de la distanță?
E foarte greu să mănânci sănatos în America, fiindcă e plin de dulciuri și mâncarea sănatoasă e scumpă. Pe de altă parte, exista mult mai multă varietate decât în România, si de fiecare data când vin în România nu îmi vine să cred cât de prost stăm cu bucătăria internaţională. Internetul joacă un rol mult mai mare în viața de zi cu zi în America decât în Romania. Deși România prinde America din urmă (în sfârșit avem si noi Spotify, si cred că și Netflix, doar că restrâns), în America generația mea își face aproape toate cumpărăturile, inclusiv mâncare, pe Amazon Prime. Trebuie să recunosc că m-am obișnuit cu two-day shipping, îți face viața mult mai ușoară și nu trebuie să te dai jos din pat ca să te duci la Mega Image și să cauți un încărcator nou. De asemenea în America nu trebuie să mă chinui prea mult cu îmbrăcămintea, îmi pot permite să mă imbrac exclusiv în colanți și tricouri, pe când în București societatea prescrie femeilor să facă eforturi mult mai mari (româncele poartă mult mai mult tocuri, se machiază mai des, se coafează etc).

SÎNZIANA N-AR DA JOBUL CARE O AȘTEAPTĂ LA NEW YORK PENTRU BUCUREȘTI, DAR AR VREA SĂ-ȘI CREASCĂ VIITORII COPII ÎN ROMÂNIA

Cochetezi cu ideea să te mai întorci vreodată în România, ce ai de gând în această privință?
Nu cred că aș vrea să mă întorc în România din punct de vedere al carierei. Deoarece lucrez în finante, mă îndoiesc că aș găsi un job în România comparativ cu cel din New York. Cred însă că mi-ar placea să îmi cresc viitorii copii in România, deoarece este foarte important pentru mine ca ei să facă parte din cultura mea.

Viitorul României – cum îl vezi tu?
Eh, a mai trecut România prin situații tulburi și în trecut. Poate facem ceva la viitoarele alegeri parlamentare.

Portretul generației voastre în câteva cuvinte? Cum sunteți voi, tinerii?
Cred că suntem ambițioși, și cu țeluri mai clare decât ale generațiilor precedente. De asemenea, cred că muncim mult mai mult decât e nevoie, și nu ne-am prins încă și cum să punem deoparte timp de relaxare.

Ce știi despre trecutul comunist al României, despre nomenclatură, Securitate și așezarea strâmbă a lumii? Cum te raportezi tu la acea perioadă?
Am fost crescută de bunica mea, așa că pot recita numeroase povești comuniste.  Desigur însă, atunci când îmi văd părinții business-people atât de moderni, sau mall-urile gen AFI Palace, îmi este greu să privesc comunismul ca un fenomen real, să mă gândesc că acum 30 de ani nu se găsea mâncare. De aceea, pentru mine, comunismul este o pagină din istorie, dar nu o parte din viața mea.

Cuvânt de încheiere, povață pentru alți tineri.
Cred că e nevoie de un echilibru între o carieră placută și una cu renumerație bună. Personal, eu prefer un domeniu de studii care poate nu e chiar preferatul meu, dar care îmi va deschide opțiunile după facultate. Cred cu adevărat că dacă pui destul efort într-un domeniu, va începe să îți placă, iar dacă îți ține de foame, cu atât mai bine!

CITAT
Un punct forte al școlii românești este că te învață să fii descurcăreț în situații cu resurse minime, și un punct minus este că te învață să nu te cerți cu superiorii când nu ești de-acord cu ei, și în loc sa rezolvi conflictul prin discuții să zici ca ei și să faci ca tine.
Sînziana Bunea, studentă în Pennsylvania

86 recommended
605 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun