Actriţa Catinca Nistor: ”Dispun de multe resurse interioare și îmi doresc să le directionez în folosul comunității”
Catinca este actriță, dar înainte a studiat la London School of Economics, a făcut și Dreptul și a lucrat la Teleenciclopedia. În prezent, nu doar că are proiecte, dar este și consultant artistic la Metropolis și actriță Bulandra, două dintre cele mai bune teatre din București. În timpul liber, face voluntariat la un centru de plasament, la un adăpost de animale, lucrează cu adolescenţi într-un festival de teatru tânăr, merge la un cămin de bătrâni. Catinca, așadar.
Andrei Crăciun
Drum. Catinca Maria Nistor, actriță. De unde vine Catinca și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi?
Șapte ani acasă, la propriu, doisprezece în Școala Centrala, patru la Facultatea de Drept, în paralel cu doi ani la London School of Economics and Political Science, doi ani la Hyperion, în paralel cu un an în redacția Educație- Știință TVR, lucrând la Teleenciclopedia, și patru ani de UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică. De aici vin. După douăzeci și doi (!) de ani de școală, în vara lui 2017 am început, în sfârșit, să trăiesc. La foarte scurt timp am fost „furată” de George Ivașcu și Ducu Darie, pentru teatrele Metropolis si Bulandra din echipele cărora fac parte pe post de consultant artistic și actor. Am păstrat, însă, tonusul și entuziasmul unei proaspăt absolvente. Mă bucur de tot ce mi se întâmplă.
În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în această primăvară?
Am încheiat idilic 2018 în aplauze, cu brațele incărcate de flori, debutând pe scena Teatrului Bulandra, teatrul meu iubit, din a cărui trupă fac parte deja de un an. Lucrul și așteptarea premierei pentru „Treapta a noua”, în regia Ancăi Maria Colțeanu, s-au transformat fără să ne dăm seama chiar într-un astfel de urcuș, cu trepte, dar care a meritat totul. Urmează o noua provocare, cu Richard al III-lea în regia lui Andrei Șerban, care se va naște la începutul lui martie. Apoi, tot în echipa dumnealui, un alt proiect care va ieși până la sfârșitul stagiunii.
Ce relație are Catinca Nistor cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată?
Încerc să mă simt bine aici, deși nu ma regăsesc în realitatea curentă. Visul meu este să am doua case, una aici și una în Londra. Rezonez cu strictețea de acolo, unde regulile sunt reguli, unde e curat pe străzi, unde nu îți este frică să te urci în autobuz seara, unde există atâta diversitate și totuși nimeni nu te analizează la semafor, unde lumea nu arată atât de posomarâtă și de….”învinsă”, unde diferența între clasele sociale nu este atât de flagranta. Și, în general, oriunde te uiți predomină arhitectura frumoasă, cu un aer regal, totul alb, totul inspiră curățenie Am înțeles, însă, că acum este nevoie de mine aici, și mă supun, dar înăuntrul meu, rulează in „background” și acest demers.
Citesc ce am scris mai sus, și poate viața mea pare ca un basm frumos, în multe privințe este asa, pentru că așa am condus-o, dar în spatele acestui „succes peste noapte” se află zile întregi de încercări, dezamăgiri, lovituri și obstacole. Sunt recunoscătoare că din toate reușesc să ies cu zâmbetul pe buze, cu grație și cu gratitudine în suflet. Indiferent de rezultat. Apoi, părinții mei sunt sănătoși și în putere, am o casă a mea, nu depind de nimeni, și de aici pot construi mai departe. Dispun de multe resurse interioare și îmi doresc să le directionez în folosul comunității, oriunde este nevoie de mine. Fie că e vorba de voluntariat la un centru de plasament, la un adăpost de animale, fie că lucrez cu adolescenţi într-un festival de teatru tânăr, fie că merg la un cămin de bătrâni. Asta, de fapt, mi s-a părut cel mai greu până acum. Dar sunt aici, și sunt deschisă. Abordeaza-mă!
Cum se implică domnișoara Nistor în viața cetății?
Catinca este un cetățean responsabil. Încerc pe cât posibil să fiu schimbarea pe care o doresc în lume. Și, atât cât îmi este permis, încerc să las locurile prin care trec altfel decât le-am găsit. Deocamdată, mă bucur că pentru o săptămână din an, mereu prima din iulie, pot să transform Bucureștiul într-o capitală a tinereții și a speranței prin Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru (FIST), al cărui manager sunt, și care ajunge în 2019, la ediția a VI-a. Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru…
CITAT
Am înțeles, însă, că acum este nevoie de mine aici, și mă supun.
Catinca Nistor, actriță